Строежът на "Алепу" - политическа дъвка, но законна ли е?

Бетонен паметник е лош вариант, а свлачище и пропаднал плаж е още по-лош
Обновена: 2 сеп 2021 17:57 | 2 сеп 2021 17:57, Александър Попов
18
Строежът на "Алепу" - политическа дъвка, но законна ли е?
Снимка: БГНЕС

Строежът на плажа "Алепу" вече няколко години се превърна в обществена тема - подпорна стена ли е, хотел ли е и най-важното - законен ли е?

Още в началото при поемане на поста си, служебният министър на околната среда и водите Асен Личев заяви, че "Стената на "Алепу" трябва да бъде съборена". И допълни, че е издал разпореждане по най-бързия начин да бъде издадена заповед Алепу и Карадере да бъдат обявени за защитени зони.

Според Личев т.нар. подпорна стена не може да е подпорна и че трябва съвсем различно съоръжение, ако ще се укрепва брегът.

"При издаване на разрешително за подпорната стена са участвали Басейнова дирекция и РИОСВ. Ако те са действали законосъобразно, а се е получил незаконен строеж, значи има служебно престъпление. Ако са отхвърлили изискванията на екологичните закони и е издадено разрешително, пак има служебно престъпление. Когато се направи проверка, ще се установи колко случая са".

"Алепу" се превърна в политическа дъвка и стигна до парламентарния контрол миналата седмица, а министър Личев се изправи на трибуната пред депутатите да отговаря на въпрос на депутата Димитър Найденов.

"Инвеститорът на "Алепу" е предвиждал изграждане на курортен комплекс, а не подпорно съоръжение. Това стана ясно от отговора на служебния министър на околната среда и водите Асен Личев в рамките на парламентарния контрол. Не мога да се съглася, че инвеститорът, който е подал инвестиционното намерение за първоначалната преценка на ОВОС, е написал, че ще прави подпорно съоръжение. Нищо подобно. В ръцете ми е решението на директорката на РИОСВ-Бургас от 29. 12. 2017 г. Инвеститорът иска да му съгласуват инвестиционно предложение за изграждане на курортен комплекс, включващ „Алепу вилидж” и „Алепу бриз вилидж”. С инвестиционното предложение се предвижда изграждането на курортен комплекс със сборна площ 20 858 кв. м. По-нататък са разписани стаи, тоалетни, бани. Някъде надолу се пише, че то ще играе ролята на подпорно съоръжение, но това са пилоните в пясъка и скалите, които след това служат като по-здрава основа на сградата", разясни министърът.

И допълни, че е сменил директорката на РИОСВ Бургас, която е подписала това решение.

"Цялата документация сега е в прокуратурата, чакаме решение на съда", посочи Личев.

Според него от 2017 г. до 2020 г. МОСВ не е свършило нищо по казуса. Личев добави, че проверка е правена от предишния редовен министър, но едва след като прокуратурата му задава въпроса за "Алепу". "Той тогава се усеща, че работата не е била чиста вероятно от 2017 до 2019 - 2020 година и назначава работна група от юристи, които му казват, че решението на директора на РИОСВ е влязло в сила и не може да бъде отменено от министъра, нито може да бъде обжалвано, и затова най-добре да го оставят в прокуратурата, тя да го протестира и да го отмени съдът", заяви пред депутатите Личев.

Противниците

Случаят "Алепу" придоби широк обществен отзвук през лятото на 2020 г. след протести на еколозите, след като вече веднъж бе спрян през пролетта на 2019 г. Тяхната теза е, че свлачището на плажа е било активирано умишлено, за да има претекст за изграждането на брегоукрепителното съоръжение, което обаче съмнително прилича на хотел.

Депутатът от Демократична България Димитър Найденов е сред най-големите противници на строежа.

"Нашата теза, тезата на прокуратурата и тезата на министъра е, че тази съпътстваща дейност по укрепване на съществуващо свлачище, която се е появила като желание на инвеститора 10 години, след като проектът им е бил одобрен, подлежи на самостоятелно основание за ОВОС. Ние не коментираме вилното селище. Дейност, която попада в приложение 2 на закона (ЗООС - б.а.), към член 93, е т. нар. крайбрежна дейност за борба с ерозията. Тоест, когато имаш свлачище, ти противодействаш на ерозия на земинте маси", заяви той пред БНР.

Според него това е крайбрежна дейност, защото попада в зона "А" на Закона за устройството на черноморското крайбрежие.

Инвеститорът

От февруари строежът има нов инвеститор - бизнесменът Стоян Василев. Той обяви на пресконференция в края на април, че иска да дострои хотела, защото иначе в района ще има екокатастрофа.

"Случайни турстисти, минувачи започват да протестират и да говорят откровени лъжи. Категорично мога да заявя, че "Алепу Вилидж" не е нерегламентиран. Няма да допусна да бъда шантажиран и изнудван от псевдоеколози", бе категоричен той.

"Първо нямаше свлачище, после нямаше ОВОС, сега пък няма ПУП, ама моля ви - изберете една теза и я следвайте. Обектът е напълно законен, земята е купена и урбанизирана преди 15 години като общината е взела почти 3 млн. лв. и е искала да има участие в комплекса и да развива туризъм. Има регистрирано свлачище от 2009 г., заради което се налагат тези тежки процедури. Има решение за ОС вместо ОВОС, защото това не е брегоукрепване, както много хора искаха да го изкарат. Фрагментирането на информация и прочитът и всеки както иска не е правилен начин за развитие на бизнес климата", допълва бизнесменът.

Той припомни, че обектът не попада в защитени територии, блатото Алепу е на 800 м.

"Ако не се завърши, той ще е паметник на популизма и "уона би" политиците", смята той.

Василев е направил анализ на правната и икономическата страна и е преценил, че проектът може да бъде завършен. И добави, че бетонен паметник е лош вариант, а свлачище и пропаднал плаж е още по-лош вариант.

"Ще търся законов и обществено приемлив начин да завърша този проект", заяви бизнесменът.

Според него законовите процедури са спазени, а свлачището, което е укрепено като първи етап от проекта, не е ерозия.

"В становището, което имам от доц. Орсов, той категоричнио е разграничил двете дейности и категорично законът казва, че при свлачищните процеси, които не са брегоукрепване, има възможност, по преценка на съгласуващия орган РИОСВ - Бургас, да не се преминава през ОВОС. И тази наша теза, аз съм абсолютно убеден, че ще бъде взета предвид от съда, тъй като тя е безспорна и има много правна практика по нея", заяви Василев пред БНР и допълни, че не бяга от отговорност и обществено обсъждане.

На 18 февруари тази година Административният съд в Бургас обяви нищожно строителното разрешение на курортен комплекс "Алепу вилидж", издадено от регионалната инспекция по околната среда и водите. Обявяването на нищожността стана след протест на прокуратурата.

На ход е Върховният административен съд, който да реши за подпорна стена ли става дума, за хотел ли и може ли да продължи строителството.


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
местен . преди 1 месец
Тук има много хора от редовното правителство замесени и се чудят как да разпределят парчетата от баницаца .Толкова незаконни строежа има по южното черноморие но едва ли има някой сринат със земята .Между прочем спомням си за един на самия морси бряг между Царево и с.Варвара на км-дда от завода за пластмасови лодки който строеж почи беше завършен и след известно колебание го сринаха .Така че щом има воля всичко е възможно .Явно че нямат политическата воля да го сринат .
14
0
 
0
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
Личев не е сменил въпросната директорка разписала скандалното решение.Точно обратното.Назначи титулярката като директор на хасковския РИОС и я скъта за вечни времена.А разписала решението заместничка е в момента заместник директор на Бургаският РИОС въпреки че е пенсионер. Личев да каже истината кой дал и кой взел и да се приключва.
13
0
 
3
 
! Отговори
. преди 1 месец
Има два варианта или да се построй или да се събори
12
4
 
0
 
! Отговори
Пфф преди 1 месец
Тоя писал преди мен е платен герберясал ***. Коментарите му лесно се рапознават по това че слага интервал преди препинателен знак(имал е най много 4ка по БЕЛ).
11
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Разбира се, е законно ! Заслужават адмирации архитектите, за това интересно и иновативно решение, да превърнат свлачище в курортен комплекс ! Браво !
10
5
 
6
 
! Отговори
ГРОБ за ГЕРБ преди 1 месец
"Гeйбeраст" =***
9
2
 
8
 
! Отговори
Очевидец преди 1 месец
В интерес на истината свличане на брега има и това може да се види от всеки по все оше незастроения бряг посока пшофьорския плаж.Каквото и да си говорим обаче, по-добре свлачище пред поредния бетонен комплекс! Докато това свлачище не представлява опасност ( както е било и все още е - няма застрашена инфраструктура и живот ) няма нужда да се прави каквото и да е!
8
2
 
8
 
! Отговори
Койчо преди 1 месец
Тогава девиза е бил още актуален аз съм *** и вие сте прости за това са дали разрешение
7
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много ясно че е законен. Гробарите са си подредили всичко. Всичките им престъпления са напълно законни. Никой не можа да ги пипне. А като прокуратурата е тяхна, никой няма и да се опита.
6
2
 
4
 
! Отговори
vlady преди 1 месец
Трябва да се оборудват места за бъдещо европейско първенство по балконинг с директно скачане в морето.
5
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
защо излятите бетони не се премахват, когато се установи че са незаконни, какво чакат, да дойдат техните хора на власт ли?
4
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
поредната камара бетон, която ще стои по бреговете... колко зарязани огромни бетонни строежи стоят от години... красота и умно управление
3
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нищо не беше пропаднало там - Не лъжете ! пропаднаха едни 50 Милиарда , пропаднаха мечтите на Българите за демокрация и спиране на кражбите - гепаджиите опоскаха всичко с 200 и още искат и още алчнеят и не ги е ни страх ни срам ,а народа влачи хомота и трае
2
8
 
3
 
! Отговори
До 1 преди 1 месец
Въпроса е какво е природна даденост и кой определя? Има твърде много бюрократични замесени органи на държавата. И твърде много намеса в частния сектор и бизнес под мотото "природа"
1
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
СТРОЕЖЪТ НА АЛЕПУ НЕ Е НИТО ПОЛИТИЧЕСКА ДЪВКА, НИТО Е ЗАКОНЕН, А Е РАЗРАБОТЕНА СХЕМА ЗА НЕЗАКОННО ЗАГРАБВАНЕ НА ПРИРОДНИТЕ ДАДЕНОСТИ И ПРАВАТА НА ГРАЖДАНИТЕ. ПЪРВОТО ПРАВИЛО ЗА РЕШАВАНЕ НА ВСЕКИ ПРОБЛЕМ Е ДА ГО НАРЕЧЕТЕ С ТОЧНОТО ИСТИНСКО ИМЕ. С ВСИЧКО ДРУГО СТАВАТЕ СЪУЧАСТНИЦИ В ИЗВЪРШЕНОТО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!!!