Преброяването започва на 7 септември, какви данни ще попълваме в е-картата?

Вижте подробности
92
Преброяването започва на 7 септември, какви данни ще попълваме в е-картата?
Снимка: БГНЕС

Електронната преброителна карта съдържа въпроси в четири основни раздела – адрес, жилище, домакинство и население. Петият раздел – временно присъстващи лица, се попълва единствено в случай, че по време на преброяването в жилището има хора, които обичайно не живеят там – например гости за няколко дни.

Образец на картата в хартиения й вариант можете да видите на следния линк тук. Електронната карта съдържа същите въпроси, с изключение на информацията за сградата.

С една преброителна карта се брои едно жилище и всички хора, които обичайно живеят в него. Повечето въпроси са затворени – отбелязва се само верният отговор.

Събират се данни какво е жилището – държавно, общинско или частно, колко е неговата площ и колко стаи има, дали има изолация и енергоспестяваща дограма, достъпно ли е за хора, които са трудно подвижни и т.н. Разделът за жилището се попълва без значение дали сте негов собственик, наемател или ползвател.

В следващия раздел се попълва информация за броя на лицата и домакинствата, които обитават жилището. Домакинство може да бъде едно лице, което живее само или повече лица, които живеят заедно и имат общ бюджет. В едно жилище може да има повече от едно домакинство, например двама студенти, които живеят в един апартамент, но нямат общи разходи.

Трябва да попълните данни и за всяко едно лице в жилището. Добре е да започнете с главата на домакинството или друго пълнолетно лице. Попълват се имената на хората и техните ЕГН, трябва да се определят отношенията на всеки към всеки в рамките на домакинството  – напр. ако в едно жилище живеят семейство с две деца и баба, и ако глава на домакинството е мъжът, отношението на жена му към него е съпруга, на децата – син/дъщеря, на бабата – родител (ако му е майка) или друго неродствено лице (ако му е тъща).

Следват въпроси за етническа принадлежност, майчин език, религия. При отговорите на тези въпроси човек се самоопределя. Има и възможност да посочи „не мога да определя“ или „не желая да отговоря“. В този раздел е и информацията дали учите и работите, къде и какво работите, как се придвижвате до училището или работното си място.

Всички данни, които попълвате в преброителната карта, са защитени и по закон могат да се използват само за статистически цели, не се предоставят на други институции и не могат да бъдат използвани за доказателство в съда.

Как да попълните сам електронната карта, можете да видите във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преброяването на овцете.
18
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най трудното е каква етническа принадлежност и пол да си избера , за да съм добре
17
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хвърлих едно око на два на три в анкетата. Достоверно ако се попълни от А до Я всяка графа то няма нужда да те чипират..само с кого си направил сефтето ти не се пита !
16
0
 
17
 
! Отговори
морски преди 2 години
Незаконните сгради като какви ще ги запишат?!
15
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кво ще броят,нали хомогенерала говореше за камиони с трупове миналата година,то жив човек не е останал!!
14
0
 
28
 
! Отговори
Кал-Ел преди 2 години
Няма да участвам в никакви преброявания. Грета ще е спокойна, че не сме пренаселени.
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От заглавието помислих, че ще преброяват останалото стадо в територията, те за грипчето пак.....хахахаха :))) Между впрочем изкарах летен грип, отидох при джипито - коронка.....хахахахаха :))) Верно глупостта на хората немала край, взех да уважавам Айнщайн :)))
12
2
 
4
 
! Отговори
Асан КарагъзЪ преди 2 години
До Толи Ще се обадиш на комшийката и ще дадеш номерчето.
11
3
 
8
 
! Отговори
Живко от Варна преди 2 години
Защо някои хора , които работят в тайното разузнаване на България , искат Живко от Варна да живее зле и да не ОПОЗНАЕ щастието в живота ? Толкова ли е проблем за някои хора Живко от Варна да е истински щастлив и да има приятелка и като цяло официална социална среда ?Що за хора !?
10
3
 
8
 
! Отговори
Стамат преди 2 години
До 8 а ти за гъзолизaнe,получи ли си стотинките днес,или ти ги дават само в натура?
9
0
 
19
 
! Отговори
Толи преди 2 години
До Xaxaxaxaxaxaxaxaxaxa / Аз съм в чужбина до края на ноември. Ще се преброя електронно, но като ми потропат на вратата в БГ няма кой да им даде номерчето. Тогава какво правим?
8
2
 
6
 
! Отговори
Да ми преди 2 години
ядете члена крепостни селяни!
7
22
 
17
 
! Отговори
отровна гад преди 2 години
Да се добави въпрос "Получавахте ли заплащане за участие в протестите през миналата година? Ако ДА, от кого - Васил Божков, Мая Манолова, Румен Радев, Христо Иванов, Корнелия нинова, отровното трио или от всички на куп?@
6
1
 
48
 
! Отговори
х преди 2 години
Има Служна ГРАО към всяка Община. Какви са тия преброявания? Да не сме пилци да ни броят?
5
4
 
15
 
! Отговори
Xaxaxaxaxaxaxaxaxaxa преди 2 години
Сами ли ще се броим или после пак ще обикалят едни лелки по къщите? От 7 до 17 септември се броим сами в интернет, който иска. От 18 септември тръгват лелките и като ти потропат на вратата, трябва да им дадеш номерчето от интернет преброяването или да им отговориш на въпросите или да си платиш 300 лв глоба
4
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако не съм си дома, ке ме глобат ле?
3
1
 
27
 
! Отговори
? преди 2 години
Сами ли ще се броим или после пак ще обикалят едни лелки по къщите?
2
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво доверие може да имаме на Сеяндури че ще си даваме данните. Утре ще се обърне палачинката и данните ни ще станат достояние на други Мутри. Ако искат да ни броят има други начини. Всеки има регистрация в Съвета там да броят колкото искат.
1
1
 
31
 
! Отговори
Менто преди 2 години
Преброяването на дивите зайци.!.