Омбудсманът иска служебно преизчисляване на пенсиите

Диана Ковачева изпрати препоръка до управителя на НОИ
Обновена: 6 сеп 2021 09:55 | 6 сеп 2021 09:53, Камелия Цветанова
14
Омбудсманът иска служебно преизчисляване на пенсиите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до управителя на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов, в която настоя за служебно преизчисляване на индивидуалния коефициент на пенсиите при 172 226 души в разгара на четвъртата COVID вълна или да се премине към премахване на крайния срок за това - 30 септември 2022 г.

Повод за препоръката на обществения защитник са десетките сигнали и въпроси на граждани, които се интересуват от влезлите на 1 септември т.г. нови промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО). С тях се изменя механизмът за определяне на намалението на осигурителния доход, от който се изчислява индивидуалният коефициент при определяне на размера на трудовите пенсии на лицата, родени след 31 декември 1959 г. и осигурявани в универсален пенсионен фонд (УПФ).

„Гражданите одобряват възможността за постигането на по-малко по размер намаление на индивидуалния коефициент, тъй като така реално ще получат по-висок размер на пенсиите, отпускани от държавното обществено осигуряване (ДОО)“, пише Диана Ковачева.

Тя допълва, че посочените промени могат да се прилагат при изчисляването на размера на всички лични и наследствени пенсии, свързани с трудова дейност, които се отпускат с начална дата след 31 август 2021 г., както и на пенсии с по-ранна начална дата, ако производството по отпускането им не е приключило към момента на влизане в сила на новите текстове и все още не е определен действителният им размер.

По данни на НОИ, от тази възможност може да пожелаят да се възползват 172 226 лица, на които към момента осигурителният институт изплаща такива пенсии. Като близо 70% от пенсионерите, попадащи в кръга на хората, които ще имат правото да поискат преизчисляване, са лица с пенсии за инвалидност заради общо заболяване, трудова злополука или професионална болест.

„От посочената от НОИ информация става ясно още, че когато на лицето се изплаща пенсия, приравнена на
минимално гарантирания от държавата размер за съответния вид пенсия, но действителният й размер е по-нисък от този минимален размер, преизчисляването може да няма очаквания от хората ефект. Възможността за повишаване е свързан с персоналния характер на пенсиите и не дава яснота кои от лицата, получаващите и в момента пенсии от държавното обществено осигуряване, могат да очакват положителен резултат. Тези обстоятелства създават риск много голям брой от потенциално правоимащите пенсионери да пожелаят да се възползват от възможността да поискат преизчисляване на пенсията си, включително когато не са убедени, че пенсията им ще бъде повишена след преизчисляването“,  допълва доц. Диана Ковачева.

Тя акцентира, че макар крайният срок за подаване на заявления за преизчисляване на пенсиите да е 30 септември 2022 година, има реална опасност голяма част от пенсионерите да се насочат още в първите дни и седмици към възможността да поискат преизчисляване. Защото при забавяне подаване на искането тези хора в съответните месеци на отлагане ще получават по-малкия размер пенсия.

Омбудсманът предупреждава, че не е за пренебрегване и опасността възрастни самотно живеещи или трудноподвижни хора да се насочат към офисите на НОИ, без реално да са превзимащи лица за такова преизчисление.

„Като омбудсман и защитник на правата на гражданите смятам, че не бива да се допуска ситуация, в която възрастните хора, включително такива, с влошено здравословно състояние, самотно живеещи или трудноподвижни, да бъдат поставяни пред избор да застрашат още повече здравето си, отивайки до офисите на НОИ, в момент на увеличаващите се случай на COVID-19 и в разгара на четвъртата вълна на епидемията, за да подадат своите документи за преизчисляване на пенсията. Не бива да се допуска също така правоимащи пенсионери да търпят негативите от това, че са отложили подаването на документите си, за времето след отминаване на очакваната четвърта вълна от COVID-19“, аргументира тезата си Ковачева.  

С цел предотвратяване струпването на хора пред офисите на НОИ, тя препоръчва, да бъде обмислена възможност за служебно преизчисляване на пенсиите на всички правоимащи лица.

„Този подход ще предотврати социалното напрежение при евентуално струпване на множество хора, в нарушение на противоепидемичните мерки. В случай, че не се възприеме възможността за служебно преизчисляване на пенсиите на имащите такова право лица, настоявам да бъде премахнат срока 30 септември 2022 г., до който лицата да могат да се възползват от това си право“, пише в заключение омбудсманът.


14
Още по темата: омбудсманНОИПенсии
Още от Общество
Електронното преброяване отнема само 5 минути
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
5
 
! Отговори
Пенсионер преди 2 седмици
Какво правят, изчисляване, преизчисляване и накрая който не работи получава по голяма пенсия от тоя дето е работил.сега например аз с 41 години стаж, получавам 367 ,00,лева пенсия,с тия техни мозъци,аз няма да получа и тавана ,а оня дето цял живот си клатил оная работа ще вземе по голяма пенсия.няма управия.и няма да има.
12
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пенсиите трябва да бъдат на база внесени осигуровки и на броя на годините през които си работил реално! 40 години чрез редовно внасяне на такси и данъци си захранвал функциите на държавата! И Не не е правилно да получаваш пенсия като човек работил 15 год.
11
1
 
13
 
! Отговори
Ала бала преди 2 седмици
Моя роднина се пенсионира през 2015г с 219 лв., а тогава минималната пенсия е била 154лв. , Пенсията й е била с 42% по-висока от минималната!! Днес тя получава 300лв - минималната. Би трябвало да получава с 42% над минималната към момента.
10
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Еиий, не могат да ги нагласят тия пенсии и това е - коефициенти, втори фондове, индексации и пак нищо!
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Малко от тук, малко от там, и на края - нищо!
8
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
БГ пак по старо му. Вижте как е на запад толкова ли е сложно, ама акъл нямат за 2 лева. На мен пенсията на запад ми е изчисляват на принципа колко годишно съм обявил и следователно платил такси и данъци. Има си и формула за ниво на труд, умножава се и готово. Е бати и държавата, още са в 80-те години с мисленето.
7
6
 
10
 
! Отговори
Я па Я преди 2 седмици
Пенсиите трябва да са на база внесените суми в НОИ,а не ва отлежания стаж...ЗНАЧИ ТИ СИ БИЛ ПАЗАЧ НА МИН.ЗАПЛАТА И 40 ГОДИНА СИ СПАЛ ,А АЗ СЪМ БИЛ НА ДОМЕННАТА ПЕЩ 15 ГОДИНИИ и трябва да взимаш повече???
6
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
С преизчисляването ще се получи парадокса работили по-малко да взимат по-големи пенсии от хора, работили по 40 години.
5
1
 
6
 
! Отговори
Мен преди 2 седмици
bbb,това е целта за съжаление
4
1
 
8
 
! Отговори
До първия писал преди 2 седмици
са лица с пенсии за инвалидност заради общо заболяване, трудова злополука или професионална болест.Кое не е ясно?
3
6
 
5
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 2 седмици
При това положение на нещата по преизчисляването на пенсиите ще се стигне до парадокса,че много пенсионери с инвалидни пенсии ще получат вместо увеличение, намаление и ако такава е целта на сл. соц. министър ще сме свидетели на ново обедняване за част от бълг. пенсионери.
2
4
 
14
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 седмици
Със 300 лв. минимална пенсия с 38 г.трудов стаж се живее прекрасно.
1
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
На кои точно пенсии?Нищо не става ясно. Пак само общи приказки.