Наемите се раздвижват: В София се търсят жилища между 500-600 лв.

Все повече млади хора с добри доходи купуват жилища, обясни брокер
Обновена: 7 сеп 2021 09:27 | 7 сеп 2021 09:25, Анисия Иванова
130

"През последните две години пазарът на недвижими имоти и на жилищата, които се отдават под наем, беше доста спокоен. Голяма част от хората бяха ограничени да пътуват, а повечето от студентите учеха онлайн. Ето защо при жилищата под наем имаше голямо разнообразие. В момента виждаме, че студентите се завръщат. Пазарът започва да се раздвижва по отношение на наемите", заяви директорът на агенция за недвижими имоти Теодора Димитрова в ефира на "България сутрин".

Брокерът на недвижими имоти, че по-голямата част от наемателите предпочитат да наемат самостоятелно квартира. "Нормално е хората, които имат възможност, да търсят по-големи жилища", изтъкна още тя.

Брокерът допълни, че цените под наем в София са средно между 500-600 лв. и предпочитанията са за самостоятелно жилище с една спалня. "Това е най-търсеният имот под наем. В момента все още има разнообразие от предлагане. През последните години голяма част от инвеститорите, които купуваха имоти, го правеха с цел да отдават под наем", уточни Димитрова.

Брокерът сподели, че преди пандемията е имало тенденция да се купуват жилища, за да се дават на хотелски принцип.

"По този начин получават по-голяма доходност от имотите си. След пандемията голяма част от тези имоти излязоха на пазара за наеми за дългосрочен план", каза Димитрова.

И добави, че все повече млади купуват жилища.

"В момента младите хора имат достъп до информация, те са любопитни, информирани и вземат правилни решения от гледна точка на своите спестявания. Има млади хора в големите градове, които печелят добре и сега е моментът да инвестират в недвижим имот. Кредитите са много достъпни, лихвените проценти са ниски. Вноската за кредита понякога е по-малка от това да живееш под наем", добави брокерът на недвижими имоти.

По думите на Димитрова хората в България са сред онези, които живеят на най-тясно. Тя коментира и разликата между това да се купи готово жилище и такова "на зелено". Тя посочи, че покупката "на зелено" се води като рискова.

"Голяма част от купувачите са българи. Има традиционни купувачи на недвижими имоти, които купуват в България с цел да използват тези жилища в бъдеще, краткосрочно или в някаква пенсионна възраст. Това е тенденция на Западна Европа", уточни от брокерът пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
2
 
4
 
! Отговори
Туск преди 2 години
До 123 Пичч управлявам доста голямо портфилио от имоти 40 жилища и 15 гаража на името на фирма имам си финансов и правен отдел и няколко брокера дето ми търсят наематели отдел работиме и с външни клиенти ако някои счупи адвокатите веднага го подгонват взимаме им адреси номера лични карти данни всичко и си ги съиме стабилно нема лабово ако избяга дълговете му висят в ЦРК докато не ги погаси после като никой не му дава кредит ще го видя кво ще прави.
95
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Туск 123.А като ги изгониш и ти съсипят апартамента ( мебели, ел.уреди и т.н.), какво правиш?
94
1
 
13
 
! Отговори
Туск преди 2 години
ЗА 600 лв наем няма смисъл да се занимаваш, извади от тва брокер, почистване ремонти, празно време данъци и то стана все едно 300 400 лв реално на месец отделно има някои нагляри въпреки че наема му е нисък дай пак отстъпка е то ако може аз на тебе да ти плащам че живееш у нас най добре ареееее у лево е за тва като човек които се занимава с наеми си държа цена 550 едностаен 750 двустаен и мин 1000 лв тристаен и вече ако искаш и про най малката издънка и неплащане гоня
93
0
 
9
 
! Отговори
До хайде бе преди 2 години
Не се притеснявай и това ще стане. Просто този пазар е много по бавен от другите. Докато всичките *** с коптори за по 200 к се убедят че не са в час ще минат поне 1 до 2 г, а тия с кредитите ще изчищят първи както и спекулантите.
92
2
 
10
 
! Отговори
от Франкфурт преди 2 години
"Има и по-ефективен начин, но е нужна много енергия..." ..... Браво за коментара! Ето това е решението. Нали помните какво стана с шефката на Строителен надзор г-жа Светлана Гебрева преди 20 г? Мафия!Аз защо ви говоря, че трябва да има обратна емигрантска вълна и да се натрупа критична маса от българи, които искат да живеят нормално. Сега имаме примерно един Кирил и един Асен (министрите). Ама ако си дойдат примерно 100 хил. българи, утре ще имаме вече 10 кириловци и 10 асеновци образно казано.
91
0
 
3
 
! Отговори
До Вместо да хабите преди 2 години
Хабене на енергия е да накараш когото и да е да си свали цената. Реално той са ще я свали когато нещата с лихвите се нормализират и търсенето намалее
90
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"съпоставете с критериите на Запада" - е как да ги съпоставим? То за целта трябва да си живял там примерно 10 години, че да имаш някаква по-реалистична представа всъщност как работи тамошната икономика. В България, като навсякъде, бачкаш както ти кажат (демек бригадир, майстор, отговорник, шеф и т.н., въобще човек, който те надзирава) и това е. Т.е. кучето бяга според тоягата.
89
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма лесно, момчета. Това с наемите си е сериозен въпрос навсякде по света по икономически силните градове. Спомнете си сериала "Приятели". Защо Джоуи и Чандлър живееха заедно? Ами сам да плащаш наем на апартамент в Ню Йорк сигурно не е чак толкова лесна работа, нали? Не съм живял там, ама така ми се струва.
88
0
 
1
 
! Отговори
Име преди 2 години
До Анонимен Добре де, какви са реалните наеми в София, дай пример. Защото по обявите като гледа човек изглеждат доходни жилищата, но явно не са толкова доходни на тези цени за апартамент ......
87
2
 
9
 
! Отговори
Найден преди 2 години
Ситуацията на имотният пазар по света беше нормална през 2015 после банките свалиха изкуствено лихвите и предизвикаха балон навсякъде по света. Сега обаче положението се нормализира и лихвите пак тръгват нагоре както трябва да е в една работеща икономика.Това от своя страна ускъпява кредитите което пък намалява търсенето имоти. Цените падат а ако има и гръм на балона се сриват. Тогава идва и моят момент да пазарувам на воля
86
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 109 Име: ако имаш интерес, аз ще ти кажа как вървят наемите в Германия. Но трябва да уточниш къде - изключително е важно, защото Германия е голяма, има сериозни разлики в икономическо отношение и от там и сериозни разлики в наемите. Грубо - средният студен наем в провинция Bayern в момента е 9,69?/m^2. Обаче - не е толкова важно какъв ти е наемът, ами колко лесно можеш да го намериш и какво ти остава след като го платиш. А това в Германия се превръща в сериозен проблем и за местните хора.
85
0
 
3
 
! Отговори
Име преди 2 години
Имам познат, който в Германия, в средноголям град плаща студен наем около 400 евро за 50 квадрата жилище. (това е без ток, вода, интернет, парно и приблизително това което получава хазяина му. жилището не е много ново и е необзаведено.). Договора му е стар, от преди години, сега имало и по-високи наеми, но въпреки всичко като гледам обявените наеми в София и ми става лошо.... И сега не сравнявайте София с Мюнхен...
84
0
 
2
 
! Отговори
Райчо преди 2 години
Les investisseurs se préparent à une inéluctable montée des taux longs en EuropeИнвеститорите се приготвят за неизбежното покачване на дългосрочните лихви в Европа.Сиреч началото на края на евтините пари се задава. С две думи пазара на имоти ще се върне към нормалните цени от 2015, ако не претърпи и срив което ще е още по страшно за кредитополучателите и спекулантите
83
3
 
4
 
! Отговори
как става преди 2 години
как става така че в градове като Клуж, Варшава , Вилнюс , Любляна и т.н. цените на имотите са по-ниски отколкото в София? При положение ,че са по-добре устроени градове в по-богати държави.
82
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едва ли има смисъл да натоварвам аудиторията на сайта с моите лични работи. Не е интересно. Но все пак - защо стоя в Германия - защото не съм намерил нищо по-добро за момента в България. Семеен съм с малки деца, за които нося отговорност. Не мога да ги разкарвам от една държава в друга просто така, без читава дългосрочна идея. Нямам и имот в България, т.е. няма и къде да се приберем. И това прави нещата още по-сложни. Особено пък сега в пандемията, когато не знаеш утре ще имаш ли доходи или не.
81
1
 
6
 
! Отговори
До 96 преди 2 години
Коя е тая нормална среда-престъпността в Западна Европа е в пъти по-висока,отколкото в България. Да градовете са по-уредени,ама това ли е най-важното?
80
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега пуснете статия за цената на олиото, после за заплатите в ИТ сектора.
79
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, аз съм класически Бай Българ във Франкфурт. Точно така. А знаеш ли колко плащаш за един час работа в сервиза на Мерцедес, БМВ и т.н.? Само труд, частите отделно. Знаеш колко струва фризьорът, особено сега в Корона-пандемията? Имаш ли идея какво се плаща за здравна осигуровка и срещу тези пари как се стига до лекар със специалност? Примерно средно колко се чака за час при кардиолог? Искаш да се заяждаш с някого или? Ето заради такива като теб избягах от България. Но тя все пак ще пребъде.
78
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 96: къде аз се намирам в пирамидата на Маслоу няма никакво значение за дискусията. Вашите твърдения какво притежават емигрантит са едностранчиви. Просто така ви се струва и следователно то е така, нали? Важното беше обаче накъде ще вървят цените на имотите - нагоре, застой или надолу. Аз твърдя, че чисто фундаментални фактори играят, които ще рано или късно ще предизвикат обратна емигрантска вълна. Това ще възпрепятства пропадане на цените на имотите и като цяло е много положително.
77
1
 
3
 
! Отговори
до 93 преди 2 години
Нали знаеш колко ме интересува някаква осморазрядна испанска провинция, населена на 90% с тотално неквалифицирани бачкатори, като тебе? Айде виж по големите испански градове колко струват къщите и не ми давай за пример пустинята. И аз имам имение на село, което си купих за 135000 евро на 25км от София с 60м2 басейн. Ама имам и жилище в града.