Омбудсманът пита защо преброяването не е докрай електронно

Подадени са десетки жалби и сигнали от граждани
9 сеп 2021 12:25, Анисия Иванова
57
Омбудсманът пита защо преброяването не е докрай електронно
Снимка: БГНЕС

Десетки жалби и сигнали са подадени до омбудсмана Диана Ковачева заради системата за електронното преброяване.

Оплакванията са заради начина, по който се осъществява процесът, съмнения за застрашени права и въпроси, свързани с различните аспекти от преброяването.

Във връзка с това омбудсманът е изпратила писма до председателите - на Националния статистически институт Сергей Цветарски и на Комисията по дигитализация, електронно управление и информационни технологии в 46-ото Народно събрание - Ивайло Мирчев.

"Значителна част от жалбите са по отношение на електронното преброяване, което се оказва, че всъщност не е докрай електронно“, пише Диана Ковачева.

Още по темата

Дори гражданите да искат да бъдат е-преброени, за да си спестят очакване и разговори с преброителя, което е нормално в условията на пандемия, все пак ще трябва да осъществят контакт с него, за да му предадат уникалния преброителен код.

"По този начин се намаляват задълженията единствено на преброителя, но не се облекчават гражданите в изпълнение на задължението им да се преброят“, допълва омбудсманът.

"Оказва се, че е-преброяване не може да се осъществи от IP адрес извън страната, а е възможно гражданите по служебни или здравословни причини да са извън България точно в периода на преброяването. Ако те не бъдат преброени от член на семейството или домакинството им, които са в страната, могат дори да бъдат глобени“, подчертава доц. Ковачева.

Сред другите въпроси на хората са - какво се случва, ако имотът им не е отразен на картата и системата не отчита наличието на такъв адрес - нова пречка за получаването на въпросния код, която води до невъзможност имотът и домакинството да бъдат преброени.

„Не по-маловажен проблем, изтъкнат от гражданите, е липсата на достатъчна информираност относно начина, по който ще се осъществи на практика преброяването, например кога ще осъществява посещенията си преброителят, в работно или извънработно време, само в работни дни или и в почивни дни, по какъв начин ще се легитимира т.е. взети ли са мерки, за да не се допуснат злоупотреби като лица с престъпни намерения се представят за преброители, по какъв начин ще се преброяват лица с увреждания, както и такива поставени под карантина. Също така не за всички граждани е достъпна информацията, публикувана в интернет и е необходимо да се търсят и други подходящи алтернативни канали, така че тя да достигне до всички“, допълва казусите пред „Преброяване 2021“ омбудсманът.

Доц. Диана Ковачева е категорична, че в динамичното време, в което живеем, хората трябва да имат навременна информация и гъвкави варианти, също така участието в преброяването да е съобразено с възможностите на гражданите, а не на преброителите, особено в контекста на глобата в размер на 160 лв., с която са заплашени при отказ да участват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
за големите градове за блоковете беше доре към домуоправителите да се обърнат, те ще им кажат колко човека живеят във входа и това е достатъчно, никви въпроси не трябва да задават, нали бройката искат
27
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно на какво основание ще ни глобят, ако през периода на преброяване сме извън територията на България? Живущите в чужбина този код какво да го правят?
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само не ми е ясно как ще глобят човек ако не се е преброил онлайн (не е задължително) или ако преброителя не го е намерил. И какво става с човек който не е преброен значи ли, че за държавата той не съществува.
25
7
 
4
 
! Отговори
Православна преди 2 години
Омбудсманът e тoлкова лъчезaрна, зaщото нa гoлемите хриcтиянски прaзници сe пoдмива oтдолу cъс свeтена вoда зa пoлово дългoлетие и вaгинална свeжест в прoслава нa Гocпода Бoгa - Вceдържател.
24
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
преброител във входа може да влезе, но не и в апартамента, и да има пср тест от последните 24 часа, че при толкова адреси, знае ли се, не знае ли се
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
много недомислена работа,искат повече да гласуват онлайн ,а няма капацитет за повече от 20 000 на ден,колко дни ще трябва да се гласува,ако искат 5 000 000 граждани?
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
за глобата ще намерят дори и да не те знаят, за глобата те знаят и няма да те преброят, иначе ги интересува да им отговориш на въпроси които нямат общо с преброяване на нация
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ти, който 10 години работеше за електронно правителство и усвои едни милиарди, преброи ли се?????
20
0
 
5
 
! Отговори
Финансист преди 2 години
Данните за преброяването ги има в общините. Да си ги вземат от там. Нямам никакво намерение да си губя времето с бюджетните служители от НСИ, още по-малко пък да ги пускам в жилището си. Когато те ме поканят в сградата си, счетоводството и касата им с пари, тогава бих могъл да участвам в преброяването. Писна ми от досадници, които искат да разберат къде си държа парите. Не са нито в БНБ, нито пък в НСИ или парламента. Честито на бюджетниците от държавните организации.
19
1
 
5
 
! Отговори
ПрозТ преди 2 години
Може да се окаже, че 160 лв. глоба е най- доброто решение, да ти купува вид свобода.
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя сайт го е правил ученик в час по ИТ по време на online обучението. Тия само са откраднали парите и са си преписали детския труд за техен. А представяте ли си, ако трябваше да "пишат" кода от нула и за мобилно приложение колко милиона щяха да откраднат? А, да забравих. Пред Гугъл и Епъл номера с хакването не минава
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хубава работа Ганйовска.
16
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе те до средата не могат да го докарат електронно,тя се чуди защо не е до края?!Да вземе да пита направо оня с голата глава,нали той десет години се занимава с електронизацията и видяхме какво направи,Едно голямо нищо!
15
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак ще напиша:Ще пусна преброител в къщи само, ако ми представи отрицателен тест или документ за положена ваксина срещу Ковид!
14
4
 
12
 
! Отговори
До Анонимен 10 преди 2 години
И аз си спомням, че преди 10 години попълваш въпросника, изпращаш го и преброяването е приключило. Нямаше кодове и другите глупости, които незнам кой мозък ги измисли.
13
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-скоро се интересуват от жилищата, дали са санирани, изолирани, електрифицирани т.е. с какви удобства живее българина. Вижте, че останалите данни ги имат ЕГН, даже и когато попълните името на работодател автоматично системата знае и на каква длъжност сте назначен там. А кажете сега какво преброяват?
12
0
 
11
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
Връзката м/у ваксиниране, преброяване и масова "внезапна" смърт на определени групи хора - са взаимно свързани. Голямата чистка от бедните вече е започнала. Виновни няма, защото тези, които прокарват този пъклен план са богати евреи. Новият Световен ред се нарича не Комунизъм, а Ционизъм...
11
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сайтът пак не бачка. И к'во? Да си взема отпуска и да чакам кога ще минат преброителите?Оправете си сайта!!!
10
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Помня преброяването преди 10 г.,сегашното не е преброяване ,а информация на лични данни имоти и други излишни въпроси ,два пъти хакнати и че разправят че всичко било наред )
9
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моля, спрете този фарс наречен преброяване. Не се намираме в 19 век, вече всичката информация я има по общини, коъто трябва само малко да си размърдат чиновническите ..........., за да се даде информацията в НСИ.