Пулмолог: При редовно тестване в училище маските може да паднат

Според проф. Велизарова децата под 15-годишна възраст не трябва да се ваксинират
Обновена: 9 сеп 2021 09:35 | 9 сеп 2021 09:35, Красимир Ангелов
36

Новата учебна година чука на вратата, а маските в училище стават задължителни за всички ученици от 5 до 12 клас. Според експерти носенето на маски при малките ученици няма да има ефект, затова и правилно са изключени от списъка със задължителната мярка.

"Децата в 1-4 клас не са достатъчно дисциплинирани, за да им се обясни тази мярка, която е доста мъчителна. Те са буйни, непрекъснато играят, дърпат си маските, те падат по земята. При тях рационалното носене на маски е проблематично", заяви пулмологът проф. Светлана Велизарова пред "България сутрин".

Още по темата
Тя изрази мнение, че до задължителните маски за учениците се стига, защото децата често са заразоносители, но нямат симптоми и коронавирусът често се установява, когато някой близък се разболее. Тя е убедена, че маските може да отпаднат, ако се приеме редовно тестване в училищата.

"С тестването може да отпаднат маските в час и те да се носят само в междучасията. Ако някое дете бъде установено с положителна проба, самите учители ще се ориентират и ще се следят за симптоми. За да се разбере нивото на инфектираност сред младите, единственият начин е масовото тестване. Миналата година сред майките имаше истерия - как ще бъркат до мозъка на децата. А процедурата е като взимане на гърлен и носен секрет", уточни пулмологът пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Проф. Светлана Велизарова обяви още, че не подкрепя ваксинацията на ученици под 15-годишна възраст.

"Ваксинацията на децата трябва да е след 15-годишна възраст. Между 12-15 г. има прекалено малко натрупан опит, за да сме сигурни, че може ваксините да се прилагат при тях безопасно. Така или иначе ваксините са единствените, които могат да намалят вълните на пандемията или да протича по-леко заболяването", мотивира се пулмологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Стамат преди 2 години
Светлана Велизарова - само да ми паднеш,такива тестове ще ти направя с козия крак в носа,че ще се чудят кое ти е лицето и кое задницата.
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То пък една учебна година се очертава да бъде, да те е страх да кихнеш, че ще те сочат с пръст. Вече предпочитам да е онлайн.
29
6
 
2
 
! Отговори
Задължително преди 2 години
Маски, скафандри, ритуално къпане с дезифенктант и ежедневно ръчкане в ноздрите. Децата трябва да бъда жертвани в името на безопасността на учителите: тез свидни антиваксърски чеда на изстрадалата ни Родина.
28
9
 
4
 
! Отговори
ааа не преди 2 години
Никакво тестване, те маските си падат и така.
27
1
 
4
 
! Отговори
българин преди 2 години
Чак до мозъка не се бърка. Ама е гaднo. Правили са ми такива тестове, не би ми било приятно да се тествам всяка седмица, въпреки че съм възрастен, пък за децата не знам какво ще им бъде. Някой доктор беше предложил тестовете да са под формата на някакви близалки, не съм чувал за такива но ако има ще бъде идеалният вариант. И разбира се, да са безплатни за родителите. Тогава може!Теоретично, сигурно може и до мозъка да се стигне, но са ми правили пункция с упойка и е много по-гaднo.
26
11
 
10
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Всеки ден ще им бъркат в носовете до синусите?!?! Че това ще психяса децата!!!!
25
9
 
11
 
! Отговори
Тази преди 2 години
госпожа, да се тества колкото и както иска, и с каквото иска!!!!! Не се ли разбра, че тези искания за противозаконни и са в противоречие на Конституцията, и в нарушение на чл.29, ал.2 и чл. 57, ал.3, от нея. Децата не са ви опитни зайчета!!!! И тази госпожа е гнусна и да се разкара, от къде ги изкопавате тези.....
24
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тестовете(бързи) предполагам колко са верни или хващат като ПСР-а всички настинки и грипове? Тестът не може да бъде основание за диагноза, правят се допълнителни изследвания за да се постави диагноза ковид. Иначе ще се психясва още 20 години с подобни мерки, докато не измислят друга дъвка да манипулират хората. Миналата година кълняха че всички хора са заразни щото дишали
23
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Класният трябва да стане и здравен инспектор и да контролира здравето на учениците? Да не им е собственик или родител?
22
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не е ли по-добре всеки класен ръководител да направи един списък кои са преболедували и имат или са имали анти-тела. Защо трябва да се тестват всички и да се влиза в някво безумно харчене на пари?
21
11
 
3
 
! Отговори
Фин преди 2 години
До Анонимен 19.. значи бъдещето е 200 килогамови хора, които се самозадоволяват с кличета за възрастни. Много си зле...
20
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 19 Нито маски, нито тестове. Няма никакъв ковид.
19
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това бабе няма ли да го песионират вече? Като гледам й е време, старческата й сенилност се проявява много сериозно щом не е схванала, че никой няма да ги остави да човъркат в носовете на децата!
18
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-добре с маски ибв часивете, но никакви тестове. А най-добре онлайн обучение. Родителите да проявят разум. Онлайнът е бъдещето. Спестяват се много отрицателни натоварвания.
17
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От такива тестове няма нкакъв смисъл, освен куп фалшиви резултати с цел затваряне на училища и принудително ваксиниране. Ако си много болен трудно ще ходин на училище и работа и е ясно, че ще си стоиш увас, защото няма да те допуснат, но ако имаш един нормален синузитен с*пол бива ли да те барикадират-стига глупости, половината население е със синузити, ринити и разни други хронични неразположения.
16
13
 
29
 
! Отговори
Кал-Ел преди 2 години
Госпожо Неприятно създание, децата няма да ходят с маски и няма да им бъркате в носовете с тампони напоени с графен. Ясно?! Имате си нарко-графенския контингент от 5%, задоволете се с това, защото ще стане грозно. Маските са противоконституционни, мерките са ПОЖЕЛАТЕЛНИ и аз не искам да ги спазвам. Ако някой се опита да философства за задължително обучение, първо да обясни защо се потъпква конституцията. Ще се видим в съда и след това на улицата. Никой от вас няма да бъде забравен, тромби грoзни
15
14
 
23
 
! Отговори
Тест преди 2 години
Тестване с какво?!? И в детската драдина вече разбраха, че въпросните тестове засичат всеки грипен вирус! Спрете се вече!!!
14
13
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Задължително масово Освидетелстване на здравния бг контингент е вече повече от наложително. Трябва да се сформира лекарска комисия с гастролиращи медици от цял свят.Да искаш да тормозиш деца с болезнено и ороблемно бъркане дълбоко в носа е с ад и зъм. Настанал е моментът за връзване.
13
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако създателят, природата, бог искаше да се пазим с маски щяхме да се раждаме с такива. Маски, които се като оградна мрежа пазеща комари, но задушаващи са никаква защита. А очите, оттам няма ли заразяване? Или трябва и по едни заваръчни очила? Като бяха строгите мерки и затварянията миналата година нещо да се промени? Вирусът продължава и ще си вземе своето-хората със слаба имунна система. Има ваксини. За останалите животът продължава.
12
13
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Децата няма да се тестват. Точка.