Кантарджиев отказал да е в политиката, би подкрепил Балтов за президент

Пандемията била използвана по най-грозния политически начин да разделя хората
Обновена: 12 сеп 2021 10:20 | 12 сеп 2021 07:45, Камелия Цветанова
135
Кантарджиев отказал да е в политиката, би подкрепил Балтов за президент
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Не съм политик. Отклонявам любезните покани за политическа кариера. Лекар не бива да се занимава с политика, защото имаме лошия пример на Ернесто Че Гевера. Също и на Салвадор Алиенде. И двамата завършиха кариерата си със смърт. Аз съм си лекар, ще бъда лекар, докато с нещо съм полезен", каза пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев.

Още по темата

„Вече се разчу, че се отклонявам и спрях да ги получавам поканите. Няма смисъл. Какво да ви кажа. В България е така, но не е от социализма. От край време е така. Даже поручик Балан има такова изказване. В Германия като те видят, че си добър летец ти дават най-добрия самолет и обслужващ персонал. Докато в България ти дават най-лошия аероплан и най-калпавите техници, коментира професорът. Когато има тежка ситуация, тя ражда силни хора, които оправят нещата. А когато тя се преодолее, се раждат други. Голяма част от българите не си дават сметка, че ще става следващите месеци и години доста тежко. Когато липсва идеал - нещо, което да сплотява нацията, това е лошо, даже и нещо опасно", допълни той.

По думите на професора, вместо да обедини нацията, пандемията беше използвана по най-грозния политически начин да разделя хората -  на ваксъри - антиваксъри.

"Спомняте си предпоследните парламентарни избори. Един месец, когато трябваше да се представят политическите програми, се говори само за коронавируса и се чуваха неща, които ме смаяха. Една комбинация от популизъм и абсолютна грижа за бъдещето и здравето на хората", добави Кантарджиев.

По думите му разпространението на коронавируса беше използван по най-грозния начин и отрече в щаба да са били взимани политически решения.

"Преди всяко излизане с членове на правителството и премиера, час-два са били изслушвани нашите аргументи и много спорехме. Бяхме упреквани, примерно за многото тестове. Не бяхме на една и съща позиция, но пролетта на 2020 година, ако бяхме допуснали епидемично разпространение, ситуацията със смъртността щеше да е много по тежка от Италия и Испания, която потресе Европа. Ако бяхме допуснали. На 20 място сме по брой заболели, а това, че сме на челни места по смъртност, представяте ли си и ако болните бяха много", каза той.

Кантарджиев каза, че медиците от щаба били залепени към ГЕРБ. "Станахме в трагично положение на момчетата българи, които втората световна война, родени в Северна Македония, са служили в българската армия. До един след войната са пратени в концлагери, а завършилите в ШЗО просто ги убиха", обясни той.

"С освобождаването ми направиха услуга. Беше много тежко. Само безсънни нощи, чакат се постоянно данните. Сега помагам с каквото мога, обикалям България", разкри още бившият член на НОЩ.  

Кантарджиев коментира и възможността на колегата си Асен Балтов да се кандидатира за президент.

"С удоволствие бих подкрепил един такъв личен избор, защото повече от две години се познаваме с него и трудностите, особено тяхното преодоляване, заедно го направихме и мисля, че това са едни приятелства, които си останахме приятели. Не бих се съгласил да стана вицепрезидент, ако ми предложат. Има много по-подходящи от мен", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ACDCДа де гроздето е кисело когато не ви оттърва толкова били лекари иначе другите били неграмотни ха-ха.
30
6
 
7
 
! Отговори
Стоян преди 2 години
Достойна кандидатура!Днес вие налагате цензура по заповед на Радев ли?
29
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мустака го пенсионираха, обаче той отказва да ни отърве от присъствието си по медиите :)) Ще излезе по голем нарцис от Бокича.....хахахаха :)
28
2
 
5
 
! Отговори
ACDC преди 2 години
Щом не искат да се имунизират, ясно е колко са лекари. Като в онзи виц - като знам какъв инженер съм, страх ме е да отида на лекар.
27
0
 
2
 
! Отговори
Как да ти кажа: преди 2 години
Много ще заболи сърцето на лобистки САЩ ако пропее лицето Георги Пирински ....Те САЩ инфаркт няма да получат, ама Сакскобурготски не е сигурно ...
26
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ACDCОнзи лекарите които не искат да се имунизират и те ли са неграмотни???
25
9
 
7
 
! Отговори
ACDC преди 2 години
Фен съм на Картанджиев. Един от честните лекари по време на епидемията. Това, че не се харесва на неграмотните е нормално. В подкрепата си за Балтов, обаче греши.
24
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дядка защо Балтов, а не тиквата нали е "непогрешим".
23
5
 
17
 
! Отговори
Искрен Веселинов преди 2 години
Всички лица на щаба и в частност Балтов са дълбоко мразени от широки слоеве на българското общество. Балтов освен че биеше с юмрук по масата и настояваше за затваряне на бизнеси, изгърмя с измамно източване на здравната каса. ГЕРБ отново правят всичко възможно за да изгубят президентските избори чрез издигането на неизбираема кандидатура, както беше случая с Цецка Цачева.
22
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За тоя ми е интересно кой ще сласува?
21
5
 
10
 
! Отговори
КО СТАНА преди 2 години
БЕ КАНТАРДЖИЕВ?!?? НАЛИ ПРЕДИСЕДМИЦА КАЗА, ЧЕ ДО 3 ДНИ ЩЕ ИМА 5000 ЗАРАЗЕНИ. ДЕ СА?!??САМО СЕ ДУЕШ И ПЛАШИШ. ТО ПРИ ВАС БЕШЕ ТАКА. ПОЛИТИК ХА, ХА ХА.
20
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В критични ситуации проличават силните характери на хора като членовете на Щаба и дребните душици като Рундьо фигуранта и чакалите му.
19
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е толкова ли се свършиха противните милиционери в шайката Гроб, та Балтов ще е кандидат?
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Иде времето когато и последните българи ще хванат пътя за терминал 2 ще останат крадците от парламента и джунгалите всъщност те си Приличат
17
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Балков избирателите му измряха
16
4
 
19
 
! Отговори
Курдо Коленков преди 2 години
балтов ще е по-тъжен кандидат и от леля цеце!!!
15
11
 
7
 
! Отговори
Дамата с песа преди 2 години
Дано кандидатът не е Балтов. Това би означавало подаряване на нов мандат на Радев.
14
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо накупиха милиони ваксини ,и най много зенека ,сегаги подаряват заради срока им ,пък и кой ще купи зенека )но и платените телевизии мълчат
13
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъвто и да е Балтов той е умен човек и няма да се кандидатира за президент защото си дава сметка че ще понесе тежко поражение -----///----- Балтов е прститудка на Винету. Като му бутне 200-300 000 лв, ще направи и салто назад
12
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** и словоблудния ракиджия. Кантарче всяко твое изказване сваля проценти от рейтинга на кандидат-президента на ГЕРБ/ДПС/БСП