Проф. Кантарджиев: В моловете мерките не се спазват

В кои области е най-висока заболеваемостта?
9 фев 2021 12:33, Нели Христова
89
Проф. Кантарджиев: В моловете мерките не се спазват
Снимка: БГНЕС

Най-висока е заболеваемостта в областите Кюстендил, Бургас, Плевен, Враца, София-град и Шумен. Това каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, цитиран от Фокус.

„Днес на сайта на Националния център по заразни и паразитни болести качихме седмичния графичен анализ на данните от Националната информационна система. При него се дава информация за 14-дневната заболеваемост, която в страната върви нагоре. Дава се седмичния процент на положителни тестове, които се увеличават, както и седмичния брой лабораторни изследвания на 100 000 от населението. Новото, което представяме, е 14-дневната заболеваемост по възрастови групи. В картата на България, която даваме, има области, където заболеваемостта е повече от 120 на 100 000 за 14 дни. Най-критичните са областите Кюстендил с 329 на 100 000, Пазарджик – 160, София-град – 161, Бургас – 189, Шумен – 143, Плевен – 170, Враца – 164. Областите с най-ниска заболеваемост за 14 дни са Видин, Добрич, Разград и Търговище. От месец февруари се забелязва плавно увеличение на броя на случаите, като в началото на месеца бяха 90 на 100 000 на дневна база, а сега вече са 132“, коментира проф. Кантраджиев.

По думите му това всичко трябва да ни държи нащрек и да се търсят две неща.

„Първо – къде не се спазват мерките. Неспазване на мерките са събирания по тържища, събиране на много хора без спазване на отстоения и носене на маска на открито, като на пешеходните зони в големите градове. В моловете наблюденията са, че няма спазване“, каза още проф. Тодор Кантарджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко Мола има във Враца бре разбирач?
70
0
 
2
 
! Отговори
Tonita-7 преди 3 години
Едно И също намилате!
69
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не класната училището отговаря както и за носенето на маски там поне знаят на чий родител да се обадят ама все тая щото в автобусите никой не ги познава и могат да се ефечат то идва от семейството този ефелък
68
0
 
2
 
! Отговори
До 65 преди 3 години
И какво точно трябва да направи класната? Тя ли отговаря за чистотата в стаите?
67
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълно е с ученици. Защо охраната не ги спира?
66
0
 
2
 
! Отговори
knock преди 3 години
Сом
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дорюутро да не би да се спазват в автобусите и училищата Автобусите даже и не ги чистят В началото на епидемията автобусите миришеха на белина сега????
64
2
 
5
 
! Отговори
някой преди 3 години
До: номер 64Посочи ми една разумна и логична мярка? Ама се обоснови!Например, синът ми в 7 клас тръгна отново на училище след дълго онлайн обучение.В резултат от "мъдрите" и "основателни" противоепидемични мерки, хигиената в класната му стая достигна "небивали висоти" - вече си имат хлeбарки!!!Казах му да ги снима и покаже на класната.
63
12
 
4
 
! Отговори
Мехуро, ходя пеша бе преди 3 години
Чета коментарите. Гениална логика - понеже хората се бутат по супермаркетите - дайте да разрешим да се бутат и по кръчми, молеве, фитнеси...Ами не - трябва просто да се ограничи бройката хора в супермаркетите. Има и прости решения - влизаш само с количка, а количките са точен брой...Не ме разбирайте погрешно - наясно съм колко ефективни са финансовите мерки на банкянската тиква и как много хора са притиснати до стената. Но се дават пари само за обръчите...
62
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
" От месец февруари се забелязва плавно увеличение на броя на случаите, като в началото на месеца бяха 90 на 100 000 на дневна база, а сега вече са 132, коментира проф. Кантраджиев. "В началото на кой месец са били 90 на 100000 човека?В средата на януари бяха 85 на 100000 човека, а в последните дни са 152 на 100000 човека
61
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази 14 дневна база не е добро решение - периода е прекалено дълъг и изпускат епидемията от контрол, а и така се доближават стойностите и не се разбира кога има спад и кога увеличение на случаите. По-доброто решение е на база 7 дни - минималния период, при който се махат колебанията заради почивните дни. При 7 дневна база бяхме достигнали до 416 нови случая средно на ден в средата на януари, а за вчера са 753. Не е ясно от казаното от Кантарджиев за какви периоди говори - началото на месеца, кой
60
6
 
5
 
! Отговори
Боян преди 3 години
Еееех, колко потни гугутки има в тази държавица!
59
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лъжеш, спазват се.
58
5
 
9
 
! Отговори
Боряна преди 3 години
До БоянТи да не си на 5 години? Защото за възрастен се държиш меко казано странно!!! И на теб ще кажа, че според мен страдаш от "пандемична умора", отричаш реалността и си живееш в твой свят без вируси. Ще ти мине!!!
57
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не те виждам кой си и ми е трудно да отговарям на анонимни хора, но все пак от възпитание. Аз не налагам мнение, а изразявам. В качеството си на човек, който живя и видя мерките как освободиха една страна в света само след три месеца. Една далечна страна с жена министър председател. Близо си до професията ми.И ти не искаш да спазваш мерките, защото страдаш от така наречената"пандемична умора" или казано просто отслабваща готовност на населението да следва правила. Всички сме така!!!
56
5
 
12
 
! Отговори
До 60 Боян преди 3 години
Май твоята главица е ментално увредена , нали си наясно , че ковид уврежда и мозъка, направи си тест и потърси помощ, защото Боряна е права.
55
10
 
8
 
! Отговори
Боян преди 3 години
До БорянаНе около, вътре в твоята главица е пълно с вируси.
54
0
 
3
 
! Отговори
Дзивко преди 3 години
То най големия МОЛ е в Кюстендил, вероятно в махала Изток, другия голям е в Пазарджик.., бях в мол за малко, имаше хора но нищо фрапиращо, уикенда в Метро и Кауфланд са повече. Рано е да има заразяване заради моловете, по скоро училищата вдигат бройката
53
3
 
9
 
! Отговори
Боряна преди 3 години
До БоянОколо моята главица всички го изкараха. Та от опит говоря, не защото съм чула!!!
52
6
 
8
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 3 години
Проблемът ни с щаба на НОЩта е конфликт на интереси.Те много, АМА МНОГО искат да ни "спасяват", а ние не щем, защото нямаме нужда от спасяване.