Скок и при цените на кафето, вече ще пием предимно Робуста

Сортът Арабика ще става все по-труден за отглеждане, каза ексепрт
13 сеп 2021 17:45, Анисия Иванова
54
Скок и при цените на кафето, вече ще пием предимно Робуста
Снимка: Pixabay

Изменението на климата ще доведе до ръст в производството на кафе Робуста. Съвкупност от фактори влияе за повишаването на цените на кафето тази година. На първо място това са сушата и след това ниските температури в Бразилия, тайфуните в Китай, както и политическата нестабилност в някои държави и ковид кризата. Това каза Десислава Йорданова, търговски директор в Almacena Platform, в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Фючърсите на сорта Робуста достигнаха 4-годишен връх преди дни и надвишиха нивото от 2000 долара на тон, а в началото на април цената беше 1300 долара, което прави увеличение от над 50% за периода.

Сортът Арабика също поскъпна и достигна до рекордни нива от 2011 г, насам - близо 4800 долара на тон.

Бразилия е най-големият производител на сорта Арабика и всички разчитат и очакват данните за новата реколта, включително отражението на климатичните промени.

“Арабика ще става все по-трудно да се произвежда, защото е по-деликатно кафе и изисква повече грижи. А прекалено високите температури не влияят добре на кафето. За това доста производители на кафе ще се преориентират от Арабика към Робуста”, обясни гостът.

Напоследък има затруднения с доставките от Виетнам и Колумбия, производители номер две и три в света на черното злато. Гостът допълни, че Виетнам е най-големият производител на сорта Робуста и ковид кризата затруднява допълнително доставките. В Колумбия проблемите с реколтата датират от години, а политическите проблеми от май месец допълнително ги задълбочават.

Доставките на кафе от Южна Америка, Азия и Африка за европейския пазар закъсняват с поне 3 месеца, транспортните разходи сe увеличават и има недостиг на контейнери, обясни Десислава Йорданова. Поскъпването на кафето на едро ще доведе и до повишаването на цената му в търговската мрежа и заведенията. Гостът коментира, че отражението върху пазара на дребно ще се усети след няколко месеца.

Десислава Йорданова сподели, че в северната част на Европа се пие повече Арабика, а колкото повече се слиза на юг - Робустата се оценява повече.

Увеличава се търсенето на висококачествено спешълти кафе (specialty coffee) на Стария континент, отбеляза още събеседникът.

Повече за кафето може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно време бабите и дядовците пиеха Леблебия и ИНКА. Доживяха да 95 годишна възраст. Нервите им бяха железни. Сега ви тровят с най различни уж кафета а то си е жива химия. Не пиите кафе ако искате поне да достигнете 75 годишна възраст. При този напрегнат живот при тези химически храни само кафето ви липсва.
27
2
 
11
 
! Отговори
чак преди 2 години
пи ишката ми подскочи от таз новина
26
1
 
23
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
Преди живеехме - после взехме да съществуваме. Сега вече няма да съществуваме - ще оцеляваме. Като спрем и да оцеляваме - ще подивеем съвсем...
25
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много се търси спешълти кафето от претеншъс индивиди.
24
6
 
6
 
! Отговори
Эврапэйскый Союз преди 2 години
така е при Камунизъмът!
23
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За робите смо най-простото кафе. Не може всеки да пие така, трябва са се появи каста. Ние бавно и сигурно се превръщаме в Сомалия на Европа.
22
1
 
11
 
! Отговори
В зората преди 2 години
На демокрацията кафето беше друго. Или може би рецепторите ни...
21
1
 
10
 
! Отговори
Пияния помак преди 2 години
Гроздето да не поскъпва, че мамичката им....Ще слизам да зареждам до края на месеца в Брестовица.
20
6
 
24
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Че то през комунизма истинско кафе се купуваше само с връзки. За народа - Леблебия, Инка...... :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
19
1
 
16
 
! Отговори
Други стандард преди 2 години
Скоро и интернета ще закъса заради глобалното затопляне - електроните и фотоните по-трьдно ще се концентрират да вървят по влакната. И тогава ще дойде часът на истината - може ли без медия Човекът???
18
1
 
16
 
! Отговори
Ай Сиктир преди 2 години
Май ната ви и на вас. И без кафе ще оцелея.
17
0
 
8
 
! Отговори
Мангър овист преди 2 години
Казва ви се чайчета, вие - не. Ето сега докъде се докара те.
16
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Без кафе се чувствам прекрасно. Бях ги докарал до шест на ден. Трети месец от раздялата. Първата седмица се чувствах като пребит. После всичко си дойде на мястото.
15
0
 
24
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
А как стои въпросът с кактусите? Текилата ще поскъпва ли?
14
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз кафета мафета не пия виж водка друга работа
13
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цикория и леблебия това е формулата на успеха.
12
5
 
20
 
! Отговори
мдам преди 2 години
робуста, арабика. хахаха - глупости . Едно дълго кафе с 3 захърчета и 3 часа лаф на мегданя. Кой изобщо е чувал, че каЙфето има сортове.
11
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И на мен арабиката ми е кисела. Пия робуста - Bianchi silver - и го смесвам или с LavAzza Rossa или с Kimbo.
10
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как робуста, бе! Арабика винаги ще има и ще си я пием с кеф. Робуста и леблебия да пият русофилите, нас работещите хора с доходи това не ни интересува.
9
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро на джезве само леблебия, а за по заможните Инка....да Вие честита новата власт...!?

Спонсорирани публикации