Скок и при цените на кафето, вече ще пием предимно Робуста

Сортът Арабика ще става все по-труден за отглеждане, каза ексепрт
13 сеп 2021 17:45, Анисия Иванова
54
Скок и при цените на кафето, вече ще пием предимно Робуста
Снимка: Pixabay

Изменението на климата ще доведе до ръст в производството на кафе Робуста. Съвкупност от фактори влияе за повишаването на цените на кафето тази година. На първо място това са сушата и след това ниските температури в Бразилия, тайфуните в Китай, както и политическата нестабилност в някои държави и ковид кризата. Това каза Десислава Йорданова, търговски директор в Almacena Platform, в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Фючърсите на сорта Робуста достигнаха 4-годишен връх преди дни и надвишиха нивото от 2000 долара на тон, а в началото на април цената беше 1300 долара, което прави увеличение от над 50% за периода.

Сортът Арабика също поскъпна и достигна до рекордни нива от 2011 г, насам - близо 4800 долара на тон.

Бразилия е най-големият производител на сорта Арабика и всички разчитат и очакват данните за новата реколта, включително отражението на климатичните промени.

“Арабика ще става все по-трудно да се произвежда, защото е по-деликатно кафе и изисква повече грижи. А прекалено високите температури не влияят добре на кафето. За това доста производители на кафе ще се преориентират от Арабика към Робуста”, обясни гостът.

Напоследък има затруднения с доставките от Виетнам и Колумбия, производители номер две и три в света на черното злато. Гостът допълни, че Виетнам е най-големият производител на сорта Робуста и ковид кризата затруднява допълнително доставките. В Колумбия проблемите с реколтата датират от години, а политическите проблеми от май месец допълнително ги задълбочават.

Доставките на кафе от Южна Америка, Азия и Африка за европейския пазар закъсняват с поне 3 месеца, транспортните разходи сe увеличават и има недостиг на контейнери, обясни Десислава Йорданова. Поскъпването на кафето на едро ще доведе и до повишаването на цената му в търговската мрежа и заведенията. Гостът коментира, че отражението върху пазара на дребно ще се усети след няколко месеца.

Десислава Йорданова сподели, че в северната част на Европа се пие повече Арабика, а колкото повече се слиза на юг - Робустата се оценява повече.

Увеличава се търсенето на висококачествено спешълти кафе (specialty coffee) на Стария континент, отбеляза още събеседникът.

Повече за кафето може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
5
 
25
 
! Отговори
Вендинг преди 2 години
Каквото и да сложа в машината, излиза едно и също.
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ти па си много убав
6
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За 10 минути има само 7-8 коментара. Ако беше поскъпнала ракията, стой та гледай революция.
5
8
 
16
 
! Отговори
У преди 2 години
От години се боря с този крайно неприятен навик. Всички деца пият вода, сок или мляко и са 100 пъти по-бодри. Умните възрастни пият чай, а загубените като мене кааффе-голяма работа. Най-лошото е, че производителите мизерстват, а големите фирми вадят млд-и $$, нещо като нашите със зеленчука.
4
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кафето е вредно, и не пия. Бананите също щели да изчезнат, то нямам пари за банани, така че ми е все едно...
3
3
 
21
 
! Отговори
Lora преди 2 години
Не понасям робуста. Гадно е и мирише лошо. Винаги е били евтино. Ще пием по-малко, но винаги арабика. Арабиката на Кения е уникална.
2
7
 
20
 
! Отговори
Стоян Колев преди 2 години
Нова Бразилия - Огън кафе, евтинко...перфе :D
1
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тя и без това рабиката е кисела, не ми харесва въпреки че го водят най-хубавото кафе

Спонсорирани публикации