Болниците ни търсят сестри, в Германия им дават 6 000 лв. заплата

Масово се търсят лаборанти и фармацевти насред пандемията
17 сеп 2021 10:33, Елка Василева
212
Болниците ни търсят сестри, в Германия им дават 6 000 лв. заплата
Снимка: архив, БГНЕС

Германия ни краде медицинските сестри с оферти за работа срещу 6 бона заплата. На този фон големите болници у нас закъсаха за кадри, пише "Монитор".

Фирми посредници заливат сайтовете с обяви за позиции в чужбина. Най-много са именно предложенията от Германия. Възнаграждението, което се предлага на нашите медсестри, е средно около 3000 евро. В допълнение обаче влизат трудов договор, осигуровки и застраховки, коледни и ваканционни добавки към заплатата, възможност за настаняване на преференциално ниска цена, покриване на транспортните разходи до работното място, както и онлайн обучение по немски език.

Данни

Наши медицински сестри се търсят също в Кипър, където предлагат 3521 лв. месечно с допълнителни бонуси, покриване на самолетен билет и разноски по заминаване, както и на част от разходите за квартира. При извънреден труд се заплаща допълнително.

Нидерландия пък предлага на нашите медсестри заплата от 3400 до 4000 лв., самолетен билет, покриване на част от наема, 24 дни платен годишен отпуск и 3-месечен онлайн курс по нидерландски език, по време на който компанията осигурява 680 лв. месечно.

В същото време у нас медицинските сестри получават от 550 до 1500 лв. в повечето случаи. Най-ниски са заплатите в общинските забавачки, а в частните болници и центрове по-щедрите предложения може да стигнат до 1800 лв. По данни на Националния статистически институт към края на миналата година в болниците у нас са работели 29 160 медицински сестри, от които 6258 са в столичните лечебни заведения. Това обаче е много под нуждите на страната.

Кадри

И в момента много лечебни заведения търсят кадри. Дори големите болници са закъсали за медсестри. Шест обяви са публикувани само от „Пирогов“, където се търсят кандидати за отделенията по урология, диализно лечение, УНГ, анестезиология и интензивно лечение към Клиниката по изгаряния и в Клиниката по гнойно-септична хирургия. От лечебното заведение обаче не са посочили каква заплата предлагат.

С обява в известен сайт за работа медицински сестри търсят и от УСБАЛ по онкология. Там кадри са необходими за Отделението по анестезиология и интензивно лечение. УМБАЛ „Св. Екатерина” също търси медсестри за няколко отделения. Заплата отново не е посочена, но в описанието към обявата е отбелязано, че се предлагат ежемесечни ваучери за храна на стойност 60 лв.

Военномедицинската академия (ВМА), УМБАЛ „Царица Йоанна“ – ИСУЛ, МБАЛ Националната кардиологична болница, МБАЛ „Света София“, УМБАЛ „Света Марина“ – Плевен и Варна, УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив, УМБАЛ – Бургас и УМБАЛ – Поморие, са сред останалите болници, които търсят медицински сестри.

Глад

Гладът за медицински сестри е сериозен, но това не са единствените специалисти, които се търсят под дърво и камък насред пандемията. Десетки са например обявите за лаборанти. Такива кадри набират както лаборатории, така и лечебни заведения. Заплатата, която се предлага, е около 1200 лв. В много от обявите обаче не е посочено месечно възнаграждение. Стотици са и аптеките, които имат свободни позиции за фармацевт. Заплатата за помощник-аптекарите е около 1500-1700 лв., а тази на магистър-фармацевтите е около и над 2000 лв. За сравнение обяви има и от аптеки в чужбина. Така например обект в Малта търси да назначи фармацевт срещу 2500 евро заплата.
 


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
198
4
 
1
 
! Отговори
Alfons преди 2 месеца
Никъде не дават пари наготово, трябва да си ги заслужиш с личен труд. Наследствените имущества също са плод на лични усилия. Има печалби от лотария, тото, хазарт , но за тях също плащаш със лична енергия. Такъв е Законът.
197
1
 
3
 
! Отговори
Max преди 2 месеца
Какви клошари сме?!
196
2
 
4
 
! Отговори
Пешев преди 2 месеца
Щом ти харесва, значи си попаднал на правилното място и среда за теб. Очевидно е, че доста са ти занижени критериите... :) Ама карай.. Да, точно така не желая да живея в среда на гастаебайтери и имигранти които дори не могат да си напишат името и до вчера са живели в колиба. Естествено е да нямам допирни точки с такива хора. Да не говорим, че повечето българи дори не искам да ги срещам в чужбина. Най вероятно и ти си в тази категория... Всеки си подбира средата в която иска да живее...
195
2
 
7
 
! Отговори
Помня преди 2 месеца
Чета и ми става мъчно за соца. Заплата за лекар 250 лева , за сестра 150-160лева и всички други професии 200-220 лева. Много рядка се взимаха по високи заплати на малко места.Границите заключени , не можеш да се оплачеш ,че ставаш вътрешен враг и всички уж доволни.Та такива ми ти неща от славното ни социалистическо минало.
194
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
3000 евро заплата,след приспадане данъци и осигуровки 2000 евро,наем 700 евро,храна,транспорт ,дрехи,ток още 1000 евро и остава нещо настрани.А за германските пенсионери които остават в БГ да живеят тук е рай.Защото пенсиите въпреки че са богата държава са ниски.Средната е около 1000 евро.
193
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Германия е развита индустриална държава ,започнала от 70 г.Защо всички които отидат в Германия спазват техния ред,а тук превзета държава управлявана задкулистно от забогателите мутри на прехода.Когато отлепихме дъното от хиперинфлацията и фалита на 90-98 г.започна да им се търси сметка се намериха продажници,облякоха се като партии и започнаха битка с държавата и съдебната власт да върнат позициите си.Как да сравняваме Германия когато преди 20 г.почнахме от 150 лв МРЗ и тотално разбита икономика
192
1
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 2 месеца
До Алекс:Бе заплатите според работата...
191
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Заглавието казва всичко. Разбира се че ще търсят тук, то няма. Няма, щото в Германия взимат по 3000 евро а тук по 500 евро на месец. Ми ей за туй няма. Няма и да има.
190
0
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 2 месеца
"Най-ниски са заплатите в общинските забавачки, а в частните болници и центрове по-щедрите предложения може да стигнат до 1800 лв"E как тъй? нали уж средната заплата в София била над 2000 лева, а в страната около 1500 май?
189
0
 
9
 
! Отговори
Да да преди 2 месеца
На всякъде има недостиг на квалифицирани кадри - и у нас и в Германия, и в Испания и в Англия. 2 хиляди евро за нас може да са пари ама за германците не са и не можеш да видиш германци в тези професии. По същия начин 2000 лева за украинци, и други са пари , но за нас са малко...И ей така се върти света...
188
2
 
2
 
! Отговори
XXL преди 2 месеца
А в ТВ XXL им дават повече... има много филмчета със мед сестри...
187
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Интересно, всички търсят, а какво предлагат?Време е да разберат, че пазарната икономика не е, като плановата. Може би тогава ще си намерят не само сестри, а и доктори и всякакви други работници. Но на Бай *** акъл не му давайте........
186
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
174 а дали искат с българи да учат.Ти с какво си повече от сърби, араби, албанци, немци и т.н. Ти си затворен и философстваш и се правиш на важен. Най-доброта ми приятелка е албанка, такова уважение, гостоприемство и какъв дом, само можем да се учим. В Германия общувам с всякакви народности с уважение и получавам такова. Българите само клюки, интриги, расизъм, завист и 10 думи немски. Държат се надменно и да не се чудим, защо ни гледат като трети свят.
185
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Никой нищо не ви краде, свободно движение на хора. Допълнително не влизат, а излизат осигуровки и други удръжки. В Германия доктори и сестри не спят, по време на работа.
184
0
 
10
 
! Отговори
Глас в пустиня преди 2 месеца
Ще ни крадат не само сестрите всички мозъци затова бягат от тук защото се работи без достойно заплащане
183
3
 
16
 
! Отговори
Е и преди 2 месеца
3000 бруто, чисто около 2000 евро (зависи). Разходи за нормален живот 1200 евро, все ще им остане някой лев да спестят за разлика от България. Аз лично не издържах на либерално-зеленият ред в Германия гарниран с ширеща се престъпност след бежанските вълни, но всеки сам преценява.
182
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Лекарите вземат 4-5 х повече от сестра.
181
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хитрите немци плащат на нашите в левове, а не в ойро! Чудо невиждано мисиркино!
180
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 163:Моята лична история е следната:Докато емигрирам от Бг преди 24 години през целия ми живот дотогава беше някакъв кошмар да ми се вземе кръв от вената за изследване.Имам ужасни спомени и последствия от тези интервенции/100% от всичките/.Затова изпаднах в пълен шок когато на новото ми местоживеене /държава/младата тукашна сестра със светкавичен поглед и движение безпогрешно намери вената ми.И така съм до ден днешен?! Не мисля,че това е случайно.
179
2
 
31
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 месеца
Няма страшно от Афганистан ще дойде квалифициран медицински персонал,ще работи за 550лв.