Българите сред най-вярващите в конспирации, така се чувстват значими

Психолог съветва: Първо проверявайте достоверността на източниците
17 сеп 2021 09:18, Ния Христова
715
Голяма част от хората, които живеят на Балканите, вярват в конспиративните теории около коронавируса и ваксината срещу него. Някои смятат, че вирусът е създаден умишлено, за да унищожи човечеството, други смятат, че чрез ваксините хората се чипират, а това дава гаранция за абсолютна власт. 
 
Защо българите са сред тези народи, които вярват в конспиративни теории и защо масово отказват да се ваксинират?
 
"Причината има логика, не е проста и не засяга прости хора. Човешкото същество не взема решения на основа на инстинктите си, а се ориентира по информацията и причинно-следствените връзки. В съвременния свят обаче информацията е доста объркваща, защото има доста скрити интереси и мотиви", обясни психологът и член на Обществения съвет по ваксинация към МЗ Ани Владимирова в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Психологът даде пример със съвременната противоречива реалност, която съсществува в Запада. Там "от една страна ни затварят вкъщи, от друга - милиардери летят из Космоса; от една страна ни казват, че не могат да се справят научни екипи с вируса, от друга страна се правят роботизирани операции".
 
"Съвсем логично е, когато хората виждат този двоен стандарт, да си казват, че има таен замисъл и втора линия. Хората, които се интересуват от конспиративни теории, са интелигентни хора; които търсят смисъла в това противоречие", изтъкна психологът.
 
"Дори и при тази идея за чипирането виждаме нещо по-тъжно. При испанския грип са въведени паспортите и сега е логично да се въведе друга система, с която да се контролира пандемията. Но какво си мисли човекът, който отдавна е загубил усещане за важност в живота си: "Някой се интересува от мен, иска да ми сложи чип". Дълбоко и подсъзнателно той се чувства значим, което е тъжно", отбеляза психологът. 
 
Владимирова апелира хората първо да проверяват достоверността на източниците, да търсим първоизточника на информация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


715
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
588
0
 
1
 
! Отговори
Додо преди 2 години
Да използваш стереотипи, описвайки цял един народ, па било то и Българския, е чиста проба реч на омразата. Срам да те яде, нищожество! И това, че ползваш език на омразата срещу Българите, с цел пропаганда на експерименталния мутаген, наричан неправилно Ваксина, по никакъв начин не смекчава вината ти! Позор!
587
3
 
4
 
! Отговори
Red pill преди 2 години
Ето ви психология. По-слабите характери искат да живеят в свят, в който това не се е случвало. Вкопчват се в познатите правила, като в парапет. Щом целия свят го прави, значи е правилно. Изнервят се, защото искат да живеят като преди, но не се получава. Чувстват съмнения и им е гадно, че хора, които не мислят като тях, имат добри аргументи. Затова искат всички да са като тях и да се свършва. Да, ама не. Вече няма зона на комфорт. Бог с вас. Ние няма да ви мразим, както вие мразите нас.
586
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно каква психология преподават сега в софийския университет, дали е материалистическа или някаква друга.
585
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Относно ваксините -- едната струва 2-3 долара и след нея има смъртни случаи, други са по 15-16 долара, няма съобщения за смъртни случаи. Новините се съобщават от западни медии и четем директно. Нашите медии си мълчат. Проверяваме какви ваксини ни предлага мутрата борисов и установяваме че са от първия вид. Е, какво ще ми обяснява този млада, хубава, зелена и глупава жена. Предлагам на българите да не се ваксинират докато не се сформира нормално правителство (без герб), а после ако искат.
584
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом я видя тази и се сещам за пачки. Не знам защо. Тя сигурно може да го изрази научно, екселски.
583
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"психологът и член на Обществения съвет по ваксинация"Не, това е една самопровъзгласила се за психоложка, ниско интелигентна женица, готова да обижда цял един народ за да си вземе хонорарчето от държавната службица до която се е докопала.
582
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От както се ваксинирах и ми пуснаха чипа в едното ухо чувам бил Гейтс в другото Сорос реди сатанински строфи, с като ми звънне 5g телефона започвам да играя рачиница. После било конспирация...
581
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не въвеждайте нов вид фашизъм, не затваряйте хората, не ги следете и манипулирайте, не задължавайте хората да си вкарват в телата вещества, които не искат, не ги задължавайте да носят книжки и документи, както евреите са носили жълти звезди през нацизма, не ограничавайте правата на хората, това са реални факти , а не "конспирация"!
580
1
 
10
 
! Отговори
Highlander преди 2 години
Българите са си добре, но ваксерите се изнервиха, защото ги прецакаха и за това е цялата агресия от тяхна страна. Става дума за пари. Съжаляваме ваксерите , но изборът си е техен. Не можем да им помогнем. Да са мислили.
579
7
 
4
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До Сашо от Варна: Сашка ще те лъжат защото българина си е ***. 650 години под османско и византйско робство ... после още под СССР и САЩ и ще продължава да е така защото сте прозти. Целия свят се ваксинира дори и в Китай и Македония само ти си над нещата. Мислиш ли ,че ти или българите са по умни от целия останал свят ? Аз не вярвам по скоро бих заложил на обратното :)
578
9
 
5
 
! Отговори
Хаахх преди 2 години
Абсолютно вярно.Соца и невежеството не прощават.
577
6
 
19
 
! Отговори
Сашо от Варна преди 2 години
Вярваме в конспирации, първо защото са очевидни, и второ защото е трудно българин да излъжеш! Нас българите непрекъснато са ни лъгали и експлоатирали, така че вече можеме да виждаме и през стените кой ни мисли злото и кой не!!!
576
0
 
6
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Пък други хора подсъзнателно се издигат над себеподобните, разобличавайки приписаните им собствени самозаблуди.
575
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая добре нахранена Калинка рецитира опорки
574
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До *** винаги е билПрав си ганец.
573
23
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това се дължи на неграмотния народ, който се информира от фейсбук. Няма да отвори да прочетете една книга.
572
1
 
7
 
! Отговори
А? преди 2 години
Значим, защото знаеш, че те лъжат? Как им хрумна?
571
0
 
26
 
! Отговори
Считам, че преди 2 години
Все по-често се натъкваме не на конспиративни теории, а на конспиративни практики. Замислете се!
570
0
 
2
 
! Отговори
Аз не говоря с: преди 2 години
Конспирационни теории, а с конспирационни факти. А ТИ СИ РЕШИЛ ДА ГОВОРИШ КАТО НОРМАЛЕН ЧОВЕК ?КАКВОТО И ДА ИМА ДА ПИТАШ ОТГОВОРА ЩЕ Е: ВЪРНИ ПАРИТЕ
569
2
 
3
 
! Отговори
Славчу е бог преди 2 години
Стига ни лъгахти с тез корони морони айди пускайте баровете искаме да пиим до зори и да метаме гюбеци