Едва 18% са се преброили електронно, очакванията били за 60%

При хакерската атака няма изтичане на данни, категорична е Магдалена Костова
17 сеп 2021 15:52, Анисия Иванова
84

"Към 6:00 часа тази сутрин са се преброили 1,230 млн. души. Това са 18% от населението, нашите очаквания бяха за над 60% от българите да се възползват от електронната услуга", заяви директорът на дирекция "Демографска и социална статистика" в Националния статистически институт Магдалена Костова в студиото на "България сутрин".

Тази седмица стана ясно, че Националният статистически институт ще удължи срока за електронното преброяване. Първоначално то трябваше да приключи на 17 септември, но вече може да се преброим онлайн до края на месеца.

Костова е категорична, че при хакерската атака в първите три на преброяването няма изтичане на лични данни.

Още по темата

"Хакерските атаки образуваха огромен трафик, който блокираше системата. Имаше проблем с информационната инфраструктура. Мощта на атаката беше толкова голяма, че компетентните институции казаха, че няма държавна инфраструктура, която да издържи на този натиск", подчерта Костова.

Тя успокои, че вече има осигурена техническа инфраструктура, която да спира този вид атаки. От думите ѝ стана ясно, че най-честата грешка, която се допуска при електронното преброяване, е при самата регистрация в сайта.

"Трябва да се внимава как се изписва имейлът, с който лицето се регистрира. Заради допусната грешка няма да получи линк за потвърждение и няма да може да се преброи. Когато човек усети, че е направил такава грешка, трябва да изчака два часа - време, в което данните се изчистват, и може да направи нова регистрация", обясни Магдалена Костова пред Bulgaria ON AIR.

Важно уточнение, което тя направи, е за преброяването на роднини и близки, които живеят на друг адрес.

Тя обясни и стъпките за електронното преброяване. "Трябва да се направи нова регистрация с техни данни и с друг имейл. Ако човек има няколко жилища, трябва да регистрира само едно от тях в преброителната карта. Другите ще бъдат отчетени като необитаеми или ще бъдат преброени наемателите, ако има такива", уточни директорът на "Демографска и социална статистика".

В НСИ отваря помощен център, в който хората могат да получат съдействие на място за електронно преброяване. Той ще работи от 9:00 до 18:00 часа.


84
Още от Общество
Болниците ни търсят сестри, в Германия им дават 6 000 лв. заплата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това с преброяването се случва по целият свят. Не броят хора, а активите им. Чудно е защо
78
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Мислят ,че електронното преброяване е заради задължително то ваксиниране, та да не можеш да се изплъзнеш от него.
77
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Преброих се!Обаче имаше въпроси които нямат нищо общо с преброяването.Като-имаш ли баня,топла вода,с какво се отопляваш,къде работиш,каква е дейността на фирмата,с какво превозно средство ходиш на работа,боледувал ли си скоро и още няколко такива.Само дето са забравили да попитат кога за последно съм ходил по голяма нужда.А и искат да знаят дали съм пребивавал в чужбина м/у 1980 - 2021г.Не разбирам с каква цел събират подобна информация.
76
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Аз съм на 65 години и за 14-15 минути успях да се преброя електронно.Няма нищо сложно.Ако нещо не е ясно има обяснение което е преди да попълниш всеки въпрос.Освен това ако сбъркаш нещо,винаги можеш да се върнеш назад и да се поправиш.Давайте смело и Успех!
75
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Какво се оплаквате бе селяни прости.Днес за 12 минути се оправих и получих кода.Толкова е елементарно,че и децата могат да попълнят формулярите.Неграмотници нещастни.
74
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Луда,работа ..това само ненормални може да го измислят ,съдеда ми поиска рулетка на мерел стаите ,какво е това преброяване гадове
73
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Пенсионерите нямат компютри. Как да се проброят електронно? При нация предимно от пенсионери, големи са ви били очакванията.
72
2
 
1
 
! Отговори
https://census2021.b преди 4 седмици
^^^^ сайта работи, дава в началото грешка, но с един refresh, се свързва без проблем. Става за около 10 мин преброяването.
71
0
 
1
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 4 седмици
Исках му пощенски код на блиэкия град, не го иэпрати. За там ставаше на въпрос, ама нищо
70
0
 
0
 
! Отговори
ТестКит преди 4 седмици
Е как така на поле си слагаш каравана и живееш там, полето за диво къмпингуване ли е? Ако е на някого все едно отиваш да живееш на имота му без наем. Ако имаш къща някъде в Родопите ,*** може ли да опъна една палатка в двора ти лятото, мерси
69
0
 
1
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 4 седмици
Имам един бртовчед, бачка у Франция, меко каэано! Та некъде у френсите села е по полето, и му викам, мош ли да спаэариш една каравана, че са евтини там. Той вика, че го карат на полето с бус, и го връщат в селото от работа. Френси энаел малко( эначи нищо), а като се прибере с неколко хиляди евро, ще се прай на баровец некъв
68
2
 
0
 
! Отговори
до 68 преди 4 седмици
В никаква ограничена зона не съм, но да в помещение съм :D то и ти си в помещение в на родителите ти къщата, ама не те соча с пръст. Какво е "гурбетчиите", малко турския ми е слаб.
67
6
 
4
 
! Отговори
Факти преди 4 седмици
Преброяването е елементарно, става за не повече от 15 мин. Ама българинът е тотално неграмотен за съжаление.
66
0
 
3
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 4 седмици
До 67 Ти па на къв се прайш бе, цивилиэования, като сте в ограничени помещения и эони, вие гypбетчиите.
65
3
 
1
 
! Отговори
до 65 преди 4 седмици
Да разберат дали си крепостен селянин или си попил малко истинска цивилизация.
64
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Нашенецът не е много вещ с новите технологии!
63
0
 
11
 
! Отговори
Предвид преди 4 седмици
че се иска специфична информация, няма да има много желаещи да се преброят...По-скоро ще платят глоба, отколко да отговарят например на въпроса "Излизали ли са извън България в перода 1980 - 2021". Кому е нужна тази информация!...
62
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
А не мислите ли че в България просто е възможно да са останали 3 милиона? И това значи че са се преброили 50% електронно
61
0
 
10
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 4 седмици
То и мойте очаквания са эа 3 000 лв на месец, ама те са 800
60
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Сега работи сайта, преброих се