Божков с отворено писмо към ЕП, иска да се разследва "бруталното беззаконие" по казуса му

По думите му, има 18 обвинения, но нито едно доказателство
20 сеп 2021 19:42, Нели Христова
129
Божков с отворено писмо към ЕП, иска да се разследва "бруталното беззаконие" по казуса му
Снимка: БГНЕС

Държавата конфискува цялото ми имущество и ликвидира целия ми бизнес. Повдигнати са 19 обвинения, но няма нито едно доказателство, а само манипулативни изказвания, нарушаващи всички европейски норми и директиви.

Това се казва в отворено писмо на Васил Божков до София Хелена ин’т Велт, член на Европейския парламент, Политическа група “Обнови Европа”, председател на Мониторинговата група към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент.

Поводът за писмото е предстоящата мисия на Европейския парламент, имаща за цел за да проучи ситуацията с Върховенството на закона в България.

Агенция БГНЕС публикува текста на писмото на Васил Божков, което той изпрати до медиите:

„В началото на 2020 г. в безпрецедентна координирана атака на цялата държавна машина за броени дни всички мои лични и на семейството ми банкови сметки, както и на търговските дружества, в които съм акционер или съдружник, бяха запорирани. Възбранени бяха всички мои и на дружествата ми недвижими имоти. Абсолютно скандално, това се случи без задължителните предпоставки според българското право - актове на компетентен съд. Докато аз бях в чужбина, ми бяха повдигнати 11 обвинения. Това стана задочно и в присъствие на служебен адвокат, без да съм потърсен и уведомен и отново в нарушение на всички действащи закони в страната, без да ми се даде възможност да упълномощя свой адвокат-защитник. Главното обвинение, на което прокуратурата на Република България основава действията си бе, че хазартните оператори, в които съм акционер, но нямам функции по управление и представителство, дължат на фиска BGN 700 милиона (седемстотин милиона лева) от невнесени държавни такси за последните 5 години, ведно с лихвите.

Данъкът е държавно вземане, което се дължи безвъзмездно. Таксата се дължи срещу определена престация от определен държавен орган. Неплатените държавни такси биха могли да бъдат потърсени не за 5 години назад, както е при неплатените данъци, а само за 2 месеца назад във времето. Да не говорим, че за уличаване в неплащане на държавни такси (дори и да предположим, че аз съм виновен за това, въпреки че не мога да бъда дори теоретично, тъй като не съм управител или изпълнителен директор, а само акционер в хазартните оператор) не бих могъл да бъда задържан под стража, тъй като престъплението не е достатъчно тежко и за него не е възможно да има такава мярка за неотклонение. Репресивните мерки спрямо мен бяха наложени без спазване на стъпките от закона, предвидени да установят има ли действително нарушения и ако има какви са те и в какви размери.

Държавата на практика конфискува цялото ми имущество и ликвидира целия ми бизнес без съдебен акт на нито едно ниво.

Премиерът Борисов откровено призна в телевизионно интервю “отнехме бизнеса на Васил Божков в полза на държавата”.

Успоредно с това бяха арестувани без каквито и да било доказателства съпругата ми и сина ми.

Бе дефакто и деюре експроприирана и частната ми колекция от безценни за световното културно историческо наследство артефакти.

До днес, задочно, са ми повдигнати 19 различни обвинения, които са от укриване на данъци, през участие в организирана престъпна група за извършване на корупционни престъпления, та до участие и финансиране на опит за държавен преврат. Последното заради спонтанно възникналите протести през лятото 2021 г. До ден-днешен, почти 2 години след атаката срещу мен няма нито едно обвинение от страна на прокуратурата, което да е влязло в съдебна фаза. Не само това. Няма нито едно обвинение, по което аз дори да съм бил разпитан.

Доказателства няма. Само манипулативни публични изказвания на главния прокурор в пълно нарушение на всички европейски норми и директиви, че аз съм “най-опасният престъпник в България.”

С интерес проследих дебата в Европейския парламент по повод санкциите “Магнитски” в България. Напълно съм съгласен със заключението, че в България правосъдие няма. Закони има. Но те са за лична употреба на властимащите. Уверявам Ви, че антикорупционните закони в България правят ясна разлика между рекет и подкуп, а основно изискване за присъединяването ни към Европейския съюз беше всеки акт от страна на прокуратурата да минава през съдебна санкция. Цялото ми имущество беше запорирано без съдебна санкция, целият ми бизнес беше унищожен за една седмица без съдебен процес, цялото ми семейство бе арестувано, незаконно и без съдебна санкция бе иззета и колекцията ми - оценявана от световните експерти, като безценно световно историческо наследство. 2 години чакам вече справедлив процес, който най-накрая да разгледа всички факти и обстоятелства по всяко едно от повдигнатите срещу мен обвинения. Бавенето говори само за едно - доказателства за моята вина няма и аз ще бъда оправдан. Затова беше необходимо репресията да бъде легитимирана с удар по Закона “Магнитски”. Който въпреки, че се стреми, в разрез с правото на ЕС, да получи извънтериториално приложение в държава членка, ме третира като виновен и дори не дава възможност да докажа противното. Присъда без съд, която служебното българско правителство подпечата отново в пълно нарушение на българските закони, Конституция, всички норми на ЕС и международни договори за защита на човешките права.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
4
 
10
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Ахахахаха, Черепухата не се чува сам какви ги плещи :))) Първо вика: "Аз съм само акционер, нищо повече, тъй като не съм управител или изпълнителен директор". После пък: "Взеха ми целия бизнес". Имал 19 обвинения и нито едно доказателство. Ами като е така върни се бе, ще те съдят в български съд и при положение, че няма ни 1 доказателство, ще те пуснат. И за преврата сам индиректно си признава, че го е платил. "Спонтанни протести", ама с по 50лв на ден. И е в списъка Магнитски...мани-мани
46
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ченето на Черепа много трака. Сега иска Европа да го защитава от САЩ.
45
13
 
5
 
! Отговори
Българско Лято преди 2 години
Скоро справедливоста ще бъде възтановена в България!! 12 години мафията ГЕРБ мачка и рекетира българския бизнес!! Но Ние победихме!! Новата власт ще върне сораведливостта в България!!
44
6
 
11
 
! Отговори
Пустиняк преди 2 години
Реве черепчето. Нема връщане назад. Там ще изгние.
43
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тиквата,Черепа,Пеевски, милиарди,пране на пари,хазарт,корупция - демокрация разбираш ли значи.
42
1
 
8
 
! Отговори
До бонго преди 2 години
Ами той официално няма и как да се сдобие с информация, че искат да го арестуват но на практика имаше такава и духна за Дубай.
41
3
 
3
 
! Отговори
Bobi преди 2 години
Кой пък беше тоя Божков?
40
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако оправдаем черепа и той се върне в България ваксинационната кампания ще потръгне с невиждана сила веднага може да пусне една томбола за ваксинирани например търкаш билетче и получаваш трета доза с предимство плюс почивка на селския язовир.
39
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много кекави бандитите ни станаха. През 90-те години не говореха, не се молеха на Европа. Сами се справяха с проблемите си.
38
1
 
1
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Итн абсолютна истина, че стори точно това да види Божков кои са свидетелите, но мина САМО първо четене. Трябва да мине и второ четене в полза на ИТН деюре Божков и излезе ли в държавен вестник, ТОГАВА Е ФАКТ и ще се види едва тогава. Сега още не вярвам да са огласили свидетелите и да отнемат защитата им. Ако има лица,които той знае , се е сдобил сам с тази инфо, но официално все още неможе да стане.
37
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Очакваше се Олигарсите да се надигнат. Новите политици много работа свършиха за тях. Новата власт ще ги оправдае, че и компенсации ще им изплати, за нанесените щети и обиди.
36
4
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ХУБАВАТА НОВИНА Е , ЧЕ ЧЕРЕПАШКА ЩЕ ЛИКВИДИРА БУДАЛАШКА И ТО МНОГО СКОРО!! ЧЕРЕПАШКА Е НАЙ-ТЪМНИЯ СУБЕКТ В БЪЛГАРИЯ ВЪПРЕКИ, ЧЕ НЕ Е НА НЕЙНА ТЕРИТОРИЯ! БУДАЛАШКА СЪЩО Е МНОГО ОПАСНА ,НО ЧЕРЕПАШКА Е ДОКАЗАНО ЧИСТО ЗЛО!
35
1
 
1
 
! Отговори
До Благодарение на И преди 2 години
А ти защо си мислиш, че и преди това не е знаел кой е свиделствал срещу него от къде знаеше, че искат да го арестуват и се изниза за Дубай сигурно итн са му казали.
34
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Божков лесно ще стане отново богат от участие в томболата. Да си купи билет "Златните пирамиди", "Мед от злато"................Още не е платил милионите на милионерите му.
33
2
 
1
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Да прав си. Ако бг съд не го осъди. Той трябва да получи решението на съда и след това може да осъди България.
32
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Софиянски ще помага. Приятел в нужда се познава. Ако имаш два милиарда, дай единия на роднината.
31
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега Черепа да се оправдае, че Американците били излъгани и затова му наложили санкци по по закона Магнитски. Точно както ДПС оправдават Пееески.
30
1
 
5
 
! Отговори
izh преди 2 години
Трай още малко. Поизхарчи още парици и бенефициентите ти , като се докопат до властта, все ще намерят правен казус и за тебе. Дотогава ще разчиташ на палетата да лаят по форумите и да поддържат огъня. Може би единственото добро нещо е че налятите в схемата ти пари ще се изхарчат ТУК, т. е. в българската икономика. Джипси манталитет, ама крупен
29
6
 
16
 
! Отговори
Благодарение на ИТН преди 2 години
Божков вече знае кой е свидетелствал срещу него. Сега ще ходи да ги гърми. Ето какво направиха Демократична България (ДБ), Има такъв народ (ИТН) и Изправи се.БГ! Ние идваме! (ИБГНИ), - гласуваха бюрото за защита на свидетели да бъде отнето от главния прокурор Гешев, за да могат хората на черепа спокойно да си видят кой ги е клевети.
28
3
 
2
 
! Отговори
До бонго преди 2 години
Ами ако българският съд не го осъди а оправдае какво следва после съдът в Страсбург и солидно обезщетение платено познай от кого.