До колко души се стопи България? Вероятно най-много до 6,7 млн.

Нямало доверие в преброяването, ще доведе до некачествени данни
Обновена: 20 сеп 2021 12:02 | 20 сеп 2021 12:02, Камелия Цветанова
199
До колко души се стопи България? Вероятно най-много до 6,7 млн.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Най-важният резултат от националното преброяване ще е броят на населението, а със сигурност това, което ще видим е една нова корекция надолу, заради миграционните процеси, посочи пред БНР Адриан Николов от Института за пазарна икономика.

Още по темата

„Най-вероятно ще сме около 6 – 6, 7 млн. души, това е моята прогноза. Интересно ще бъде също какъв ще се окаже БВП на човек от населението, който е индикатор за икономическото развитие“, посочи той.

Според него големият риск е много ниското доверие към преброяването, което ще доведе по-некачествени данни от изследването.

„Причина за това беше хакерскатата атака срещу сървъра – това беше фалстарт на преброяването. От друга страна пандемията също ще попречи за по-доброто преброяване.

Прави ми впечатление, че хората не искат и да споделят част от нужната за целта информация, като квадратура на жилището, наличие на техника“, поясни още Николов.

Според него се очаква да е променена и картината за  работната сила.

„Очакваме да разберем защо се регистрира толкова висока заетост във Велико Търново, Габрово и София област. Също не очакваме преброяването да засече териториално –административни промени. Най-големите градове ще са сигурно София, разбира се, но е интересно кой ще е вторият по големина град - дали Пловдив или Варна", каза още Николов.

По думите му не се очаква добра картина на здравния статус на българина, след преброяването.

Според Николов не е удачно да се пита в преброяванията за доходите на семействата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още по темата: населениепреброяване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 131Аз съм преживял много неща, но нема да се откажа от родината, все пак това са ми корените, не требва да се предаваш така мен :)) Възприемай малко реалността с усмивка, иначе ще скочиш от некой мост, което не искам разбира се :)
111
25
 
11
 
! Отговори
Бунгур преди 2 години
Защо няма графа Македонец/македонка/ в попълването на въпросника при преброяването в България. Къде се изпариха над 200 хиляди от Пиринска Македониа,а сега с техните наследници може и 500 хиляди да са станали вече македонците в България.Никой,никого не записвал насила някога в България като македонец/македонка/. Стига сме лъгали себе си. Света и Европа не можем.
110
13
 
3
 
! Отговори
Makedon преди 2 години
VISTINA E......Makedonija 1,2 miloni.....Albanija 2,3 milini Bolgarija 3.4 milioni Srbija 22.4 MILIONI...
109
1
 
5
 
! Отговори
емигрант преди 2 години
До До емигрант 93. Е сега остава и нас да изгоните. Най малко пък ние ще ви пречим.Май си ми чел коментарът по диагонал без да разбереш, че ние също сме важни с чуждите пенсии.Пак ти повтарям.НЯМА ДА ТИ ПРЕЧИМ.НАПРОТИВ!!!!
108
11
 
10
 
! Отговори
котка преди 2 години
България = Люксембург на балканите ! По малко хора , по добър живот. Доказват го Лихтенщайн, Люксембург, Литва, Латвия, Естония и така нататък.
107
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Aз като живея постоянно в чужбина трябва ли да се преброявам?
106
4
 
5
 
! Отговори
Къв па е тоя? преди 2 години
Иван Тренев? Кажи му на Иван Тренев да си еее.ббб.е майката, лелята, сестрата и к'ва рода има от женски пол. Щом слага всички българи под общ знаменател е кретеноооид! Като Симеон 2 - глезено садистично детенце с тенденции като не е неговата да наказва напук на света, науката, изкуствата и т.н. Характера на лигьото вече не подлежи на обсъждане - само метода за екзекуцията му!!!!
105
16
 
12
 
! Отговори
Жо преди 2 години
Ако по времето на СОЦА бяха отворени границите, в България щяха да са останали само един милион русофили и ***.
104
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А колко от тези милиони са българи?
103
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стопи се тая България. Бойко Борисов трябваше да има поне 50 деца и чекмеджето да отиде за нещо полезно. Ние като нямаме чекмеджета, как да гледаме деца?
102
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато си направите труда да изгледате нещата които казва Иван Тренев за българите , тогава ще ви се изясни !
101
3
 
12
 
! Отговори
Ужас преди 2 години
Трябва повече секс без предпазни мерки! Хора чукайте се здраво и пълноценно.
100
1
 
31
 
! Отговори
И тук ще се издънят преди 2 години
Преброихме се дигитално още в началото на кампанията.Вчера, на входа имаше бележка"Аз съм вашият преброител, обадете се на телефон ..." Обадих се и разбрах, че става въпрос за жена от малцинството, която говореше на акцент и като разбра, че сме преброени, ми поиска номера.Казах, че трябва лично да дойде и се легитимира.Все пак дойде, дадох и номера и започна да преброява комшиите.Записваше всичко на някаква измачкана тетрадка, никакви формуляри...На тези хора ли разчитат коректно да ни преброят?
99
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като гледам цените на имотите все едно сме 50 милиона
98
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това си е геноцид и ако имам власт ще осъдя всички управляващи до сега , за унищожението на нацията ..........а бяхме минали 9 милиона
97
4
 
8
 
! Отговори
неандерталец преди 2 години
Тази двойка на снимката защо не се размножи и да увеличи населението.
96
3
 
24
 
! Отговори
Преброен преди 2 години
Топим се естествено. Всяка жена търси богат мъж да и гледа децата, ама не всички разполагат. После пълно със стари моми и ергени търсещи щастието от телевизията. Като станем хора и почнем да се ценим и грижим един за друг, ще тръгнат нещата.
95
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единственото богатство на България освен хората, това е земята! Щом няма политика от 89 година и беше умишлено ликвидирано селското стопанство това ще са резултатите! Не може едно малцинство да живее на помощи, а младите да ходят да берат ягоди и ябълки в сащ и великобритания и да искаме прираст!И пустинните държави имат селско стопанство!
94
2
 
9
 
! Отговори
Уродът преди 2 години
Този мним Русенец е на име Евлоги Динчев, посеркото, който от 20 години плямпа как Стара Загора е милионен град, а Русе е 50 хиляден.
93
2
 
5
 
! Отговори
Демократ преди 2 години
Това е добре - значи ставаме все по богати и живеем както на запад в Германия и Дания, в богатите страни населението намалява.