България е на опашката в Европа по брой леки коли

По-нисък е показателят само в Румъния, Латвия и Унгария
23 сеп 2021 07:03, Елка Василева
133
България е на опашката в Европа по брой леки коли
Снимка: архив, БГНЕС

България е на опашката в Европа по брой на регистрираните леки автомобили спрямо броя на населението. Това показват данни на европейската статистическа служба Евростат, цитирани от „Труд“.

У нас на 1000 души от населението през 2019 г. са се падали по 407 автомобила.

От страните в ЕС по-ниско е нивото на моторизация само в Румъния (357 автомобила на 1000 души), Латвия (381 автомобила) и Унгария (390 автомобила).

В същото време за Северна Македония този показател е двойно по-нисък, отколкото за България, като там има 205 леки коли на 1000 жители. В Турция броят на автомобилите е дори още по-малък - 150 на 1000 души.

Лидери по този показател сред страните от ЕС са Люксембург (681), Италия (663) и Кипър (645).

Страната ни е единствената в ЕС, в която броят на регистрираните автомобили намалява в периода 2015-2019 г., показват още последните данни на Евростат за моторизацията на населението. Спадът в броя на автомобилите е с 11 на сто.

В същото време за 5-годишния период в Румъния е отчетен ръст от 34 на сто, в Литва - 20 на сто, в Унгария - 19 на сто, а в Словакия и Полша по 18 на сто.

През 2019 г. най-много леки автомобили са регистрирани в Германия - близо 48 милиона. По този показател в европейската класация следват Италия с 40 милиона леки коли и Франция с 32 милиона.

За България, Гърция, Исландия и Словакия в базата на Евростат няма данни за това какъв процент от регистрираните леки автомобили са стари, на възраст над 20 г. Според експертите, ако имаше такива данни, щяхме да сме лидер по този показател в ЕС, тъй като у нас близо половината от автопарка влиза в тази категория. От наличните в Евростат данни, по този показател лидер е Полша с 37,9 на сто стари коли, следват Естония (37,9%), Финландия (26,9%) и Литва (22,6%).

Най-много нови коли карат в Ирландия, Люксенбург, Белгия и Дания.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
16
 
! Отговори
данъкоплатец преди 2 години
Еми раздайте нови лексуси и МГ-та по некоя европейска програма. Както раздавате печките, санирането ....
32
15
 
20
 
! Отговори
Пешо преди 2 години
Беден съм и дрипав, но имам кола.. Бачкам за 800 лева чисто в провинцията, ям кренвирши от свински кожи и пилешка перушина и сирене с палмово масло, апартамента ми не е видял ремонт от 20 години, ама имам кола, защото без нея няма как да се правя на вървежен, че приятелчетата имат и те - същите скъсаняци като мен.. Надуваме се, а сме бедни чалгари...
31
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бг просперитет - дрънгел пред панелката, която пък е наследство от дедо ти. Какво повече му трее на човек?!
30
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз нямам лична кола и приятеля ми няма такава. В града се предвижвам с велосипед и ми е много добре. Ако ми потрябва (живея извън града, имам деца и т.н.т) ще си купя кола. Познавам и доста други без коли, въпреки че могат да си го позволят. Не смятам че на всяка цена трябва да имаш трошляк пред блока заради едната суета.
29
4
 
15
 
! Отговори
Стъкмистики некви преди 2 години
Аз съм всеки ден по пътищата, както и много от вас, и наблюдавам точно обратното.
28
1
 
17
 
! Отговори
wer преди 2 години
Да, но ние караме добре изпитани автомобили, а не като на запад-бета версии и всеки месец апдейти.
27
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То в това няма нищо лошо. Замърсяваме въздуха по-малко.
26
11
 
7
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Е, аз нямам кола, всъщност имах две, едната остана от сестра ми като замина за Италия, другата от братовчеда. Той пък си е чист италианец и не говори даже добре български. Купи я, като правихме едни далавери в Италия и дойде тук да се крие :))) Ама аз никога не съм имал и вадел книжка, карах ги пиян няколко пъти и като ме хванаха ги продадох. Сега си имам 2 скутерчета - бензинов Веспа и електрически, както и едно супер колело Волво и си джиткам с тях без книжка :))) Те и трите са колкото 1 джип
25
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глупости, познавам хора, които имат поне 3 коли в семейството! ----///----- И като имат три коли, всичките ли ги карат едновременно? Аз като съм колекционер и имам шест коли, мога ли да ги карам сичките едновременно ?
24
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Новите коли вече са ужасно скъпи. Като изключим най големите бракми от сорта на Дачия и разни китайски марки, нормалните нови коли от нисък клас вече са към 40 000лв. А за среден клас семейна кола ти трябват поне 60 000. Ако искаш пък нещо здраво 4х4 с добра проходимост там нещата стават страшни! Базова Тойота ЛК е 100 000 лв. Просто ненормална работа. И това са цените на народните коли!
23
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много странни числа. Поне в София, Пловдив и Стара Загора от първа ръка виждам, че колите се увеличават всяка една година без изключение.
22
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На опашката сме първо по брой хора в активна възраст. При това положение е нормално и желателно така да е и с автомобирите. Лошото е, че обрана Българя е последна по качество на живот и, съответно, автомобилите са най-стари и опасни.
21
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не става въпрос за нови автомобили.Като гледам повечето семейства с по два,три автомобила.Може би възрастните хора са голям процент и те нямат автомобили.
20
4
 
19
 
! Отговори
Ken преди 2 години
В обратния случай, щяха да пищят : На опашката сме в Европа по замърсяване на въздуха от автомобили.Някои "журналисти" само това умеят - да пищят по всякакъв повод.
19
12
 
18
 
! Отговори
до "столичанина преди 2 години
Вие в София до един ли сте такива комплексари?
18
13
 
15
 
! Отговори
От София преди 2 години
До От Мездра: браво, пич, само те молим, дръж си талигата с десен волан у Мездра, недей поне ти да е докарваш в София! От такива като тебе вече не може да се кара автомобил по улиците на София от 15 септември та до 1-ви юли! Аман от *** с трошки!
17
16
 
16
 
! Отговори
От Мездра преди 2 години
Ето аз, примерно, си оправих живота - хода да бера ягуди в Английки ферми, верно, живея в каравани на полето със съквартиранти от Непал, Бангладеш и Судан, но пък спестих достатъчно пари да си купя Голф! Верно, с десен волан е, ама това не пречи кой знае колко - свиква се!
16
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки *** кара някаква полурарзпадаща се трошка. Смешна работа. Вдигайте данъците!
15
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен до 13 преди 2 години
И къде я караш тази чисто нова мазда като пътищата ни са разбити и са с дупка до дупка? То от стабилност 80% от пътната ни мрежа е като за страна от третия свят не като Европейска.
14
5
 
17
 
! Отговори
до Анонимен 14 преди 2 години
Ха-ха-ха. На някой сигурно му пука, дали ще се "боцкаш"... оо.