Пламен Павлов: "Булгаргаз" да отговори къде са 1 млрд. куб. м газ от Азербайджан

Има информация, че се продава обратно в Азербайджан през Гърция, откъдето стига до Италия
Обновена: 25 сеп 2021 17:25 | 25 сеп 2021 16:53, Анисия Иванова
131
Пламен Павлов: "Булгаргаз" да отговори къде са 1 млрд. куб. м газ от Азербайджан
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Като държавна компания "Булгаргаз" дължи обяснение по какъв начин се изразходват или използват количествата газ от азербайджанската компания СОКАР, с която България има споразумение за доставка на 1 млрд. куб. метра от синьото гориво. То не достига до българския пазар, като има информация, че се продава обратно в Азербайджан през Гърция, откъдето достига до Италия.

Това каза Пламен Павлов, председател на Българска газова асоциация, в студиото на „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Засега "Булгаргаз“ не предоставя информация за търговските договори, които сключва. Няма и публична информация с какво количество от природния газ, който би трябвало да получава от азербайджанската компания се разпорежда, както и какво се случва с него.

Ако България използва газът, който получава от СОКАР, може дори да го търгува с Гърция като суап сделка, за да понижи или поне да задържи нивата на цените на горивото.

Вместо това, Павлов каза, че има информация, че „Булгаргаз“ продава синьото гориво на гръцката газова компания DEPA, която го продава на СОКАР, която го продава в Италия. Според него „Булгаргаз“ трябва да посочи на какви цени се правят тези сделки, какви са мотивите и кои са страните, които участват.

„Изяснява се въпроса с тази спекула, която се получи на енергийната борса“ – така Павлов си обяснява проверката на Министерството на вътрешните работи и ДАНС в Комисията за енергийно и водно регулиране. Той обаче не вижда директна връзка между цената на тока и цената на природния газ.

Според него пазарът на природен газ ще се нормализира при пускането на „Северен поток“ 1 през октомври и на „Северен поток“ 2 в края на годината. В допълнение цените вече са достатъчно високи, което може да мотивира САЩ да започне доставки на втечнен газ, посочи Павлов.

Цялото интервю гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да отговоря тиквата от ГЕРБ. Дванадесет години един мафиот управлява парите на държавата. Заедно с неговите лъкеи хвърляше едни пари от една джипка. Назначаваше подмазвачи и мижи турки. Като е толкова т ъ п в затвора!
89
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали на Русия им направихме тръбопровод...да си го владеят и да не ни разрешават нищо по него ...а го платихме ние, българите...3 милиарда лева и отгоре.
88
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ и Брюксел искаха да спасяват Украйна, и забраниха на васалите в България да завършат Южен поток. Е - оправиха ги - и Украйна я оправиха, и България я оправиха.
87
5
 
28
 
! Отговори
F-16 Block-70V преди 2 години
Северен поток 2 е завършен и готов за експлоатация, Турски поток отдавна вече работи и доставя газ на Европа. Цените на спотовия пазар на газра в ЕС стигнаха защеметяващите 1000$. Ако България беше построила Южен Поток, сега нямаше да има нито Северен поток 2, нито Турски поток, а цената на газта щеше да е в рамките на 80-100$ както беше преди 1 година, а България щеше да поличава около половин милиард долара годишно от транзита. Да живее Брюксел, да живее американското партньорство.
86
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България дори не направи и най-малкия опит да се договорят с режима в Брюксел и да поискат примерно договор за безвъзмездна годишна субсидия от ЕС от 300-400 милион евро годишно докато потече евтината алтернативна американска газ, не! спряха Южен Поток ей така за нищо - дълбоко наведени на западните господари.
85
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия предложи дългосрочем договор 127$ цена за газта. ЕС се тръшкаха, реваха, плакаха пред съдилищата - "нас ни ограбват"! Искаме цени които да се определят на пазарен принцип от спотовия пазар европейски пазар. Добре, Газпром вече няма никакво влияние върху определянето на цените на газта - ето ви сега цени от 1000$.
84
6
 
24
 
! Отговори
АМИ..... преди 2 години
АМИ БЪЛГАРИТЕ НАЛИ СТЕ МНОГО УМНИ БЕ.....БОЙКО НЕ СЕ ЛИ ОТКАЗА ОТ "ЮЖЕН ПОТОК" И ГО ХАРИЗА НА ПРИЯТЕЛЯ СИ ЕРДО.....И НАЛИ ГЛАСУВАТЕ ЗА БОЙКО,НАЛИ СЕГА ИСКАТЕ ПАК ДА ГО ДОКАРАТЕ.....БОЖЕ,БОЖЕЕЕЕЕ,КОЛКО СТЕ СМАЧКАНИ БЪЛГАРИТЕ С ТОЗИ ВАШ АКЪЛ ДА СТЕ ПРОТИВ ИНТЕРЕСИТЕ СИ И ДА СТЕ ПРОТИВ РУСИЯ.....А В СЪРБИЯ ВОЙНИ ИМАШЕ, ЦЯЛОТО НАТО БОБАРДИРА МЕСЕЦИ НАРЕД СЪРБИЯ,АМА ТЕ УМНИ И СЕ ХВАНАХА С РУСИЯ И СЕГА СА ДОБРЕ......ДОРИ ТУРЦИЯ И ЕРДО СЕ ХВАНАХА С РУСИЯ И ТУРЦИЯ СТАНА МНОГО СИЛНА.РУСИЯ Е ОГРОМЕН ПАЗАР
83
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Северен поток 2 е завършен. Русия започва нов уникален мегапроект за доставка на газ в Азия.
82
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички танкери с втечнена газ пътуват за Азия, където цените са по-високи. Икономиката на Азия се възстановява от ковид-19 кризата с бързи темпове, докато Европа все повече затъва в рецесия.
81
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Представителят на държавния департамент на САЩ по енергийна безопасност Амос Хохщайн заяви във Варшава, че САЩ не могат да увеличат доставките на втечнен и шистов газ за Европа, ако зимата се окаже студена и Европа се нуждае от допълнителни количества заради щетите от двата урагана в САЩ. Наличната газ САЩ ще продават в Азия където цените са по-високи. Това може да изложи на опасност живота на населението на съюза, и ЕС трябва да се приготви за енергийна криза като си осигури газ от наличните газопроводи.
80
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ смятат, че в резултат на изключително ниското запълване на газовите хранилища поради повишаването на цените на газа, Европа може да се сблъска с необходимостта от въвеждане на квоти за разпределение на горивото сред населението. Съветникът по енергетика на президента на САЩ Амос Хохщайн в интервю за Блумбърг отбеляза основната заплаха за ЕС: ако зимата се окаже студена, подобна комбинация от обстоятелства ще засегне сериозно енергетиката на региона. "Редица страни ще купуват повече газ на високи цени, докато други ще трябва да го разпределят според квоти. Всички ще го усетят", каза той.
79
2
 
2
 
! Отговори
Много ви моля преди 2 години
Може ли да ми помогните да ми върви в живота ?
78
3
 
18
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 години
Нали искаме свободен пазар? Ето ви свободен пазар. Ама цените се качвали. Е, имаме ли избор? Газовата връзка с Гърция Бойко така и не я завърши, но построи отклонение от Турски поток и сега Сърбия получава евтин руски газ. А ние от това нищо не печелим.
77
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Без да съм наясно, от прома виста казвам, че са продадени.
76
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отидоха за кюлчета в шкафчето. И малко за моделки тук-там. Има нужди човека. То и аз имам нужда от моделка ама... немам такова шкафче.
75
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дъщерята на Стефан а Янев е назначена в борда на директорите на Булгарсгаз, нека тя да от говори на въпроса!
74
2
 
8
 
! Отговори
ИЗБРОИЙТЕ преди 2 години
ГАЗ ОТ АДЗЕРИТЕ. НЕМА ГО. ГАЗ ОТ РУСИТЕ. НЕМА ГО ГАЗ ОТ ТУРЦИЯ.НЕМА ГО. ТРАНЗИТ. ОТ ГРЕЦИЯ.НЕМА ГО. А НАШИО *** СЕПЪЧИШЕ ПРЕДИ МЕСЕЦИ. НИЕЩЕ БЪДЕМ НЕ ЗАВИСИМИ. ОТДОСТАВЧИЦИ.И НЕ МОИ Я КАЖЕНО КАЗВАШЕ. НЕКОЯ ДУМА.
73
0
 
3
 
! Отговори
Моля ви преди 2 години
Моля ви помогнете ми да заживея смислен живот ! Може ли ?
72
1
 
3
 
! Отговори
ГРОБ преди 2 години
ОПГ-то пак се е активизирало
71
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ало, Киро! 69 Една година :) и да смятате не можете гербавите