Пламен Павлов: "Булгаргаз" да отговори къде са 1 млрд. куб. м газ от Азербайджан

Има информация, че се продава обратно в Азербайджан през Гърция, откъдето стига до Италия
Обновена: 25 сеп 2021 17:25 | 25 сеп 2021 16:53, Анисия Иванова
131
Пламен Павлов: "Булгаргаз" да отговори къде са 1 млрд. куб. м газ от Азербайджан
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Като държавна компания "Булгаргаз" дължи обяснение по какъв начин се изразходват или използват количествата газ от азербайджанската компания СОКАР, с която България има споразумение за доставка на 1 млрд. куб. метра от синьото гориво. То не достига до българския пазар, като има информация, че се продава обратно в Азербайджан през Гърция, откъдето достига до Италия.

Това каза Пламен Павлов, председател на Българска газова асоциация, в студиото на „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Засега "Булгаргаз“ не предоставя информация за търговските договори, които сключва. Няма и публична информация с какво количество от природния газ, който би трябвало да получава от азербайджанската компания се разпорежда, както и какво се случва с него.

Ако България използва газът, който получава от СОКАР, може дори да го търгува с Гърция като суап сделка, за да понижи или поне да задържи нивата на цените на горивото.

Вместо това, Павлов каза, че има информация, че „Булгаргаз“ продава синьото гориво на гръцката газова компания DEPA, която го продава на СОКАР, която го продава в Италия. Според него „Булгаргаз“ трябва да посочи на какви цени се правят тези сделки, какви са мотивите и кои са страните, които участват.

„Изяснява се въпроса с тази спекула, която се получи на енергийната борса“ – така Павлов си обяснява проверката на Министерството на вътрешните работи и ДАНС в Комисията за енергийно и водно регулиране. Той обаче не вижда директна връзка между цената на тока и цената на природния газ.

Според него пазарът на природен газ ще се нормализира при пускането на „Северен поток“ 1 през октомври и на „Северен поток“ 2 в края на годината. В допълнение цените вече са достатъчно високи, което може да мотивира САЩ да започне доставки на втечнен газ, посочи Павлов.

Цялото интервю гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
10
 
5
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 2 години
Като сте некадърни да докарате газ от Азербайджан с 50% -намаление ---ЩЕ КУПУВАТЕ СКЪПАТА ГАЗ ОТ РУСИЯ!!!.....ХА,ХА,ХААААААА...ХЕМ Е СКЪПА ..ХЕМ Е "БРАТСКА"--ТОЧНО ЗА ДУПЕДАВЦИ КАТО ВАС---това ще ви задоволи !ПОСЛЕ ШЕ ДОЙДЕМЕ НИЕ С ВИНКЕЛИТЕ ... И ДА НЕМА ПАК "мили хора , НЕДЕЙТЕ..."!!!!!!!!!
69
7
 
6
 
! Отговори
ПАК ПО ОПОРКАТА...! преди 2 години
.....И РОШКОВИЯ НАЛИ ВЛЕЗЕ ТАМ У КЕВР СЪС ЗАПОВЕД НА РУНДЬО....... И КВО ОТКРИ......ЧЕ ТОКА ШЕ ДОЙДЕ С ВИСОКА ЦЕНА , НАЛИ...???---/...та, тая опорка си я заври отзад../
68
1
 
11
 
! Отговори
На баницата мекото преди 2 години
До Меката сила на ЕС: Излиза (според теб), че меката сила на ЕС е увеличила цената на газта от 152$ на 980$. А ние какво печелим от тази "мека сила"? Печелят износителите и борсовите спекуланти.
67
2
 
3
 
! Отговори
преди 2 години
46ти, защото това е от национална сигурност и са длъжни да дадат отговор!
66
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Русия е и хляба и ножа. И тръбата, и газта.
65
4
 
4
 
! Отговори
Ха, ха,хА ...ФАКТ преди 2 години
КИРЧО И КОКОРЧО БОРЯТ КОРУПЦИЯТА ...АМА САМО У ББР /.щото е държавна и лесно се взимат пари../...С ТОКА НЕ СЕ БОРЯТ ---А , ВИЕ ШЕ КАРАТЕ САМО НА 3-волта ТАЯ ЗИМА....!
64
3
 
5
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 2 години
До Анонимен 67: Чети и тогава пиши: "Цената на електрическата енергия на регулирания енергиен пазар в България се определя ежегодно от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР)". Правителството ( а още по-малко президента) не определят цената на тока.
63
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
излиза ние сме си 100% виновни за чудовищното увеличение на газта. един върху друг мошеници ето това е бг бизнеса
62
10
 
4
 
! Отговори
Капиталист преди 2 години
Не гласувайте за комунистите, всички са комунисти. Гласувайте за некои нови капиталисти. Капитализма е най-добрата система.
61
5
 
8
 
! Отговори
Меката сила на ЕС преди 2 години
Меката сила на ЕС принуди Русия да смени формулата на цената на газта отчитайки не производствените разходи ами европейските котировки. През март 2020 премиерът на България Бойко Борисов съобщи, за договор с Газпром в съответствие с котировките на пазара в ЕС и цената на газта пада с 40% и изменението действа от август 2019г. "Благодарение на Еврокомисията ние можем да се радваме на този отличен резултат" - заяви Борисов. Тогава цената на газта падна на 152$. Днес по същите тези котировки на ЕС цената е 980$. Русия ще спазва стриктно договора с България и всички страни от ЕС.
60
4
 
8
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 години
Здравейте приятелси демократи евроатлантици! Искам да направя следното предложение. Предложение: Предлагам нашите западни учени и нашата западна наука да измислят от някъде някаква нова зелена енергия, и да спрем да купуваме газ и нефт от Русия и Русия да фалира. И тогава ще въведем демокрация и в Русия за да освободим руския народ от диктатора Путин. Хайде приятели, споделете във форума, какво мислите за моето предложение!
59
4
 
1
 
! Отговори
Живко преди 2 години
Извинете, може ли да ми помогните да живея истински добре ?БОГ здраве да ви дава !
58
9
 
7
 
! Отговори
Tui преди 2 години
Дано този *** народ до изборите се усети. Зелен чорап, кюстендилски перхидрол, демократ от стар род комунисти, който бил юрист но без един ден трудов стаж като юрист. Осъзнайте се българи. Промяната е подмяна.
57
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
пешките на чорапа не изнасят само газът , а и евтиния ток от АЕЦ Козлодуѝ, а скъпия от на Прокопи перките и панелите го пазят за материала
56
6
 
4
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 2 години
ЩЕ КАРАТЕ НА РУСКА ГАЗ ,БЕ.....ХЕМ Е СКЪПА , ХЕМ Е "БРАТСКА".....КВО ТОЛКОВА...!??ЗА АЗЕРСКАТА ГАЗ , ЩЕ ЧАКАТЕ ЕРДОГАН ДА ВИ ПУСТЕ ФАНДЪК....ХА,ХА,ХААААА..ИНАЧЕ ....ТЦ..!
55
11
 
6
 
! Отговори
ПЪЛНЕХТЕ ЧЕКМЕДЖЕТА преди 2 години
СЕГА ВЕЧЕ ШЕ ПЪЛНИТЕ ЗЕЛЕНИЯ ЧОРАП НА РУНДЬО......ЕТО ВИ "ПРОМЯНАТА"....!ЧУДЕСНА Е ,НАЛИ...??!----ЩОТО ТОКА СЕ ИЗНАСЯ , ТОЧНО ЗА ДА ПЪЛНЯТ ЧОРАЧЕТО НА РУНДЬО...ЗАТОВА ИМА ДЕФИЦИТ И ОГРОМНИ ЦЕНИ НА ТОКА...!---НЕ ГО ЛИ РАЗБРАХТЕ??!
54
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Досега пълнехме чекмеджета на тикви. От сега нататък гардероби на Чорапи. А така суверен , върви да гласуваш за промяната.
53
2
 
6
 
! Отговори
69 преди 2 години
продали са го и са се нагрухали, има доста за магнитски, не знам защо атлантическите ни братя спят?!
52
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От половин година се пълнят гардеробите на зеления чорап. Това е положението.
51
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Питайте плямпалото Мартин Димитров А Борисов в кауша директно