Експерт: Високите цени на тока са заради сбъркани зелени политики

Днешните емисии трябваше да бъдат постигнати през 2030 г.
28 сеп 2021 10:43, Анисия Иванова
56

Проблемът с високите цени идва от сбъркани "зелени" политики на европейско ниво, каза енергийният експерт Васко Начев пред "България сутрин". Той уточни, че идеята за опазване на околната среда е добра, но емисиите, които имаме към днешна дата като стойност, трябваше да бъдат постигнати през 2030 г. - 60 евро на тон.

"Ние ги имаме още от 2021 г. - оттук идва дисбалансът и затова ги определям като сбъркани политики. За да бъде туширан този стремеж за бързо покачване на цените, трябва да бъде решен кардинално въпросът с тези емисии. "Зелената" енергия е само параван - много инвестиционни фондове са замесени и участват в задкулисието", обясни енергийният експерт.

Когато няма ликвидност винаги ще се появи спекулант, който да внесе дисбаланс, обясни Начев.

Още по темата

Той посочи като положително планираното подпомагане и на малките участници в пазара.

"Когато няма ликвидност и се пусне голямо количество електроенергия, това ще провокира спекула. Така по-малките играчи ще могат да се включат в закупуване на до 10 мегавата", уточни той пред Bulgaria ON AIR.

Една от мерките, обявени от служебното правителство вчера във връзка с високата цена на електроенергията, е 50 лв. от цената на 1 мегават час ток да бъде плащана от държавата. Помощта за бизнеса ще е към 600-650 млн. лв., заяви финансовият министър Валери Белчев.

Според експерта това е временно решение, както премиерът Стефан Янев обяви - то е за 6 месеца.

"Самият бизнес поиска помощта да бъде 70 лв., а получава 50. Тези средства ще опънат спиралата на инфлацията. Това ще доведе до повишаване на инфлационния индекс. Реално служебното правителство няма много ходове. Тази мярка трябва да мине през парламента, какъвто няма. Доста е ограничено правителството в момента", коментира още Начев.

Енергийният експерт изтъкна, че неправилно критиките за високите цени се насочват към КЕВР.

"КЕВР е последното място, където трябва да търсим решение на такива кардинални въпроси. Тя е с доста ограничени възможности откъм истинска намеса, така че да има траен ефект. Всичко е за успокоение на хората, не трябва да очакваме чудеса от страна на КЕВР, тя няма нужния инструментариум", добави Васко Начев.

И прогнозира ново поскъпване от 1 януари - на топлоенергията с около 20%, за битовите потребители - между 3 и 5%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
3
 
10
 
! Отговори
До 25 преди 2 години
Реално ядрената енергетика е най-евтиния енергоизточник, но в ЕС това е тема табу, АЕЦ са сатанизирани като вредни и опасни. Политиката която ЕС води е да си съсипе икономиката в името на постигането на някаква розова утопия. Със страх, религиозен фанатизъм и глупост толкова - мизерия, посредственост и деградация.
25
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен"Да, дай 2060-а, да достигнем днешните емисии."Ами дай тогава да спрем лошата АЕЦ веднагА :)
24
3
 
7
 
! Отговори
До 23 преди 2 години
Лятото има жеги екоталибане - това е положението. Тецовете си имат филтри - за какво измислено замърсяване са ревали гърците? Проблема с климатичните промени е силно проувеличен, но най-лошото е че той се превърна в политическа бухалка, превърна се в религия с фанатични последователи, а тряваше да си остане единствено и само научен проблем! Ако климата е проблем за човечеството какво правим ние? Нищо! Защо не инвестираме в технологии за контрол на климата? Виждаме резултата от тази лудост.
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За всичко е виновна сороснята.Всички "видни енергийни" експерти,слугуващи на краварите като Хиновски,Касчиев,Казанджиев и сие,които спряха АЕЦ Белене и ЮП трябва да бъдат сидени за национално предателство.Между другото и двамата новоизлюпени месии,дето ги превъзнасят продажните медии също са против Белене.Вчера Кокорчо го призна.И това е нормално за американски мекерета като тия двама говньовци.Така че мислете за кого гласувате.
22
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абсолютно е прав Начев, целия проблем го създадоха *** тикви в Брюксел и зелените сектанти. Проблема е много сериозен и той е напът да доведе до колосална криза в ЕС! Не може да икономическа революция без нужната технология, така наречения зелен преход е пълен провал, защото той практически няма как да се случи! Фотоволтаици и ветрогенератори са ненадежни, с ниско КПД и много скъпи енергоизточници. Няма слънце и/или вятър, няма ток - как на тази база да градиш икономика?
21
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зелените политики не са сбъркани. Видяхте ли жегите това лято? Сбърканото в случая е че за екологичните проблеми на тецовете Марица Изток зе знае от десетилетия. Още 90-те години Гърците реваха че замърсяването от тецовете стига до тях. Всички отлагаха, отлагаха и сега вече ще се плаща за отлагането. Като инженер разбирам че не можем да ги затворим, а и не искам. Много хора работят там. Можем обаче да ги направим чисти. Има технологии, вече разработени и доказани. Проблема е поправим.
20
0
 
6
 
! Отговори
. преди 2 години
Вх, колко права беше Виктория Нюланд с нейното изказване за ЕС преди години... И даже се оказа, че не е нужно тя да ни фа-ка, а ние сами!
19
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, ама в богатите страни, като видят, че нещата отиват към революция гасят пожара с пари. А тук те засипват с унижения и обиди, ако си беден и гледат да те прогонят. Да не им досаждаш.
18
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, дай 2060-а, да достигнем днешните емисии. Така или иначе, трябва да се достигнат. Лошото е, че като една от най-заспалите нации в Европа, ние НИЩО не правим, за да подобрим ситуацията си.
17
3
 
3
 
! Отговори
някой преди 2 години
До: номер 12 Така е, обаче на практика се оказва, че революциите се осъществяват в най-бедните капиталистически и полуфеодални държави (като Русия). В Англия избегнаха революцията. Не че там не са страдали, не че е нямало бедни. Но явно повече са били богатите и заможните, макар не много богати също.
16
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не. Високите цени на тока са заради сбърканите ни и продажни политици. Това е единствената причина!
15
6
 
13
 
! Отговори
до 15 преди 2 години
Бойковите бомби ще гърмят много по-силно от всички до сега.
14
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радевата зима ще е много тежка от Виденовата!!!!!!!!
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това наистина е вярно. От тази година има въглеродни емисии, които се търгуват на борсата. И все пак. АЕЦ е зелена енергия (хвала на французите за което) Няма CO2 емисии. Горе-долу 50% от тока ни идва от АЕЦ. Отделно в последно време се построиха много ветро генератори и вецове. Вътрешното потребление можем да си покрием и без въглища. Ок Мариците замърсяват, но проблема е решим. Има разработени филтри за въглищните централи, с които можем практически да елиминираме замърсяването им.
12
1
 
20
 
! Отговори
нещастници преди 2 години
точно така но спести малко от истината. в света има 4 борси на емиси, ЕС, Ю Корея Н Зеландия и наколко области в Китай от 2015 пробно. най сбърката е Европейската на коаъо пуснах и спекуланти търговци не производители на емисии! в сащ тока газа и горивата са с 50 пр по евтини от европа защото не ги управляват от никого неизбирани брюкселаки мошеници.. ЕС е икономическа клоака. вече се местят производства в сащ от ЕС... освен това правилата и квотите на борсата се определят адмонистративно непаз
11
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами така е при нечовешкия капиталистически строй в който бедните робуват на богатите!Нещата се оправят само по силов път с революция!
10
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да бъдем обективни, защото преди всичко това касае всички нас. Много е грозно, когато излизат неща от доста сбъркано управление години наред назад във времето и се изплюват коментари, че за всичко е виновно служебното правителство. Хората за няколко месеца не могат толкова бързо да оправят стари грешки. Вместо да бълваме помия за да се харесаме на определена политическа партия, трябва много внимателно да слушаме кави грешки са допускани в годините и да не позволим да се повтарят.
9
1
 
12
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Нема страшно експерте... грети тунберга ще им пръцка се греят зимата зелените хактивисти...))
8
1
 
10
 
! Отговори
Няма Смисъл преди 2 години
Питайте СерГЕЙ Станишев какво и за колко години е разписал.
7
6
 
15
 
! Отговори
Куче влачи рейс! преди 2 години
Звучи логично. Напълно е възможно това да е причината. Айде от ГЕРБ пак да xyлят Радев, който пък най-малко има нещо общо с енергийната политика, замесена от ГЕРБ и всички надолу по веригата (разбира се не е само правителството на Бойко Борисов, но Бойко предпочита да обикаля със джипката да се радва на магистралите отколкото да упражнява някакъв контрол над държавата освен магистралите).