БТПП: Редица предприятия затварят, търсят купувачи

Драстичният скок на минималната работна заплата ще се отрази негативно
29 сеп 2021 12:31, Анисия Иванова
49

Липсват ясни правила, на база на които правителството определя минималната работна заплата, заяви главният секретар на Българската търговско-промишлена палата Васил Тодоров в студиото на "България сутрин".

"Ако започнем спора, който съществува между работодатели и синдикати по отношение на минималната работна заплата, генезисът се крие в начина, по който се определя тя от правителството в годините назад", обясни той.

Има международна Конвенция 131, която разписва механизъм, по който това трябва да се случи. Държавата вече няколко години абдикира от своите задължения и не възприема подобен механизъм, уточни главният секретар на БТПП.

Още по темата

Тодоров коментира и връзката между увеличението на работната заплата и производителността, както и че притеснението в бизнеса е много сериозно. Той добави, че има много предприятия, които са затворили, и такива, които работят, но не търсят перспектива, а инвеститор, който да ги купи.

"Това е минималният гарантиран доход. Първо обаче тази минимална работна заплата не касае всички - получават я обикновено служители, които са с ниско образование или без такова. Има много сектори, в които въпросът за минималната работна заплата изобщо не стои", подчерта събеседникът.

Той посочи два критерия, според които се прилага минималната работна заплата. Единият от тях е образованието, а другият - регионът. Регионът обикновено е такъв, където има ограничена икономическата активност, изтъкна главният секретар на БТПП.

"Едно драстично повишаване там, такова каквото е предложението, би се отразило негативно върху възможността на някои фирми да оцелеят. Не бива да забравяме и тежестта, която работодателите поеха, тъй като голяма част от тях се възползваха от мярката 60/40", заяви Тодоров пред Bulgaria ON AIR.

Събеседникът обясни, че именно тя компенсира възнаграждението и осигурява запазване на работни позиции, при които дейността е преустановена.

"Работодателят може да кандидатства за такава подкрепа, получава я от държавата. Той се задължава през този период да изплати 100% възнаграждение", каза още главният секретар на БТПП.

А за отпуснатите 50 лв. от държавата на бизнеса на всеки мегаватчас, Тодоров уточни, че са извънредна и временна мярка.

"Има натрупани проблеми. Една от причините за ситуацията сега с драстичния скок е липсата на реформи в енергетиката", категоричен е той.

"Бизнесът трябва да бъде подкрепен. Това е мярката, която е пряка подкрепа заради тази драстична промяна в цените. Всички други мерки, които бяха изброени от правителство, са с по-дългосрочен характер", обясни главният секретар на БТПП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Работник,придадена стойност,заплата....В Народното събрание ли ги чухте тия думи?Реално коя партия защитава работника?Лекари,учители,инженери,счетоводители...не са ли работници?Остави,мани мани пак ще допреме до мръсни думи...Комунизъм,социализъм.
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С тая работна заплата, по-добре да си седя вкъщи.
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От 240, като я направиха на 270 ревахте. Всяко повишаване от 270 до 420 лева, ревахте. После ... не ревахте, защото станахте ГЕРБ-аджии. Къдео доброволно, къде не толкова ... Сега - пак ревете. Но тот е нормално - икономиката ни е ориентирана само към износ. На никой не му пука, ако умрат хората.
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ба варнета га на 240 лева, ваштаа кожааааааа! УУУУУУУ!
35
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Софтуера не мрънка, не иска заплата, не му дреме на колко смени работи, дали е почивен ден, дали са празници, не излиза в болнични или по майчинство. Не краде оборота и не пише жалби." Да, ама или ще ти изяде главата в бъгове и изтичане на дани, корпоративният шпиоонаж е в пъти по-лесен, а след 2 години, като ти кажат, че ти правят таксата петорна, започва да ти се иска, да не ги беше годнил работниците. А имаш армия от бедомни и нямаш клиенти, защото всички са "автоматизирали" ...
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая песня я слушакаме редовно от 25 години веке! Сменете га, че нса изтарка! А до ИЦо Ицов - Да, брат! Ще дойдат! Стига да не им се пречи, ще дойдат!
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ами да затварят. На кого му трябва бизнес, който и минимална работна заплата не може да предложи. Айде у лево
32
0
 
1
 
! Отговори
До Dev преди 2 години
Един ден и прогите ще си направят профсъюз и ще поискат МРЗ и нормиран работен ден.
31
0
 
2
 
! Отговори
115 преди 2 години
Страна, управлявана от далеч(Европейски съюз), и крадливи парти и политици на местно ниво, и заспал чалга народ, нищо добро не я чака, най лошото е че Българите заживяха като ***, ден за ден, жалко за страната ни!
30
0
 
6
 
! Отговори
Ти да видиш преди 2 години
В Турция и Северна Македония 1 литър дизел е около 1.50 лв. В нашата мила страна около 2.20лв/литър гориво.И защо така???
29
4
 
2
 
! Отговори
до Йорданов преди 2 години
Ние в момента местим производството в Молдова и в България оставаме само администрация и маркетинг, като и тях доста съкратихме. Цените на енергията ни са брутално високи, а и заплатите скочиха. Не е изгодно да плащаш 800-900лв нето на работници, като можеш да плащаш на половина.
28
3
 
4
 
! Отговори
Dev преди 2 години
В нашата компания се стремим към максимална автоматизация на процесите. Просто не можем да си позволим работници. Далеч по-изгодно излиза в дългосрочен план да платим еднократно за софтуер, отколкото да държим работник години наред при съмнително качество на работата му. Софтуера не мрънка, не иска заплата, не му дреме на колко смени работи, дали е почивен ден, дали са празници, не излиза в болнични или по майчинство. Не краде оборота и не пише жалби.
27
2
 
5
 
! Отговори
Зима преди 2 години
Идва- Радева зима...
26
2
 
2
 
! Отговори
Фалито преди 2 години
Да инвестираш в българия и да въртиш бизнес е голяма глупост!С новите цени на електроенергията.газта и горивата трудно ще върти човек бизнес в бедна българия.
25
11
 
2
 
! Отговори
Йорданов преди 2 години
Днес двама от склададжиите ми излизат с номера да съм им вдигнел заплатата, че тока бил поскъпнал. Чакайте малко бе!Питам ги дали знаят, че миналата година през септември само цеха имаше 3500лв ток, а този септември същия цех, със същото производство има 6700 дотук, а има още 2 работни дни. Не знаеха. Питам ги дали знаят, че разходите ни за гориво са 30% нагоре ? Пак не знаят. Какво увеличение ? Всички затяме колана, 10% смятам да намаля възнагражденията поне до пролетта. Иначе загиваме.
24
6
 
1
 
! Отговори
Кейнс преди 2 години
Провилната инвестиция и благоприятната конюнктура създават повече принадена стойност от труда на работника. Създадената от труда принадена стойност принадлажи на този, който е инвестирал в работника, а не на самия работник. Има огромна разлика между цена на наемния труд и създадена от работника принадена стойност.
23
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Принадената стойност от труда е ограбена от тези бизнесмени и вложена в коли, яхти, вили, офшорни сметки...............Увеличаването на цената на труда удря кражбата на работонаемателите и намалява откраднатата принаден стойност от труда.................Затова недоволстват. Вземат им по-голям дял от кражбата им.
22
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом са некадърни, нека да продават на други..............Пазарна икономика, няма значение кой точно *** притежава манифактурата от 19 век, която в България работонаемателите наричат префърцунено "бизнес"....................Фалитът и препродажбата на по-кадърни работонаематели е естествен процес.................Но манифактурите, които грешно се самонаричат "бизнес", рекетират държавата да им плаща, за да работят................Това е новият рекет на картелите на Сулю и Пулю манифактураджия.
21
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да затварят бе с по няколко апартамента,вили,коли,джипове,а за работниците минимална заплата,иззедници долни,мрръсни.
20
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да затварят бе с по няколко апартамента,вили,коли,джипове,а за работниците минимална заплата,иззедници долни,мрръсни.