Зачестява онлайн тормоза, педофили дебнат деца в мрежата

Василева: Пандемията влоши тенденцията на сексуалната експлоатация
30 сеп 2021 12:07, Анисия Иванова
19

Зачестяват сигналите за онлайн тормоз при непълнолетните. Често деца изпадат в кошмарни ситуации с разпространени голи снимки и видеа.

"Онлайн тормозът е един от най-големите рискове за българските деца. Сексуалната онлайн експлоатация е с тревожно растящи данни заради пандемията. Миналата година Европол докладва 100% ръст на сигналите. В рамките на година и половина наблюдавахме при нас от 20 до 60% ръст на опитите за онлайн контакт на педофили с деца", алармира пред Bulgaria ON AIR Антоанета Василева от Центъра за безопасен интернет.

Тя подчерта, че е важно да го чуят родителите, защото децата са в интернет в 99% от времето и пандемията е влошила тази тенденция.

"Децата общуват много повече с непознати в мрежата, педофилите използват фалшиви профили и се правят на 13 или 14-годишни. Често децата, които се поддават на такъв контакт, са самотни и търсят внимание, чувстват, че възрастните в семейството не им обръщат достатъчно внимание. В рамките на един час може да се стигне до разговор за секс и да поиска гола снимка на детето отсреща или педофилите да изпратят такава. В началото на юношеството децата са склонни да изпращат такива снимки", обясни Василева в "България сутрин".

Безопасността в интернет, в която децата си представят, че се намират, се оказва абсолютно илюзорна. След първата изпратена гола снимка те биват принуждавани да изпращат още такива фотоси или пари, изправени пред заплахата снимката да бъде разпространена.

"Имали сме случаи на онлайн връзки, които са продължавали с години, но децата никога не са се виждали на живо, нито са имали сексуален контакт. Понякога в разочарование от приключване на връзка се случва дете да изнудва или да злепоставя с такива снимки своето бивше гадже. От 13 г. натам водещо е любопитството, децата търсят онлайн одобрение", посочи още Василева.

Тя апелира родителите да напомнят на своите децата къде са границите на личното пространство, както и че каквото и да качат в интернет - снимка или видео, те започват свой собствен живот.

"Разговорът за секса започва от първия момент, в който детето попита откъде идват бебетата. Най-добре да казваме истината с подходящи думи, а не да ги лъжем, че щъркелите носят бебетата. Много е важно децата да чуват истината от родителите си", категорична е Антоанета Василева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако бях дете, бих дал на Василева от Центъра за безопасен интернет да ме потормози.
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато преди години разказвах,че Интернет ще реши 1-2, но ще ни донесе десетки нови проблеми не ми вярваха. Т.н. "социални" мрежи са на практика антисоциални и силна отрова за нравственото здраве на обществото ни, но смятащите ги за невероятно достижение са още доста. Нищо и те ще поумнеят. Аз проблеми нямам- няма ме в никоя социална мрежа и си купих телефон, който не поддържа интернет. Има доста такива модели.
13
2
 
10
 
! Отговори
Крал Трол I преди 2 години
Спокойно, като гледам днешните тийнейджъри и слушам разговорите им скоро може да имаме изнасилени педофили от групи деца.
12
1
 
5
 
! Отговори
fafla преди 2 години
Е как няма да се увеличава, като никой не взима мерки. Дъщеря ми беше подложена на тормоз по интернет. Подадохме сигнали и оплаквания и нищо. Разминаха се само с предупредителен протокол от МВР. Продължават атаките, но поне са по-рядко. Прокуратурата не предприе нищо.
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Май ще откриваме ловният сезон за извратеняците.
10
3
 
7
 
! Отговори
IT-спец преди 2 години
то добре че е Станислав Цанов да прави материали за това.. куките спят...
9
2
 
3
 
! Отговори
Сосидж преди 2 години
Да минат покрай кръчмите- то там се навъждат най- много.
8
4
 
7
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
Скоро ще видите в тубата на Цанов полицай сгащен от ловците на педофили. Вече има стотици дебнещи педофили. НСБОП колкото и да не им се занимаваше нямаше как да не реагират на сигналите на ловците. Причината да не се говори за неговият минал клип е че сред сниманите има врачантки политик. Докато палячовците в униформи се занимават с рекет на тревомани обществото няма да има избор освен да се пази само.
7
14
 
6
 
! Отговори
ФАКТ! преди 2 години
при радеф е така !!
6
0
 
10
 
! Отговори
до полицията спи преди 2 години
щом си видял що нищо не си направил
5
10
 
0
 
! Отговори
Полицията спи преди 2 години
В Перник има цяла мафия, занимават се и с деца!Прикоткват ги за 5-10лева, виждал съм ги с очите си!
4
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами трябва да има специални служби за борба с този ужасяващ проблем и никаква прошка. В чужбина били длъжни педо**илитеда се разписват постоянно в полицията, да отговарят на внезапни проверки и да докладват ако си сменят работно място и др, вкл. нямат право да живеят в близост до училища, градини и други места в близост до деца. А в БГ-няма проблеми, те ги хващат-ние ги пускаме.
3
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така и Бау дебне по цял ден антиваксъри или противници на тиквеното му божество...
2
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Родителите къде са? Може да си навлека гнева, но масово виждам по обществени места и градинки, че родителите са пуснали детето да си играе и те през това време забили нос в телефона. Ами обръщайте внимание на това дете, сега е момента да му печелите доверието...Защото в един момент, децата започват да търсят внимание в социалните мрежи и после статистика за жертви на педофили. Само с говорене не става, детето не слуша какво му казвате, а какво му показвате.
1
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами пазете си децата от социалните мрежи!