7000 жени раждат годишно у нас без проследяване на бремеността

Сред основните причини са прекъснатите здравни права
5 окт 2021 21:40, Анисия Иванова
36
7000 жени раждат годишно у нас без проследяване на бремеността
Снимка: БГНЕС

Средно за година у нас раждат около 7 хиляди жени, чиято бременност не е била проследявана от акушеро-гинеколог. Това съобщи Росица Милкова от Фондация „Тръст за социална алтернатива“. Една от основните причини за това са прекъснатите здравни права, посочи тя.

Изискването за внасяне на здравни осигуровки за петгодишен период назад във времето се оказва трудно преодолима бариера за голяма част от българските жени, отбеляза Милкова пред БНР.

Тя обясни, че здравната закрила в България за жените и децата е безплатна, но на практика жените без осигуровки след раждането не могат да проследят евентуални усложнения след раждането. За децата проблемът е в записването при личен лекар.

„Това, зад което ние заставаме, е правото на всяка жена да получава достъп до пренатална грижа – редовни прегледи, изследвания и лечение, когато е необходимо по време на бременността, без това да е обвързано с нейния здравно-осигурителен статус“, заяви Росица Милкова.

По думите ѝ децата до 3-годишна възраст следва да имат универсален достъп до медикаменти и да има държавен механизъм, който да подкрепя семействата за навременно и адекватно лечение, без да е обвързано с доходите им.

„Над 120 хиляди лица в България са без лични документи – сред тях и жени, и деца. Една голяма част от децата не могат да бъдат записани и при личен лекар.“, каза още тя.

Ако законодателството за личните документи не бъде променено, ние ще поддържаме за поколения напред едно социално изключване и голяма група хора като невидими за обществото, категорична е Милкова.

61% от ромските деца на възраст от 6 до 11 месеца страдат от анемия, каза Росица Милкова, като се позова на данни от Националния център по обществено здраве и анализи.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички тези жени са се спасили,себе си и децата си.Независимо от етноса.Препоръчително е да се ражда на къра под открито небе,при днешните здравни условия.Шансът за успех е значително по-голям.Вътрешно болничните инфекции са повсеместни и 100процентови.
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези хора официално живеят извън закона и не трябва да търсите решение за последствията от този начин на живот, а трябва да премахнете привилегиите им. Законите важат за всички - това трябва да е промяната при тях.
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-добре да се помисли тези деца изобщо да не раждат други деца, защото по закон самото им забременяване е престъпление от страна на забременителя и родителите им, много често във вид на покупко-продажба на човешко същество. Не тичайте след последствията, премахнете причината! Всяка година изоставят по 2 000 деца същите тези, които не знам как ви е хрумнало да наричате български жени. Всички знаем какви са, без значение как ще ги наречете или ще ни карате нас да ги наричаме. Това са хора, които
14
1
 
8
 
! Отговори
Св преди 2 години
В БГ се раждат 55 - 60К деца годишно. Ясно е кои са тези 7000. Още толквоа са и на детска възраст, които раждат (от 13 до 18 г. - знаеме кои са), на които им се плащат осигуровките от държавата. Още толкова и такива, които са с ТЕЛК. На тях също диржавата им плаща ЗО. И сигурно още толкова, които все пак си плащат осигуровките. Та ... 4 х 7000. Сами сметнете какъв им е %. Аз отдавна си направих статисктита в едно Род. отд. областен град - от 10 родени, девет бяха без здравни осигур. .. съответно
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И кой може да задължи някого да му проследяват бременността.
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още една пиявица се е изказала неподготвена. Стига с тия данъци .
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами ромите не са интегрирани. Раждат в детска възраст и после ги издържаме болнави с Телкове цял живот. Трябва им образование .
10
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не и раждайте деца на тази държава с тези политици!Не се ли изчисти и да работят законите за всички,нищо няма да има тук и други хора ще живеят по тези земи!
9
1
 
12
 
! Отговори
въпросче преди 2 години
за български деца ли говорим или сме загрижени за ромските ?
8
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То изобщо защо раждат в тази разпаднала се *** ! Горките деца са обречени на мизерия в единствената бананова република в Европа !
7
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Основната причина е алчността на търгашите-лекари. Жените избягват консултации с лекари, защото започва изнудване за пари.
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди около 15 години, един приятел се ожени, жена му забременя и още на 3-тия преглед гинеколожката казала на жена му, че плодът е силно увреден, няма никакъв шанс и най-добре да го абортират колкото може по-бързо. Две седмици бяха като бити с мокър парцaл, но решиха да задържат детето. Роди се прекрасно здраво момиченце. След това му се родиха още 2 деца - пак здрави. Познайте дали повече е ходил на лекар за проследяване на бременността. Ако беше ходил - щяха да му убият и трите деца сигурно.
5
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Разумното решение Отде го измисли това? Къде ги видя и преброи тези нелегалнопребиваващи без документи? Нещо понаслъгваш ми се струва.
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно време баба ми, ми разправяше, годината е била 1904 г., когато се е родила, родила се е вкъщи, нямало е акушер-гинеколог. Не са я записали в регистъра и чак през 1908 г. са я водили официално. Почина на 95 години, а фактически я водиха на 91 по лична карта.
3
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега и тях ли да издържаме.....ние дето си плащаме редовно осигуровките...Ем и а спирам да плащам....
2
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Закривайте я тази държава. По време на демографска катастрофа е престъпление да се заплаща за бременност.
1
2
 
22
 
! Отговори
Еби Мама преди 2 години
Тия нерегистрираните са бравчеди дошли некогаш от Индия .

Спонсорирани публикации