Прогноза от КЕВР: 20-30% по-скъпи ток и парно от 1 януари

Страхът от зимата движел пазарите, декември се очаквало успокояване
Обновена: 6 окт 2021 10:40 | 6 окт 2021 10:35, Елка Василева
232
Прогноза от КЕВР: 20-30% по-скъпи ток и парно от 1 януари
Снимка: архив, БГНЕС

Към днешна дата по груби първоначални изчисления нещата се движат в порядъка 20-30% повишение както на топлоенергията, така и за електрическата енергия за бита от 1 януари, каза пред БНР Пламен Младеновски, директор на дирекция „Електроенергетика и топлоенергетика“ в КЕВР.

По думите му има налични регулаторни инструменти, така че „увеличението да не е в тези граници“.

Още по темата

„Към днешна дата цените за битовите потребите остават такива, каквито са определени от 1 юли. Евентуално от 1 януари ще има повишение на цените във връзка с динамиката на европейските пазари и на цената на газа основно. Промяната – дали ще е 20% или повече, коментират се, хвърлят се едни проценти, аз се страхувам вече да обявявам конкретни проценти, тъй като е изключително динамичен пазарът“, заяви Младеновски.

На европейските пазари цените главоломно растат, на фючърсите на електроенергията, на природния газ, но все пак сме в период, за който това е характерно, посочи той.

„Идва зимата и страхът движи пазарите – страхът от зимата: дали ще е студена, дали ще има недостиг на природен газ, на ток и т.н. Смятам, че към декември ще имаме една тенденция, ясна, едно успокояване на пазарите, една по-прогнозируема цена и тогава вече мога да кажа по-точен процент,“ каза Младеновски.

Тази година дългосрочните прогнози се сменят всеки ден, отбеляза експертът.  „Към юни месец за четвърто тримесечие за тази година прогнозите за тока – фючърсите се търгуваха на около 65 евро, сега в момента се търгуват на над 200.“

На газовия пазар не се оправдава надеждата за увеличени доставки. Освен Норвегия останалите доставчици продължават да доставят само договорените количества, които не покриват увеличеното потребление вследствие на възстановяването на европейската икономика, поясни Пламен Младеновски.

Въпреки по-високата цена на газа финансовото състояние на топлофикациите не е толкова разклатено, защото компенсират увеличения газ с продажбите на по-скъпа енергия на борсата, уточни Младеновски.

„Увеличението на електрическата енергия до някаква степен компенсира топлофикациите. Това е през тока обаче. На прага на отоплителния сезон сега ще започнат проблемите на топлофикациите, тъй като тази по-висока цена на газа не е калкулирана в парното, което те ще фактурират на своите клиенти. Затова започва кампания от топлофикациите да искат промяна в цените, тъй като реалните им загуби предстоят,“ каза експертът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Приятелката на ЕС Норвегия буквално се угоява от недостига на газ в ЕС. Норвегия използва ситуацията и печели дори повече от Газпром поради високите цени на газта.
109
0
 
3
 
! Отговори
Sunny преди 2 години
Искам си правото сам да си продавам произведената зелена енергия. Имам голяма инвестиция във фотоволтаици, а енергията ми се изкупува на фиксната цена, докато всички останали продават на пазарен принцип. Защо аз трябва да продавам по-евтино същата стока ?
108
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен "Гърция основно получава втечнен газ от средиземноморските държави" - еми значи требе да чакаме да дойде нов Хитлер да започне трета световна война и да ни даде територии от Гърция както преди, и ние да получавама газ от Алжир по средиземноморските газопроводи, но и Алжир вече ограничи доставките.
107
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Белорусия, която е под санкции от страна на ЕС и САЩ, няма никакво увеличение на цените нито на тока, нито на отоплението, нито на хранителните продукти.
106
3
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
До 6557454/131"заплата < сметки + кредити + разходи" - така е в ес. Не си ли чул за работещите бедни?! Германия е една от водещите по този показател.
105
4
 
15
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Вчера газта беше 102 еврос за мегават. Днес беше 161 еврос за мегарват (падна до 145 еврос за мегават).Честито на печелившите от евроинтеграцията!
104
0
 
14
 
! Отговори
6557454 преди 2 години
Вчера пуснаха "тоягата", че ще е 50% и днес с "моркова" 30% си мислят, че тоя път ще се размине, обаче няма как да стане. Не за друго, ама математиката не излиза. И не говоря за цената, на фона на повишението на цените на суровините е нормално. Обаче не излиза другата сметка, където - заплата < сметки + кредити + разходи и когато изтънеят спестяванията, а това няма да е след дълго, ще стане страшно, защото глад не се търпи.
103
1
 
2
 
! Отговори
до Иванко преди 2 години
То и сега ти е по-изгодно. Първоначалната инвестиция е цифра, но после не се занимаваш с мрънкачи, мързеливци, простаци и чобани. Софтуера може да работи 24/7 - 365, не излиза в болнични, майчинство, не му умира роднина, не пуска жалби, не идва пиян на работа. Това е бъдещето. Няма нужда органични работни единици, освен в творческите сфери. Останлото лека полека се заменя.
102
5
 
4
 
! Отговори
Иванко преди 2 години
Все ми е едно колко струва тока. Той формира по-малко от 4% от цената на продукта ми. Обаче ми пука колко ще измислят да е минималната работна заплата. Ако в един момент ми излиза по-изгодно да използва роботизирана механика и софтуер вместо жив материал - адио работници.
101
9
 
10
 
! Отговори
отровна гад преди 2 години
Най-краткото обяснение е "На власт е Румен Радев!"
100
1
 
8
 
! Отговори
Кво ви пука баровци? преди 2 години
Нали ядете и пиете по кръчми?!
99
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И на всички работещи в кауфланд, лидл, на пазара в красно село им е ясно , че цените това лято са двойни на миналогодишните. 3 лева чушки, 3 лева домати, 4 лева праскови ...Да ви е честита промяната. 20 лева кашкавал, 25 луканка на промоция. Инфлацията при Радев е 30% е не е като при Виденов 130% , но добре се справя. По негова лична оценка , отлично
98
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Плащайте скъпо и се радвайте на Радефф
97
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Получихме 859 млн евро от Русия за такси по Балкански поток, демек за 3,2 години ще е изплатен, а следващите 35 години само ще печелим. Борисов е по-умен от Радев.
96
4
 
9
 
! Отговори
mm преди 2 години
На всички работещи в системата им е ясно кой надроби тази манджа.
95
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво, така е супер !При Бойко нямаше такива кризи
94
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 122глупости, Гърция основно получава втечнен газ от средиземноморските държави, една от глупостите на Баце беше да обвърже цената на газа със слотовите цени на пазарите в севрозападна европа, а не със средиземноморския пазар, недей се изказва по неща, които не разбираш
93
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до Анонимен - в Полша и Гърция цените са както в цяла Европа, в Гърция обаче е по-топло и потреблението е много ниско. Евтина е газта само в Белорусия, Германия и Унгария които имат дългосрочни договори. Газ от термналите няма, всички танкери с втенен газ пътуват за Азия където цената е по-скъпа, така че Полша сега хем плаща скъпа газ, хем се изръси да строи безполезни терминали за шистова газ.
92
4
 
11
 
! Отговори
F-16 Block-70V преди 2 години
Споко, като дойдат осемте нови модерни 50 годишни F-16 Block-70V пре 2035г или 2040г, ще бомбардираме Северен поток 2 по който ни продават скъпа газ, и ще точиме евтина американска шистова газ от танкерите.
91
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 118В Гърция цената на газа не се увеличила същественно, увеличението е меко казано символично, а иначе най-ниските цени на тока в момента са в Полша, ама те хем си договориха отлагане за въглищните централи хме си направиха газови терминали, а Баце един интерконектор до Гърция неможа да направи за 12 години, ама иначе 10 пъти му реза лентата