35 000 медицински сестри не достигат в България

БАПЗГ отправи призив към бъдещите депутати
9 окт 2021 08:15, Елка Василева
66
35 000 медицински сестри не достигат в България
Снимка: архив, БГНЕС

От Националния съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи отправиха апел към бъдещите народни представители във време на засилващи се трудности и изпитания, че очакват спешни мерки за предоляване на кадровия недостиг в здравеопазването, предаде БНР.

Необходими са национално съгласие и решителни действия за преодоляване на критичния недостиг на медицински сестри, акушерки, фелдшери, лекарски асистенти, рехабилитатори, медицински и рентгенови лаборанти.

Изискват се неотложни и незабавни промени в организацията на работа, условията на труд и размера на трудовите възнаграждения. От бъдещия парламент те очакват:

1.  Приемане на Национална стратегия за развитието на здравните грижи в Република България с конкретни срокове, финансово обезпечаване и отговорни институции.

2.  Осигуряване на начална работна заплата за специалистите по здравни грижи в размер на три минимални работни заплати.

3.  Приемане на стандарти за всяка от специалностите в направление „Здравни грижи“, които да включват необходимия брой медицински специалисти спрямо броя на пациентите, както и спрямо броя на децата и учениците в детските ясли, детските градини и училищата.

4.  Диференцирано заплащане на труда, съобразно придобитата квалификация.

5.  Задължително, обезпечено от работодателите и държавата, продължаващо обучение и гаранции за кариерно развитие в професията.

От организацията заявяват, че повече от 15000 медицински специалисти за заразени с COVID-19, много колеги напускат системата и няма кой да ги замести.

И още данни от БАПЗГ: В България работят около 23 000 медицински сестри, а на здравната ни система са нужни поне още 35 000. Акушерките у нас са около 4000, а са нужни поне още толкова. Не достигат фелдшери/лекарски асистенти в екипите на спешните звена, в региони със затруднен достъп до медицинска помощ и здравни грижи. Системата на здравеопазване работи с недостатъчен брой медицински и рентгенови лаборанти, а броят на рехабилитаторите е крайно недостатъчен за възстановяване на пациентите след етапа на активно лечение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
2
 
! Отговори
ани преди 2 години
Когато оправите заплатите,ще видим дали ще има недостиг,отношението към нас-също.Не само лиз***чите да са богоизбрани.Не на всички ни харесва да се подмазваме на началници.Но нещо,което е разрушено един път,трудно се гради.Не желая отново да отговарям за два живота,да се моля на някакви си,на които не им пука за самите тях и детето,което носят.В края на работния ден да съм изтощена психически.Добре ми е в другата сфера и спокойно.
52
0
 
2
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 2 години
До 15 !! ,,...ще чакате да учат децата ви да учат на бьлгарски?" Ами,ще ги учат на турски бе!!!Че и на ромски! ЗАЩО НЕ?! Да не забравят езика на ПРЕДЦИТЕ си -занапред ще им потрябва в живота!Иначе има ли логика да продьлжават да ги учат на език,който в скоро време няма да има от кого да се използва!?!Излишни народни пари на вятьра!
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Една позната като се пенсионира с 20 год стаж в бг от нормална работа- 160лв пенсия , 8 години от нископлатена работа в Испания и взема 280? от там , и сега успява с тези пари да свързва месеца.
50
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В нашата болница са предимно пенсионери, ако спрат да работят, затваряме. Заплатите са ниски естествено. Добре, че се предлагат бонуси в момента.
49
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Направете си справка, ако ви е интересно и вижте какви пари взима една мед,сестра в Белгия, Холандия, Франция, Германия.Аз се чудя все още как има такива който остават в бъклгария. И санитарна в западна Европа взима пъти повече от сестра в България. Нашите заплати и пенсий са почети еднакви с държави като Тунис, Алжир, и Мароко, а цените почети на всичко са даже по високи от западно европейските.За сравнение един литър олио в Германия 1,69 евро в България щото сме най от най 2 евро честито.
48
0
 
11
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
ТРЕБЕ ДА СЕ ВДИГНАТ ЗАПЛАТИТЕ НА ВСИЧКИ ЛЕКАРИ И СЕСТРИ-ТОВА Е САМАТА ИСТИНА.-ИНАЧЕ СЛЕД 2-3 Г ЩЕ ЛИПСВАТ НАД 80%-ЩЕ ИЗБЯГАТ ОТ БГ-ТО.
47
0
 
15
 
! Отговори
Уууу преди 2 години
Ще се научите да плащате, много скоро.
46
1
 
12
 
! Отговори
4=а,3=е преди 2 години
вдигнете им заплатите и ще Ви достигат, ма4ви д3ба
45
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И къде отиват парите за заплати на тези липсващи сестри? 35000 х 1000лв минимум= 35 млн? КЪДЕ???
44
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От 3000 лева брутна заплата се получават 2328 лева нетна заплата, което не е особено много. После, ако тези 3000 лева са заради нощен и извънреден труд, то тези 3000 лева отговарят примерно на 1800 лева при осемчасов работен ден и петдневна работна седмица.
43
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как реши, че лекарите не носят отговорност? Някоя врачка ли ти го каза или една жена в трамвая?
42
2
 
15
 
! Отговори
Факт преди 2 години
След 12 години мутренски управление всичко в България е разсипано, само чекмеджетата на мутрите са препълнени.
41
3
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Защо направиха медицинските сестри висшистки? Преди имаше полувисши институти за медицински сестри! Направете колежи с 2-годишно обучение, за да може да се навакса липсата на тези кадри! Очевидно е, че медицинската сестра не може да се равнява с лекаря, а ако искаш да учиш медицина, ще предпочетеш да учиш за лекар, а не за по-низшата длъжност! В Болниците трябва да има йерархия и в това няма нищо лошо!
40
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За съжаление в последните пет години имам доста голям опит от лежане в различни болници и видях какво правят медицинските сестри. Като цяло имат огромна натовареност и само през нощта имат по-малко работа. За всеки болен, лекарите са написали какво трябва да му се направи и сестрите са тези, които трябва да го изпълнят.
39
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До шоп. 3 пъти повече с цената на стотици часове извънреден труд. 3000 лв нормална заплата за лекар ли я имаш.
38
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Медицинските сетри заминаха за Германия,останалите станаха програмистки.Като се разболеете ще ви напишат код,алгоритми и ще се оправите.
37
4
 
10
 
! Отговори
Вакс Ваксов преди 2 години
Ковиде,благодаря ти че скоро ще видиш сметката на таз деббилна клоака!!!
36
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Без да се заяждам, не достагат, пък гледат сериали по време на дежурство. Логично не би ли трябвало да имат поне два пъти повече работа, ако са по-малко като бройка. Отделно че повечето медицински сестри, болните много ги дразнят. / Разбира се има и много изключения, благодарение на които сме живи/
35
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въведете и задължителна ковид имунизация, за да стимулирате и другите да напуснат.
34
5
 
22
 
! Отговори
Лекар в държавна бол преди 2 години
А киолко лекари в държавните и общински болници,които са гръбнакът на здравеопазването не достигат?? Защо не съобщавате?? Щото за мизерната основна заплата от1060 лева ЧИСТАЧКАТА в банка или държавна администрация дори няма да подхване метлата и парцала!! Ало, Кацаров!! Схващаш ли бе тикво??