34% от българите се преброиха електронно при очаквани 60%

18% от населението не се преброи
12 окт 2021 03:30, Анисия Иванова
42

Националното преброяване 2021 приключи. Преброили са се 82% от населението на България. Журналистът Лияна Панделиева е успяла да се преброи онлайн, но не е била посетена от преброител и е трябвало сама да изпрати уникалния си код по имейл на НСИ.

"След това вече видях имейла, в който пишеше, че трябва да изпратим както номера си, така и адреса си. Това поражда много въпроси. Когато въвеждаш номера на личната си карта, всички данни са там. Опасявам се, че начинът по който е конструирано това преброяване не е ясен и на самите преброители", убедена е Лияна Панделиева.

От Националния статистически институт обясниха, че няма място за притеснение.

"Кодът го има в системата, но не винаги се попълва вярно адреса. Няма адресен регистър и затова събираме тези кодове. Процесът по преброяването беше затруднен и от недостигът на преброители в големите градове и по-голямата натовареност за тези, които са били на терен", заяви Магдалена Костов от дирекция "Демографска и социална статистика" към НСИ.

Борислав Василев трябвало да преброи около 2000 души в столичните квартали "Подуяне" и "Сухата река".

"Успях да преброя към 80-90%, в това число са и тези с кодове", уточни преброителят.

Борислав признава, че работата не е минала безпроблемно.

"На определени адреси трудно намирах хора, имах и 5 отказа, няколко души бяха бездомни", добави Борислав Василев.

А Лияна Панделиева казва, че доверието ѝ в целия процес по националното преброяване е разколебано.

"Ако проблемът е със системата и с преброителите, то очевидно срещаме проблем с бройката. По всяка вероятност ще отчетат, че сме намалели, но това си го знаем и без преброяване", коментира журналистът.

Трудности отчитат и от НСИ.

"Доста трудно беше това преброяване. Имаше Ковид-19, няколко избори, доста трудности имаше, но вярвам, че се справяме със ситуацията", заяви Магдалена Костова.

По данни на НСИ към 9 октомври все пак са се преброили 5,658  души, което е около 82% от населението. От тях 2,404 млн. са се преброили електронно, което е едва 34%.

"Нашите очаквания бяха за 60-70% електронно преброени, което създаде затруднения. Наложи се нашите преброители да броят много повече хора на хартия", обясни ситуацията Магдалена Костова.

Причината за ниския процент хора, преброили се онлайн, е във фалстарта на електронната система. Тя беше обект на хакерски атаки и това на практика блокира достъпа на хората до сайта в първите дни на преброяването.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: преброяванеBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До жалка история За такива неща няма отговорни-БСПтата никога за нищо не са виновни, винаги другите са им виновни защото всички БСПта са един дол дренки-да хванеш единия, пък да удариш с него другия..Те така са се подбирали 100г., да са все рода..Та на тази рода дължим всичкото си цветущо неблагополучие,защото това което тя знае за държавата го е научила от турците,иначе ни приема, ни предава-трябва явно да ги подгониш, да ги халосаш, да ги лумчиш, че да се учат, но най-добре е да ги махаме
31
0
 
0
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Пилци Грозно е да мислиш дори по този начин, а камо ли да го напишеш! Не знам защо го правиш,дали от отчаяние или чувство на безсилие, а може би и от двете, но по този път ще стигнеш до никъде..Никой няма да свърши нашата работа-ние сами трябва да се оправим..Нали за това са се борили нашите предци-да си имаме своя държава,за да се оправяме сами..Не трябва никой да се отчайва,прогресът не е разходка в парка! Истината е, че не можеш да искаш от жабата да бъде лебед, колкото и да се маскира
30
0
 
2
 
! Отговори
жалка история преди 2 години
И сега кой ще поеме отговорност за пълния провал на това преброяване? При над 1 милион непреброени, при това почти всички роми. Толкова ли за 10 години не можахте да направите организация за преброяване в тия махали и гета?
29
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Алоооооооооооооооо - възрастните работят вече 30 години на компютър, много хляб ще има да ядеш за да ги стигнеш
28
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак са много , само ако сметнем антиваксърите дето нямат време от тролене и прибавим възрастните и братята ром- неостава място даже и за 80%-процентниците
27
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преброяването беше пълен провал.
26
0
 
5
 
! Отговори
Пилци преди 2 години
Пилците се броят на есен. Ако имате стадо крави или кокошарник, няма ли периодично да си го броите, за да знаете колко ще ходят на заколение, колко ще си оставите за доене и т.н. Така и с вас, ООНето иска да ви знае кътните зъби преди 2030г. Тогава ще падне голямата чистка. Не разбрах само защо нашите кукли на конци тук не ви информираха, че данните от преброяването ще отлитат на запад. Там ООН (силно загрижени за вас) ще решават как и с колко ще живеете. Даже са си го написали на сайта.
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и колко са живущите в панелките ?
24
2
 
4
 
! Отговори
еми преди 2 години
До ЦекоПарите отидоха в чекмеджетата на Бойко.
23
0
 
7
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
За пореден път данъкоплатците свършиха работата на държавните фикуси на които плащат заплатите чрез данъците си! Щом знаете колко са се преброили, то тогава защо изобщо се броихме, да си бяхте си събрали сами данните от всички държавни институции сами, ама е по лесно да прехвърлите задачата към работодателите си!
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като направих 5 опита да се преброя електронно и загубих доста време, се свързах с преброителя и се преброих за 10 минути.
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 22 - Глупости! И в БГ има парична санкция (глоба), ама НСИ първом казаха, че не им стигат преброители (главно за София), после казаха, че нема нужда от листчетата, а сега викат 18% не се преброиха! Т.е. хаоса е почти пълен... пък ти се притесняваш, че някой щи вземе 1000 паунда от некъде си в ЮК
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вероятно е поставена задача част от българите да се изолират от изборния процес и за 2-та вида избори през м. ноември! Аз лично си се преброих електронно, ама никой не дойде да вземе *** листче и то си стои залепено на врата все още! Ще подам сигнал в МВР - да разследват, 18-20% е много!
19
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой не разбра, че на повечето българи в България, докато не им бръкнеш отзад, не се интересуват от нищо, колкото и да е задължително! Обявиха, че няма да ги глобяват, ако не са се преброили! Защо?! Аз ако не се бях преброил, като българин емигрант, ме чакаше 1000 паунда глоба! И това не е просто заплаха, а начин за попълване на бюджета! В България трябваше да им плащате, да се преброят! Ку-куланд!
18
0
 
9
 
! Отговори
Интересно преди 2 години
как знаят, че 18% не са се преброили, след като НЕ ЗНАЯТ колко са всички българи в БГ ???? Смешници!
17
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нас в чужбина никой не ни е броил. Електронна система на практика не съществува.
16
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Май пак ще трябва да сменяме лични карти...Това преброяване беше голяма порнография
15
2
 
13
 
! Отговори
аз преди 2 години
явно в държавата са 5.8 млн ( въпреки ,че част от преброените са навън , но са преброени от семействата си) , останалите работят в чужбина , но все пак фигурират като ЕГН-та , та и затова уж само 82% са се преброили. Поне ни казаха това което знаем - в България вече сме под 6млн
14
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
интересно ми е за какво се прави това преброяване, когато се знае бройката на населението, 82% се били преброили, освен за отчитане на неква дейност от безсмисленото НСИ, не виждам нищо друго.....
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези администратори наистина вярват, че сме 6.9 милиона...