Опасен чар: На всеки 10 дни по една българка праща пари на хакер от любов

По време на пандемията все повече жени стават жертви на измами
Обновена: 15 окт 2021 17:02 | 15 окт 2021 17:00, Камелия Цветанова
111
Опасен чар:  На всеки 10 дни по една българка праща пари на хакер от любов
Снимка: Pixabay

По време на пандемията все повече жени стават жертви на измама в социалните мрежи.

На всеки 10 дни поне една българка подава сигнал към ГДБОП за това, че е станала жертва на „романтична киберизмама”, съобщи Нова телевизия.

С бума на пандемията хакери от цял свят отново са се задействали и прелъстяват, а в последствие принуждават жени в социалните мрежи да им превеждат колосални суми.

Профилът, под който се подвизават хакерите, е добре познат на ГДБОП: американски генерал, позициониран в Сирия. Мъжът обикновено се представя за вдовец.

И за да докаже любовта си, онлайн измамникът прави мил жест към българкатa, като уж й изпраща скъп подарък. Хакерите използват подобни психологически маневри и за да получат финансова изгода. Или физическа.

Манипулация на жертвите чрез страх – този подход работи и във времена на политически сътресения, обясняват експертите.

Но докато едни хакери таргетират един по един потребителите онлайн, други организирани престъпни групи работят по-мащабно и удрят цели компании или институции.

Тенденциите са красноречиви броят на хакерските атаки расте осезаемо с всяка следваща година. На сайта, създаден специално за Европейския месец на киберсигурността, можем да проверим лесно и бързо към кого да се обърнем, ако станем жертва на киберпрестъпник – независимо дали сме у нас или в чужбина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
0
 
! Отговори
па колко преди 2 години
жени се опитеват да изкарат пари от романтика, не е истина. А до журналистите от днес - ползвайте тълковен речник , там е обяснено коя дума какво означава, например -хакер
88
0
 
5
 
! Отговори
Анонимна преди 2 години
На една позната се случи.Добре,че ми се похвали,та да усетя,че неко не е ок.Как и пожелавал добро утро,как мина деня ти, какво яде и т.н.Представил се за вдовец, американец,в Сирия.Нещо не ми се връзваше.Тя ми изпрати негова снимка. Аз кликнах върху нея,и натиснах -търсене на изображението в гугле..И като излязоха 100 фалшиви профила и имена..Отделно,има сайт за измамни профили.Това е нигерийската схема.Те са много,и са организирани и опасни.Пазете се.
87
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дълбок сън спът от Днес, явно требва да ги обиждаме......хахахаха :))) Да питам модчето кадъна, защо требва да ползвам ВПН, на мен никой нищо не може да ми направи в БГ, понеже немам пари......хахахахаха :)))
86
0
 
8
 
! Отговори
IT-спец преди 2 години
точната дума е измамник .... а не хакер, щот на хакера не му е до парите на някакви безпомощни моми в депресивно състояние при положение че кинти се правят в пъти повече от други неща/връткания които са поне х10 пъти по доходоносни от това да мамиш момите..
85
0
 
12
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 2 години
Светьт страшно оглупя и опростя.Настана златна жьтва за мошениците.Виж ги как доволно потриват рьце!
84
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимна 97-Ама всичките ли сте бре ганке?
83
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ганките масово НЕЗАДОВОЛЕНИ бееее.......
82
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Капа се купува ама акъл не може! (Хитър Петър)
81
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има жени които са отчаяни, имаше една, дето щях да е поканя на среща, тоест да пием по една биричка, обаче не стана работата :))) Още преди да съм е видял, дали е читав човек, взе да ми звъни през 5 минути, искаше пари, щото имала деца и т.н.....сещате се, че е отсвирих, дори не е видех на живо истеричката.......хахахаха :)))
80
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха,ха това новите либерали ли го измислиха, ами то всеки ДЕН, стотици хиляди български мъже са излъгани да изпращат пари на некви. .уРви.Тези кифли какви се водят?
79
0
 
12
 
! Отговори
?!?!?! преди 2 години
"Акъл наливен не се продава"
78
11
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами щом 12 години една мутра ни лъже всеки ден, защо на 10 дни да няма измамена жена?! То и сега има хора, които все още вярват на мутрата
77
4
 
28
 
! Отговори
мъниграм преди 2 години
Имали- дали! Простият ВИНАГИ е бил беден и прецакан. И за тях ли да мисля.
76
9
 
16
 
! Отговори
Красавица без звяра преди 2 години
До анонименМежду Толупа и Кирето Петков, предпочитам да ме краде Кирето.
75
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а на Слафчо Учиндолски колко народ се закачи на голата му кука. Шарани бол.
74
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам защо се учудвате, когато се подвизавах по сайтовете за запознанства, дори омъжени жени са ми предлагали, ама аз ги отрязвах, щото се поставям на мястото на съпруга им, кофти ми става да ши бам некоя чужда жена :))) Ако е разведена окей, ама да има деца и е все още омъжена, това не е окей за мен, не че не съм перверзен и т.н....ама имам некаква спирачка за тез неща........хахахаха :)))
73
6
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Ами жените ги успяват да омаят не само интернет мошеници,но и политически такива.Като гледам колко е харесван Кирето Петков и то не само от жени,но и от мъже,направо си мисля,че някои хора явно имат някакъв специален ген предразполагащ към поддатливост да бъдат мамени и да вярват на измамници.
72
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
то българките големи любовчийки се извъдиха
71
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали имаше една дебелана от Варна, дето работила в банка и един е зарибил по нета да му праща пари :)) Поне си походи на екскурзии момето, тъй де, заплатата не й стига......хахахахаха :)))
70
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А женските заблуди за подаръци, пари и какво ли не, защо не се смятат за престъпления.?!