АИКБ: Сбъркан пазарен механизъм на ЕС за тока качва цените

Държавата да върне 75% от надвзетите средства за август, предлага Васил Велев
18 окт 2021 20:15, Анисия Иванова
49
АИКБ: Сбъркан пазарен механизъм на ЕС за тока качва цените
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Държавата трябва да компенсира засегнатите предприятия и учреждения от високите цени на тока с 75% от надвзетите средства от месец август насам. Предложените до момента мерки от правителството са ограничени и ще се забавят до следващата година, което няма да предотврати фалитите на много компании. Това заяви Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Ситуацията е напълно извън реда и трябва бързи извънредни мерки. При 119 лв/MWH прогнозна цена за този регулаторен период, цените в момента са 446 лв/MWh. За целия октомври цените са три пъти над прогнозите, и четири пъти над цените от миналата година", заяви Велев.

Днес ще се проведе среща между президента Румен Радев, индустрията, кметове на общини, синдикати и ръководството на енергетиката, на което трябва да се търси обща национална позиция за срещата на 21 октомври на ЕС за високите цени на електроенергията в Европа, каза Велев.

Според него основна причина за повишението е ръстът на цените на природния газ, но и "сбърканият" пазарен модел в електроенергията. Европейската комисия заговори за нов модел на енергийния пазар на едро, напомни той.

"Става дума за нов модел на ценообразуване. При сегашния модел най-високата цена става цена за всички - ако токът на АЕЦ "Козлодуй" има себестойност 55 лв., той също се продава на 446 лв. По този начин от икономиката се изсмуква ликвидност от порядъка на 3 млрд. лв..., което ще доведе до безспорни фалити и катастрофа."

Апелираме за незабавна компенсация на над 600 000 клиенти, които са на свободния пазар - не само бизнеса, но и болници, детски градини, училища. Държавата може да действа бързо, тъй като над 90% от увеличените енергийни сметки са останали в България и натрупаните печалби са в Българския енергиен холдинг, Фонда за сигурност на енергийната система и бюджета, каза Велев.

Според него сравнително бързо и лесно средствата могат да бъдат възстановени на институциите и предприятията, от които са иззети. Исканията са да бъдат компенсирани 75% от надвзетите средства от месец август, защото следващите сметки много предприятия няма да могат да ги платят.

Правителството предлага помощ от 50 лв./MWh в бюджета за следващата година, но това е крайно недостатъчно и бавно. Не може и да се говори за подкрепа за отделни предприятия, каза Велев и допълни, че компенсации за всички няма да представлява държавна помощ и няма да нарушава правилата за защита на конкуренцията в ЕС.

Председателят на АИКБ смята, че ситуацията няма да се подобри до март 2022 г.

"Обсъжда се модел за временно преминаване на всички абонати на свободния пазар на доставчик от последна инстанция, чиято цена да се регулира от КЕВР; НЕК като доставчик да купи енергия на себестойност плюс нормална рентабилност 10% - тогава цената би се формирала при НЕК от порядъка на 130 лв. - 140 лв. и да стигне до абонатите на ниво от 150 лв. - 160 лв."

Докато това стане и са валидни договорите по пазара "Ден напред", предприятията трябва да бъдат компенсирани, настоя Велев.

Протестът във вторник се организира от четири работодателски организации и двата синдиката - АИКБ, Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата, Съюзът за стопански инициативи, КНСБ и КТ "Подкрепа". Конфедерацията на туристическата индустрия също се е включила в организацията на протеста, каза Велев, както и над 50 браншови организации.

Повече може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
2
 
! Отговори
продажници преди 1 месец
какви компенсации бе , а битовия ток като поскъпне след нова година ще компенсирате ли всички бълг граждани , затворете борсата , уточнете със закон пределни цени и насочете тока произвеждан у нас за вътрешния пазар
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи изсмучете печалбите калкулирани от труда на работниците и ги изсипете обратно на милионерите бизнесмени. Много справедливо. Дайте ги за заплати на работниците. ***!
47
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България веднага трябва да напусне ЕС и търсене на парични компенсации от Европейската Енергийна комисия заради нарязването на 4 Блока в Козлодуй и искане за затваряне на Мариците !Търсене на съдебна отговорност и затвор от Комисията по Енергетика към Парламента и КЕВР заради създаденото безумие !
46
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ревахте за свободен пазар, сега какво искате. Защо не протестирахте тогава.
45
0
 
6
 
! Отговори
изтребване преди 1 месец
Европейската политика за определяне на продажната цена по най-високата продажна е непосредствената причина за високата цена. Но цялостната стратегия за унищожаване на дребния и среден бизнес, както и на хората(гено цид ) е мотива зад тази политика.
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В днес.бг по въпроса с връзка м/у електроенергията и енергопродукти-потоци движими,борсите за тез продукти на свободния пазар където главното е предлагане и търсене,а с другите играчи са копачите на коини,като по групи и слели се свободно следящи моментните борсови цени на потоците течащи в дадено време избират ниските възможни цени протичащи от предлагането и търсенето с бързо предлагане от свое име предполагаемо за което копат и им носи пари/време=коини от бързи поръчки извън регулирания пазар
43
0
 
4
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
Кога държавата ще започне да използва собствените си термални ресурси, толкова ли е трудно, скъпо и не възможно да се ползва за отопление, парниково земеделие, цветопроизводство, развитие на скъпи дялове от туризма: здравен, СПА, водните централи , нови технологии АЕЦ. Не може да сме толкова невежи. Да почерпят опит от Исландия.
42
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изоставихме бедните и болните и бездомните тая зима на заличаване, напролет ще си вкараме бежанци. Наесен ще вкараме арабски в училищата.
41
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А у нас шеф на БЕХ е продавача на банички Валентин Николов.Виден гербераст,нямащ никакво понятие от енергетика.От това по-сбъркано здраве му кажи.Не стига,че носи основна вина за кризата у нас,Ами щял да протестира.Срещу кого,бе?
40
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ние си правим българска Имплозия сами щото сме мазохисти.
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
velev na besilkata.
38
0
 
6
 
! Отговори
Интернационал преди 1 месец
И цените на храните падат. Тока за частни абонати не е мръднал. Само горивото е вдигнато с 20 цента, което е нищо при 2 500 евро заплата.
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много европейски и китайски компании искат да си изнесат бизнеса в Русия щото газта била 58 долара за 1000 кубика. А истината е че там в техните предприятия работят хора от Ирак близкия изток и бившите републики. Има вече много такива предприятия но емигрантите подбиват заплатите и руснаци почти не работят в тях. Та като не ти харесва отивай там да се занимаваш с тия. Така правят и европейските компании.
36
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Май на Другаря Велев отново му се привижда в лицето на държавата доброто старо ДКМС което Даваше,Даваше,та от толкова много даване,взе че се роди чуден роден Червен Капиталист-другарят Васил Велев!!!!
35
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Навсякъде държавите плащат тока на фирмите енергоносители. Цените не са мръднали. Какво става в България? Някои трупат за оня свят..
34
0
 
7
 
! Отговори
НЕ СУМ СИГОРЕН преди 1 месец
ЧЕ ПЕЧАЛБИТЕ ОТ СВРЪХ-СКЪПИЯ ТОК СА ОСТАНАЛИ В БГ
33
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЩОМ КОМУНИСТИТЕ РЕВАТ ЗНАЧИ ЕС Е НА ПРАВ ПЪТ!
32
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този е абсолютно лeke... По-антипатичен ми е и от Чорапа...
31
0
 
4
 
! Отговори
Мдаа преди 1 месец
В сбьркана дьржава това не е необичаино
30
4
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 месец
В България по такъв начин се издигат всички - директори, бизнесмени, президенти и т.н. и затова целия свят им е виновен.