Радев обсъди с кметове мерки за защита на заетите в енергетиката

Президентът: Държавата да стимулира инвеститорите да открият работни места
Обновена: 18 окт 2021 19:53 | 18 окт 2021 19:53, Веселина Йорданова
64
Радев обсъди с кметове мерки за защита на заетите в енергетиката
Снимка: Президентство

Държавният глава Румен Радев обсъди с председателя на Националното сдружение на общините в България и кметовете на Перник, Стара Загора и Кюстендил перспективите да се използва потенциалът на европейската платформа "Въгледобивни региони в преход".

По инициатива на държавния глава заедно с представители на изпълнителната власт бяха обсъдени с кметовете на потенциално най-засегнатите населени места от Зеления преход мерките за защита на заетите във въглищната енергетика, които да допринесат за запазването на заетостта и конкурентоспособността на България със съвременни и модерни технологии за производство на електроенергия.
 
Разговорът се състоя в Дом 2 на Резиденция "Бояна" след проведената кръгла маса на тема "Мерки за решаване на проблема с високата цена на електроенергията и природния газ. Подготовка на позиция на България пред ЕС", съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
 
Президентът открои необходимостта от своевременното изготвяне на индивидуални регионални планове чрез задълбочено проучване за нуждите на съответното населено място, които да допринесат за по-плавния преход и запазването на поминъка на българските граждани. По думите му само с интегрирани усилия могат да бъдат развити индустриални зони и да се запазят работните места. "Ангажимент на държавата е да стимулира големите инвеститори, за да се открият работни места, за да се запази поминъкът на хората“, посочи Румен Радев.
 
Представителите на местната власт подчертаха, че "Фонд за справедлив преход" може да смекчи социалните и икономически ефекти на заетите в сектора. Според кметовете би било добре финансирането да се насочи основно към образование и преквалификация за заетите в сектора  и към подпомагане на технологичните иновации на малки и средни предприятия в сферата на енергетиката. 

По думите им това е от особено значение, тъй като тези региони се различават значително по отношение на географското местоположение, равнището на икономическо развитие и демографските перспективи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още по темата: енергетикаРумен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е работа на президента да се меси в изпълнителната власт.Трябва да се помисли по въпроса след изтичане на мандата на президента да бъде подвеждан под съдебна отговорност за превишаване на правомощията си.Струва ми се ,че под.лизур.ковците които изпълняват заповедите на Фуражката ,също трябва да носят наказателна отговорност.
20
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако работата на президентството беше да разруши парламентаризма, Радев щеше да е отличник. Но Конституцията му е отредила друго - да съдейства за утвърждаването й, за уравновесяване, а не за задълбочаване на конфликтите. Все едно да наначиш съдия, който не крие пристрастията си към една от страните и не се съобразява със закона. Това вкъщи може да е ОК, но начело на държавата е позорно.
19
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя Радев нещо много се задържа, хайде да си ходи вече. Радев не само, че е лош президент, но е и безкрайно безинтересен. Да си взема Деси и да освобождава институцията, чийто смисъл той така и не успя да разбере.
18
1
 
4
 
! Отговори
Амчъкистанец преди 2 години
Ифпа да на пиша!Дойде ми сметката за ток. Направих справка. Ако изкарам зимата на Малдивите, ще ми излезе с 5 лв. по-евтино.Да живее Майка България!
17
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предполагам че половината са Герберски! Интересно,как ще съботират предизборната кампания на президента? И те както Борисов мразят Радев! Мислите ли,че ще се отнесат към проблема сериозно? Аз не! Ще го използват политически в полза на шефа си мутрата! Ей за това говорим! За Герберите в " държавното управление"! Нямам какво повече да кажа!-:(
16
24
 
3
 
! Отговори
БСП преди 2 години
Браво!! Ето това е работещ президент!! Истински патриот. Генерал Румен Радев работи денонощно за да възтанови държавата, която беше разграбена и унишожена от мафиотската хунта на ГЕРБ-ДПС начело с диктатора Борисов!!
15
2
 
15
 
! Отговори
Цъко дрелката преди 2 години
Радев си мисли, че като ходи по някакви срещи и се представлява за велик държавник, някак си, нещата сами ще се оправят. Не, няма да се оправят. Няма го ония бай Иван, дето върши работата.
14
3
 
22
 
! Отговори
Киро Нафтата преди 2 години
Истината е, че Радев не знае как се върши работа. Практическа. Цял живот военен и набивал крак на плаца.
13
3
 
20
 
! Отговори
факт преди 2 години
фигуранта пет години се прави че работи .
12
2
 
15
 
! Отговори
клиент на Темида преди 2 години
И Гешев го чака като топъл хляб след изборите ....
11
2
 
20
 
! Отговори
Пепи Дебелия преди 2 години
Какво общо имат кметовете с тока, братле? Това да не ти е Енергото?
10
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев действа като костенурка , хаиде забързай се малко
9
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а мери за защита на енергетиката или те с безработата от новото държавно предприятие ще си плащат сметките за тока от газовите централи които ще ни подарят с които ще размразяваме перките зимя и ще охлаждаме волтаиците летем? а газчето от де ще идва? израел? през гръция? азербайджан през туркия? на каква цена ще ни го дават като нема къде да бегаме? обезщетенията ще им стигнат ли за тесла или да се връщат в каменната ера, на кончето, като любимия електорат на всички управляващи? кажи зелен чорап. кажи маминка ти в кривото гърло. убиец, предател, майцепродавец.
8
1
 
20
 
! Отговори
Жорж преди 2 години
Обсъжда, дебатира, констатира, анализира, но работа не върши. Що е то - Фигурант.
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българският бизнес най-обича държавата, когато трябва да дава и най я мрази, когато трябва да плаща. Това е българският модел пазарна икономика
6
3
 
16
 
! Отговори
Пустиняк преди 2 години
Е точно с кметовете трябваше да намали цената на тока. Пълен фигурат.
5
2
 
8
 
! Отговори
филанкиши преди 2 години
ТЕЗИ *** ПАК БЛОКИРАХА ПИК.БГ!
4
3
 
16
 
! Отговори
анономен преди 2 години
Абе фигуранта да не се преработи пък сега?
3
4
 
13
 
! Отговори
Този преди 2 години
Продължава да върти с пълна сила на празни обороти! Какви общини бе Фигуранте, държавата трябва да върне надвзетите пари от високите цени на газ и ток... на бизнеса ! Значи ние ще приберем акцизите и даниците от високите цени, а пък от общините да дават идеи? Фигурантска му работа...
2
5
 
5
 
! Отговори
Живко от Варна преди 2 години
Извинете, мое ли да ми помогните да живея добре и да си оправя живота ?