Мирослава Тодорова осъди България в Страсбург

Тя беше обект на поредица от дисциплинарни производства
19 окт 2021 15:06, Нели Христова
42
Мирослава Тодорова осъди България в Страсбург
Снимка: БГНЕС

Поредна осъдителна присъда срещу България в Европейския съд по правата на човека. Тя е по жалба на съдията от Софийския градски съд и бивш председател на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова. Тя сезира съда в Страсбург през 2013 година заради нарушено право на справедлив процес и нарушено право на лична неприкосновеност.

Заради критични изявления на самата Тодорова и на ръководената от нея тогава организация тя беше обект на поредица от дисциплинарни производства.

Съдът открива връзка между дисциплинарните процедури и санкциите, които са ѝ наложени, и критичната й позиция към вътрешния министър в първото правителство на ГЕРБ Цветан Цветанов и в качеството на председател на Съюза на съдиите. Съдът в Страсбург припомня и думите му: "Дали Тодорова не служи на организираната престъпност".

С решението си от днес Европейският съд по правата на човека приема, че е погазена свободата на изразяване на Тодорова, както и че срещу нея легални средства са използвани за паралегални цели, съобщава БНР. На Тодорова не е присъдено обезщетение, защото тя самата не претендира за такова.

БГНЕС припомня, че в началото на октомври заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова съобщи в интервю за БГНЕС, че за последните 10 години от Европейския съд по правата на човека срещу България са постановени общо 659 осъдителни решения. Обезщетенията, които са изплатени от държавата по тях, са близо 13 млн. лева. В това влизат осъдителните решения, както и постигнатите споразумения или одобрени от ЕСПЧ едностранни декларации. От 2012 г. до момента изплатената по механизма на споразувамнията изплатената сума вече надхвърля 5 млн. лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
6
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
До Менто....Ще плащате, като сте тьпигьози. ЕСПЧ е може би най-справедливата и безпристрастна инстанция. А вие си търсете парите от тези, които са злоупотребили с власт от ваше име.
26
0
 
2
 
! Отговори
Живко от Варна преди 2 години
Здрав съм, не съм болен, а хората не ме искат ?! Защо ?Може ли да ми помогните да живея добре ? Трябва ми пълноценен начин на живот !
25
2
 
10
 
! Отговори
Менто преди 2 години
Проституиращи се съдят и жалват смело пред по-висшестоящи Проституиращи, знаят, че накрая сметката ще плащаме ние хората.!.
24
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Даа 26 Европеецът ни, той :) Аз не съм от никакъв проект. Ако Полфрийман реши да ни съди, ще ни осъди. Защото и по неговото дело е имало скриване на доказателства и отказ да се разпитат свидетели. Правото не е какво харесва на някого, а какво може да се докаже с всички законни средства. Това е, гербав, положението. Затова сме на 112-то място по свобода на словото - защото медиите са гербави и гербави т,р,олове пишете в тях.
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе какво е това нещо свои да съдят свои?! Съдия осъди Съда, Прокурор от Бургас осъди Прокуратурата?! Абе алооо?!
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно време се съобразявахме с правото на СССР, сега с правото на ЕС. Изводът: и двата съюза ч....укат здраво, ама ние плащаме.
21
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Даа 26 И защо не сте го чели? Я, на какъв специалист се правите :) Може да отправя, защото с една промяна в закона може да се избегнат действия, които да породят 1000 еднотипни дела. Логично, нали, гербав :) Точно за недосегаемата ни прикриватура е делото "Колеви срещу България" и 10 години след него Венецианската комисия ни попита какво сме направили по въпроса да променим сталинската прокуратура и баце ви каза, че денонощно ще работят през уикенда и ... нищо не свърши, както винаги, европе
20
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До мнение 29 Да си дойдем на думата :) Гербавите най-после си признахте с кого единствено сте дружки :) С Путин и Ердоган - диктаторите :)
19
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герберите и *** им ще носят злини на България дълго след като изчезнат
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европейското право е наднационалното и съдиите са длъжни да се съобразяват първо с него, а после с нашето.
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така ще е , като конкурсите за магистрати са нагласени и вкарват наши и ваши, които едвам завършили Право, не познават закона, нямат нужните знания и после си правораздават, все едно разрешават скандал в махалата. После ни съдят в ЕСПЧ и айде ние плащаме.
16
6
 
7
 
! Отговори
въпрос преди 2 години
До Отговор ... Съдът ли е виновен, че прокуратурата е неадекватна, корумпирана и неспособна да събере достатъчно доказателства даже да повдигне обвинения, а какво остава до осъдителна присъда? Съдът съди по доказателства, а не какво му се иска на Гешев. Сега чакаме Иванчева да ни осъди за магариите, които сътвориха Гешев и сие.
15
3
 
13
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Колко дела срещу България и колко пари заради изцепките на герП !!!
14
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е ли време всичко за което е осъдена България да се плаща от крадецът-Дебелак и неговият позабравен вече ляв тестис Цветанов?
13
0
 
4
 
! Отговори
До 18 преди 2 години
Хаджи Апостола беше в Софийската градска прокуратура! Или си се объркал с това СГС. Този човек умерено го прикриваха, особено Никола Филчев, погваше невинни, и все пледираше за невинност за престъпниците и мутрите! Наистина е събрал много пари от мафиите, ама дано да си ги харчи до 100 години, че да се влачи от старост, да се на....сира и с парите си да го бършат! Дърт пенционер...
12
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Даа 16 Тези, които не отричат да са т,р,олове на герб, са т,р.олове на герб :) Логично, гербав. Не виждам защо замесвате другите, а за делото "Колеви срещу България" удобно "пропуснахте" да напишете :) Понеже не сте т,р,ол на герб :):):)
11
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази съдийка навремето беше под контрола на бившия прокурор от СГС Апостол Хаджиев - който беше редовен член на БКП едно време, следваше Право в Ленинград, и го наредиха за прокурор-мафиот в СГС, прикриваше всички мръсотии на мутрите през 90-те, унищожаваше дела срещу удобните, скалъпваше и повдигаше обвинения на невинни, разбиваше животеца на хората, ала Филчев и Татарчев го прикриваха, после Цацаров и Гешев също си мълчаха! Толкоз пари е натрупал от мръсни поръчки, че дано с тях да се затрие!
10
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цинизъм от най - висока комунистическа проба !!! Това е образец на дебилност и гьонсуратлък от ФЕЛДФЕБЕЛА ......
9
7
 
7
 
! Отговори
Отговор преди 2 години
Нещо май си се сбъркал! Съдът е този, който раздава присъдите, а не Гешев! Има ли някой милионер, който да е стигнал до българския съд, и да не е оправдан! Май само Дон Цеци беше осъден, и то за едно куче! Доказан извратен депутат-педофил от Атака, също беше пуснат!
8
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Даа Гербав ***, каскетът е споменат, заради липсата на осъдени престъпници. А тези от ЕСПЧ осъждат винаги виновните. В случая, в България, те най-често са гербавите или антуража им. Логично е да ви се иска да се разпуснат, ама няма. Между другото, какво направи герб в изпълнение на препоръките на ЕСПЧ по делото "Колеви срещу България", гербав :)