Мирослава Тодорова осъди България в Страсбург

Тя беше обект на поредица от дисциплинарни производства
19 окт 2021 15:06, Нели Христова
42
Мирослава Тодорова осъди България в Страсбург
Снимка: БГНЕС

Поредна осъдителна присъда срещу България в Европейския съд по правата на човека. Тя е по жалба на съдията от Софийския градски съд и бивш председател на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова. Тя сезира съда в Страсбург през 2013 година заради нарушено право на справедлив процес и нарушено право на лична неприкосновеност.

Заради критични изявления на самата Тодорова и на ръководената от нея тогава организация тя беше обект на поредица от дисциплинарни производства.

Съдът открива връзка между дисциплинарните процедури и санкциите, които са ѝ наложени, и критичната й позиция към вътрешния министър в първото правителство на ГЕРБ Цветан Цветанов и в качеството на председател на Съюза на съдиите. Съдът в Страсбург припомня и думите му: "Дали Тодорова не служи на организираната престъпност".

С решението си от днес Европейският съд по правата на човека приема, че е погазена свободата на изразяване на Тодорова, както и че срещу нея легални средства са използвани за паралегални цели, съобщава БНР. На Тодорова не е присъдено обезщетение, защото тя самата не претендира за такова.

БГНЕС припомня, че в началото на октомври заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова съобщи в интервю за БГНЕС, че за последните 10 години от Европейския съд по правата на човека срещу България са постановени общо 659 осъдителни решения. Обезщетенията, които са изплатени от държавата по тях, са близо 13 млн. лева. В това влизат осъдителните решения, както и постигнатите споразумения или одобрени от ЕСПЧ едностранни декларации. От 2012 г. до момента изплатената по механизма на споразувамнията изплатената сума вече надхвърля 5 млн. лева.


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
6
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 месец
До Менто....Ще плащате, като сте тьпигьози. ЕСПЧ е може би най-справедливата и безпристрастна инстанция. А вие си търсете парите от тези, които са злоупотребили с власт от ваше име.
35
0
 
2
 
! Отговори
Живко от Варна преди 1 месец
Здрав съм, не съм болен, а хората не ме искат ?! Защо ?Може ли да ми помогните да живея добре ? Трябва ми пълноценен начин на живот !
34
2
 
10
 
! Отговори
Менто преди 1 месец
Проституиращи се съдят и жалват смело пред по-висшестоящи Проституиращи, знаят, че накрая сметката ще плащаме ние хората.!.
33
1
 
4
 
! Отговори
Даа преди 1 месец
До дрънкащото се жълтопаветно ***. Както отбелязах, аз не съм чак такъв поклонник нито на ЕС, нито на "правото" му, още по-малко на "правата на човека" според това право, а най-малко според тълкуванията на ЕСПЧ. Заради това и не ги чета твърде техните глупотевини. Но ти малко избирателно ме коментираш, отминаваш с мълчание въпроса зъ съдийския състав на ЕСПЧ, примерно. Защо така? Да не говорим, че конкретно Тодорова спокойно може да се окаже виновна за "забавено правосъдие".
32
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Даа 26 Европеецът ни, той :) Аз не съм от никакъв проект. Ако Полфрийман реши да ни съди, ще ни осъди. Защото и по неговото дело е имало скриване на доказателства и отказ да се разпитат свидетели. Правото не е какво харесва на някого, а какво може да се докаже с всички законни средства. Това е, гербав, положението. Затова сме на 112-то място по свобода на словото - защото медиите са гербави и гербави т,р,олове пишете в тях.
31
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе какво е това нещо свои да съдят свои?! Съдия осъди Съда, Прокурор от Бургас осъди Прокуратурата?! Абе алооо?!
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Едно време се съобразявахме с правото на СССР, сега с правото на ЕС. Изводът: и двата съюза ч....укат здраво, ама ние плащаме.
29
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Даа 26 И защо не сте го чели? Я, на какъв специалист се правите :) Може да отправя, защото с една промяна в закона може да се избегнат действия, които да породят 1000 еднотипни дела. Логично, нали, гербав :) Точно за недосегаемата ни прикриватура е делото "Колеви срещу България" и 10 години след него Венецианската комисия ни попита какво сме направили по въпроса да променим сталинската прокуратура и баце ви каза, че денонощно ще работят през уикенда и ... нищо не свърши, както винаги, европе
28
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До мнение 29 Да си дойдем на думата :) Гербавите най-после си признахте с кого единствено сте дружки :) С Путин и Ердоган - диктаторите :)
27
1
 
1
 
! Отговори
мнение преди 1 месец
ЕСПЧ са ***. Затова Русия отказа да признава решенията им, после и Турция. Всъщност в ЕСПЧ основната маса от "съдиите" са адвокати - "правозащитници". Наш Йонко Грозев - съдия в ЕСПЧ, е от БХК, примерно. Нещо като съдия Хаджигенчов. И другите са от същата порода.
26
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Герберите и *** им ще носят злини на България дълго след като изчезнат
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Европейското право е наднационалното и съдиите са длъжни да се съобразяват първо с него, а после с нашето.
24
2
 
1
 
! Отговори
Даа преди 1 месец
До 20. Не съм чел делото "Колеви срещу България". И не смятам, че ЕСПЧ може да отправя "препоръки" към държави. И не съм гербав ***, както ме титуловаш, гербавите ми се виждат твърде големи "европейци". Не колкото вас от протестните проекти, но все пак :) А като се заговорихме, ще има ли дело "Полфрийман срещу България"?
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така ще е , като конкурсите за магистрати са нагласени и вкарват наши и ваши, които едвам завършили Право, не познават закона, нямат нужните знания и после си правораздават, все едно разрешават скандал в махалата. После ни съдят в ЕСПЧ и айде ние плащаме.
22
6
 
7
 
! Отговори
въпрос преди 1 месец
До Отговор ... Съдът ли е виновен, че прокуратурата е неадекватна, корумпирана и неспособна да събере достатъчно доказателства даже да повдигне обвинения, а какво остава до осъдителна присъда? Съдът съди по доказателства, а не какво му се иска на Гешев. Сега чакаме Иванчева да ни осъди за магариите, които сътвориха Гешев и сие.
21
3
 
13
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 месец
Колко дела срещу България и колко пари заради изцепките на герП !!!
20
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е ли време всичко за което е осъдена България да се плаща от крадецът-Дебелак и неговият позабравен вече ляв тестис Цветанов?
19
0
 
4
 
! Отговори
До 18 преди 1 месец
Хаджи Апостола беше в Софийската градска прокуратура! Или си се объркал с това СГС. Този човек умерено го прикриваха, особено Никола Филчев, погваше невинни, и все пледираше за невинност за престъпниците и мутрите! Наистина е събрал много пари от мафиите, ама дано да си ги харчи до 100 години, че да се влачи от старост, да се на....сира и с парите си да го бършат! Дърт пенционер...
18
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Даа 16 Тези, които не отричат да са т,р,олове на герб, са т,р.олове на герб :) Логично, гербав. Не виждам защо замесвате другите, а за делото "Колеви срещу България" удобно "пропуснахте" да напишете :) Понеже не сте т,р,ол на герб :):):)
17
5
 
8
 
! Отговори
до 18 преди 1 месец
А пък Вождът ти беше шофьор на Тодор Живков, след това на Маргините. И още си пази Партийната книжка от БКП.