Костов оцени: Нито Борисов, нито Радев се справиха с пандемията

Обстановката е мрачна и тревожна, посочи бившият премиер
22 окт 2021 15:12, Красимир Ангелов
176
Костов оцени: Нито Борисов, нито Радев се справиха с пандемията
Снимка: БГНЕС

"Нито правителството на Борисов, нито правителствата на Радев се справят с епидемията. България се намира във фаза на силно ускорено разпространение на епидемията, която ни е нанесла най-тежки демографски поражения и заплашва да направи неспособна болничната система да приеме бъдещи клинични случаи“. Това заяви в интервю за БНР бившият премиер на страната Иван Костов.

"Обстановката е мрачна и тревожна", добави той и цитира сп. "Економист", което е класира България на първо място в света по поражение върху населението от извънредна или свръхсмъртност. Костов уточни, че това е разликата между обичайната смъртност в дадено общество за определен период от време и настоящата такава.

Бившият лидер на ДСБ посочи, че няколко пъти е изказвал своето мнение за борбата с ковидкризата, но според него полза от това не е имало.

Още по темата
По думите на Костов искането на оставката на здравния министър Стойчо Кацаров е следствие от зловреден популистки синдром на БСП. Според него е очаквано от бившата управляваща партия – ГЕРБ, да иска оставката, но не се очаква това от социалистите. "Партиите са обхванати от паника и отказват да приемат, че алтернатива за ограничаване на щетите от епидемията сега е пълно затваряне и драстични ограничения".

Бившият премиер все пак уточни, че за да се иска оставката в момента на здравния министър, трябва да се има готов вариант за заместник, защото според него никой не сменя главния пожарникар по време на пожар.

Костов посочи още, че опашките пред ваксинационните пунктове през последните дни са израз на "принудата, която изискването за сертификат оказва върху поведението на обществото".

"Виждам идеологическа причина в забавянето на тази принуда - лявата социалнолиберална политика на предишното редовно и на сегашното служебно правителство не приема да бъдат ограничени личните права и свободи, въпреки че това става с цената на толкова голяма загуба на толкова човешки живот. От тази политика произтича побългаряването на цифровия европейски сертификат", смята Костов.

Бившият премиер призова хората да се отрезвят и да осъзнаят това, в противен случай това, което очаква България, е още повече болни и смърт. А според Костов родните политици страдат от популистки синдром.

Той бе категоричен, че каквито и мерки да се вземат, все ще има хора, които са недоволни и никъде мерките не се приемат с аплодисменти. "Хората няма да бъдат доволни от мерките. Значи ли това обаче, че  пазейки се от това недоволство, ти трябва да правиш политика", попита Костов.

Той определи като неправилно затварянето на училищата, а оставянето на всичко останало отворено. По думите му именно образователната система е най-изпълнителна в мерките и ги посреща послушно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напишете в google images "абе кой го издигна тоя" и се радвай на хубавата картинка, народе!!!! Същото важи и за вашия любимец от ГЕРп, когото си преизбирате 12 години (нищо че нарочно ви държи на дъното на ЕС по заплати) И ПАК ЩЕ СИ ГО ПРЕИЗБЕРЕТЕ, та дори и за БеЦеПе-то и великия зелен чорап (с особените заслуги на кацата), което ви въведе ДЖелените лайнофикати. "Умен" народ "силна" държава! Продължавайте да си ги преизбирате!!!!!!
48
11
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Въпреки всички глаВанаци, където пишат тук, Бате Ваньо е единственият който извади БГ от тотална криза без помощ от никъде. А вие си плюйте на воля дребни душици ! ..... А врътките с Чьорни, Еленини фондации и оправданията с теменужките .... помниш ли ? Даде на всички пример как се краде в "новото време".
47
2
 
3
 
! Отговори
К19 -2021г. преди 2 години
Самодисциплината, г-Н Костов. Пак повтарям без никакви политически постановки.САМОДИЦИПЛИНА,когато се отнася за ЗДРАВЕТО на сънародниците ни.НИКАКВАполитика В ЛЯВО ИЛИ ДЯСНО. Починаха доста хора и продължават да умират.Колко повече да ви се казва? ЗАТВАРЯНЕ 100 на сто за седмица -две. Иначе ще продължавате да се гърчите в агония.
46
3
 
7
 
! Отговори
ЕМО преди 2 години
При теб и Жанката бяхме толкова бедни и пропаднали,че ФИЛИЯ СЪС СВИНСКА МАС И МЕРУДИЯ БЕШЕ ЛУКС.....
45
2
 
18
 
! Отговори
Мнение преди 2 години
Затова пък Костов се справи с приватизацията. Така се нагушиха той и неговите дружки, че ще имат до трето коляно най-малко
44
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и на тоя предател му сърбахме попарата..че има и сурат...
43
3
 
16
 
! Отговори
Вин Дизел преди 2 години
За сметка на това пък, ти черни братко се справи с продажбата на почти всяко работещо предприятие и лиши от поминък цели региони в България, довело до обезлюдяването им. В последствие се напълниха с черните каси на васалите, тип Динко Ямболски, и сега даваш оценки ... пъстър свят
42
2
 
1
 
! Отговори
?! преди 2 години
До До плювачите - Само ни кажи какъв точно ти е "бате Ваньо " и ти обещаваме че ще го изберем пак , ако разбира се обещае да е Обединител на нацията !!! Те междудругото всички това обещават де , но за теб ще направим изключение и ще го пуснем една обиколка преднина - само ни кажи какъв ти се пада и по каква линия ?!Не можем да го изберем само по симпатичност , защото и другите са симпатични !!
41
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички ще усетим на гърба си поразиите, които направи Радев ..., но вече е късно!
40
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боже, кой дава оценки - ХОРА толкова ли сте късопаметни, че го траете още този, Всички знаем как организира прехода и как направи хората на бедни маймуни , а себе си и шайката около него станаха милионери, АМА ДЕМОКРАТИЧНИ, а не комунистически милионери.Дори в най-бедната Африканска държава щеше да бъде на "топло" с за няколко живота, АМА тука сме ДЕМОКРАТИ.
39
3
 
4
 
! Отговори
Никой преди 2 години
не може да се справи, защото мерките от ЕС са неправилни от самото начало! Ваксините няма да решат проблема, те ще го задълбочат. А трябва да се възстанови здравеопазването у нас!
38
2
 
1
 
! Отговори
Живко от Варна преди 2 години
Извинете, моля ви помогнете ми да живея по добре , може ли ?!Не искам живота ми да е драма цял живот !
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-скоро бих си купил алманаха на Техническия Университет - София. Там пък има свидетелства кой, кога и по какво е преподавал.
36
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако беше Костов на власт щеше да приватизира и пандемията и да я съсипе и нея, както направи с България
35
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ти така се справи, че 30 години след тебе още не можем да отлепим дъното.
34
1
 
6
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 2 години
Не четох, ама тоя палестинец каэа ли кой се е справил с пандемията, може би Лукашенко
33
1
 
12
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
Тоя то...уп имаше най-голямата възможност да направи лустрация а той я заклеими.Ама и той си бивш комунист ,некдърник.Таквива са и от неговата партия.
32
4
 
10
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Добро от тоя не съм видял !
31
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
E Борисов повече се справи в най-тежкото, когато не се знаеше какво е това, нямаше ваксини, раздаде помощи. Сега един *** зелен сертификат, ни пари, ни нищо.
30
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първо място по смъртност в света?! Възможно ли е наистина българите да сме най загубените хора на земята?