Руският език да стане част от образователната система в България

Според Маргарита Русецкая, техният език не се учи на ниво у нас
22 окт 2021 17:30, Нели Христова
522
Руският език да стане част от образователната система в България
Снимка: БГНЕС

В съветско време руският език в България беше задължителен, традициите са все още силни и той трябва да стане част от образователната система в страната.

Традициите за учене на руски език, както и преподаването му в България са много силни. В съветско време руският език в България беше задължителен, тук има добра методическа база и може да бъдат задоволени интересите на различни групи обучаващи се да усвояват и задълбочават знанията си по руски език.

Това заяви в интервю за „Российската газета” ректорът на института „Пушкин” в Москва Маргарита Русецкая, цитирано от БГНЕС, по повод открития на 15 септември в Санаторно-оздравителния комплекс (СОК) Камчия център за русисти.

Тя сподели, че класическото разбиране за професионално обединение на преподавателите по руски език вече е в миналото. „Младите преподаватели и изследователи, които осигуряват възпроизводството на кадри, са много мобилни, прагматични и целеустремени. Това означава, че има нужда от продукти и програми, където педагозите биха могли да учат, да обменят знания помежду си, като в същото време имат възможност за отдих и за грижи за здравето. Съвременният човек иска да решава едновременно по няколко задачи: да плува в чисто море, да диша чист въздух, да яде вкусна храна и да получи програма за професионалното си развитие”, каза Русецкая.

В този смисъл, новият център в СОК Камчия може да стане изключително интересно място за целия Балкански регион. Той ще продължи програмата на института „Пушкин” по създаване на подобни центрове в цял свят в подкрепа на русистите. Там ще се практикуват нови форми на обучение: бърз и удобен обмен на най-новите знания и технологии, нови програмни продукти, нови учебници.

Ректорът на института сподели, че скоро предстои среща с българските русисти, с които да бъде обсъдена съвместната работа на всички нива: в детски градини, училища, колежи и ВУЗ. Има планове за лингвистични стажове на студенти и обучение и научна работа за ученици по примера на център „Сириус”.

Според Русецкая, нивото на преподаване на руски език в българските училища (където това се прави), не е на достатъчно високо ниво – той е просто един от чуждите езици, които се преподават в България.

Москва трябва да осъзнае, че на територията на СОК Камчия има истинско съкровище, което през последните години е било заровено и което „трябва да бъде извадено от златния варненски пясък и да стане достъпно за всички московчани и за целия свят”.

Първоначално комплексът беше създаден като територия на руския език и сега трябва да се превърне в център за повишаване на квалификацията, за научни проекти и образование на руски език за целия балкански регион. Той е удобен и от географска гледна точка, тъй като е по-лесно да се до Варна, отколкото до Москва или Санкт Петербург, подчерта Маргарита Русецкая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


522
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
22
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой не казва да сгане задължителен както впрочем е английският. Казват да стане час. И всъщност сега понеже много хора знаят английски е по-оферта да знаеш руски. Ще си намериш добра работа с такъв език.
15
12
 
45
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 години
И откъде накъде, някакъв си чужденец ще определя какъв език ще се учи у нас, че и му публикувате небивалиците му, а ***, колко ти плащат за да леееш болшевишка пропаганда, рубладжийке?
14
8
 
16
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Ква руска марионетка ве, тоя се оказа чист слуга на козяк...
13
9
 
60
 
! Отговори
Твърдо НЕ! преди 2 години
Всеки, който желае да учи руски, е свободен да го направи и сега. Но категорично не трябва да е задължителен в българските училища! Казах!
12
11
 
8
 
! Отговори
бб преди 2 години
До АнонименТурски отдавна се изучава от ученици на определени места в България, просто не си запознат. Даже и новини на турски има по Националната телевизия. Тъй че Турция е доста напред, руснаците тепърва имат да наваксват.
11
9
 
53
 
! Отговори
striga преди 2 години
Само ,когато в Русия, българския стане задължителен!
10
10
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радко, още мъничко. Едвам те издържам. Хората нека бъдат свободни сами да избират езика, който да учат. Тези задължителни неща си ги прибери обратно. До изборите малко остава. Срам за България си!
9
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руския език трябва задължително да остане заедно с турския, не за друго за всеки случай!! Може и нигерийски и афганистански да изучават децата, та като пораснат и тръгнат на Запад към Германия и Франция да могат да се разбират по лесно с местното население!!
8
6
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а в руското образование има ли същото изискване за българския език?
7
15
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо не английски език ?
6
33
 
15
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Одобрявам. Всеки допълнителен език е богатство.
5
29
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Там е работата, че на руски има страшно много инфо, което е недостъпно на български. Руски, английски, немски, френски-задължително. Човек, който не знае езици в днешно време, е сляп в буквалния смисъл, въпреки гугъл преводача.
4
32
 
13
 
! Отговори
Супер! Аз съм за! преди 2 години
.
3
12
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
под режима на руската марионетка се очакваше
2
12
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая да звънне на Решетников и той ще го уреди това. Ше дръпне конците на фигуранта, той на пионките под него и готово.
1
20
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а турският тогава защо не?