Руският език да стане част от образователната система в България

Според Маргарита Русецкая, техният език не се учи на ниво у нас
22 окт 2021 17:30, Нели Христова
522
Руският език да стане част от образователната система в България
Снимка: БГНЕС

В съветско време руският език в България беше задължителен, традициите са все още силни и той трябва да стане част от образователната система в страната.

Традициите за учене на руски език, както и преподаването му в България са много силни. В съветско време руският език в България беше задължителен, тук има добра методическа база и може да бъдат задоволени интересите на различни групи обучаващи се да усвояват и задълбочават знанията си по руски език.

Това заяви в интервю за „Российската газета” ректорът на института „Пушкин” в Москва Маргарита Русецкая, цитирано от БГНЕС, по повод открития на 15 септември в Санаторно-оздравителния комплекс (СОК) Камчия център за русисти.

Тя сподели, че класическото разбиране за професионално обединение на преподавателите по руски език вече е в миналото. „Младите преподаватели и изследователи, които осигуряват възпроизводството на кадри, са много мобилни, прагматични и целеустремени. Това означава, че има нужда от продукти и програми, където педагозите биха могли да учат, да обменят знания помежду си, като в същото време имат възможност за отдих и за грижи за здравето. Съвременният човек иска да решава едновременно по няколко задачи: да плува в чисто море, да диша чист въздух, да яде вкусна храна и да получи програма за професионалното си развитие”, каза Русецкая.

В този смисъл, новият център в СОК Камчия може да стане изключително интересно място за целия Балкански регион. Той ще продължи програмата на института „Пушкин” по създаване на подобни центрове в цял свят в подкрепа на русистите. Там ще се практикуват нови форми на обучение: бърз и удобен обмен на най-новите знания и технологии, нови програмни продукти, нови учебници.

Ректорът на института сподели, че скоро предстои среща с българските русисти, с които да бъде обсъдена съвместната работа на всички нива: в детски градини, училища, колежи и ВУЗ. Има планове за лингвистични стажове на студенти и обучение и научна работа за ученици по примера на център „Сириус”.

Според Русецкая, нивото на преподаване на руски език в българските училища (където това се прави), не е на достатъчно високо ниво – той е просто един от чуждите езици, които се преподават в България.

Москва трябва да осъзнае, че на територията на СОК Камчия има истинско съкровище, което през последните години е било заровено и което „трябва да бъде извадено от златния варненски пясък и да стане достъпно за всички московчани и за целия свят”.

Първоначално комплексът беше създаден като територия на руския език и сега трябва да се превърне в център за повишаване на квалификацията, за научни проекти и образование на руски език за целия балкански регион. Той е удобен и от географска гледна точка, тъй като е по-лесно да се до Варна, отколкото до Москва или Санкт Петербург, подчерта Маргарита Русецкая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


522
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
436
3
 
4
 
! Отговори
Сър Пичук преди 2 години
От прагматична гледна точка няма никакъв смисъл да се учи руски език. Който владее английски език, се разбира с половината свят, а който владее руски език - със 150 милиона болни от мания за величие пияндурници. Вместо руснаците да ни се бъркат във вътрешните работи, каквото е образованието на децата ни, да започнат да учат български език, щом си купуват жилища у нас, в които живеят почти или напълно постоянно. Така, както учат английски като се установят в Лондон, или немски във Виена и Берлин.
435
0
 
9
 
! Отговори
Нетоварищ преди 2 години
Тая тьотка да ми каже кой е създал руския език?Мога да и кажа, ако иска:Климент Охридски.Книжовен старобългарски език.Руснаците го ползват,а не си признават...
434
2
 
0
 
! Отговори
"Никога преди 2 години
преди да умре и последнияТ комунист". Включително - и пребоядисаният ветропоказател, за когото не е проблем първо да цунка кунките (и дuрнuka някому, а после да го плюе и хапе!
433
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руският език е най-близък до българският защото това е старобългарският говор!няма руски език!!!той е загубен след приемането на християнството и българската азбука на св.климент охридски през 10 и 11 век.Плюс това руснаците не са славяни!!!
432
1
 
1
 
! Отговори
"Паша"та п преди 2 години
се е назобал/наквасил. Което малцинство не му изнася тук - границата я знае къде е: кеф ти Пуйка, кеф ти Индия, щом не чувства България своя родина. Особено "малцинството", дето за седем века средното му IQ се оказва недостатъчно и български да научи.
431
0
 
0
 
! Отговори
111 преди 2 години
До НАРОДЕН ФРОНТДа ти завиди човек на езиковите знания!!! Остава надеждата, че са по-добри от знанията ти на българския...
430
1
 
7
 
! Отговори
111 преди 2 години
Проблемът на нашата образователна система не е нито руският, нито английският, нито който и да чужд език.Проблемът е българският, който се преподава ( и усвоява) на толкова ниско ниво, че ми е жал за растящото поколение българи - неграмотници.Впрочем, то се вижда и от коментарите тук.
429
5
 
9
 
! Отговори
НАРОДЕН ФРОНТ преди 2 години
Със сина ми ходихме в Сърбия за един ден. Отидохме на ресторант. Трафиционен туризъм в Сърбия. Еми, поисках меню на английски език. Макар че съм учил руски и разбирам сръбски, това са различни езици, а сега децата учат английски - езика на бъдрщето, не cкaпaния ви руски селски език!!!
428
1
 
7
 
! Отговори
Учуден преди 2 години
Тая рускиня сигурно не е спала от снощното си изпълнение на кола в резиденцията на Путин и сега и се привиждат небивалици?Чакай *** како,ако ние сме драпали вече 40 години да се отървем от мечешките ви ласки,ти ли ще ни казваш в прав текст,че езикът ти трябвало да бъде задължителен за внукът ми?!Гледам,че синковеца на Нинова не си е бил пръта за Масква,а е в Ню Йорк?!За какъв х,й ще му е руски в централата на Рокфелер?Ми да земат да му плащат в рубли,ама няма да е съгласна майка му?!
427
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Освен, ако не искаме да учим езика на врага.
426
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой да е чул, да бягат в Русия? Да искат, да емигрират в империята на злото. Никой не иска да емигрира в диктатурата на Путин. Руснаците бягат на запад.
425
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
473 В Русии любят Ердоган. Путин се целува с него и гради нови проекти.
424
5
 
10
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 2 години
Вие,вместо да занимавате народа с излишни спорове дали да се изучава или не един ненужен никому език по добре се погрижете неглежираните от векове малцинства да изучават родните си езици- устно писмено,граматически и най сетне истински да се почувстват наистина в родината си!С грешните ви политики, остави турците ,но даже и най близките ви по език и бит македонци накарахте да ви намразят!!!Само руският ви беше ексик!!
423
7
 
13
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 2 години
По добре патагонски,отколкото руски.Майната им на тия които го предлагат.
422
9
 
7
 
! Отговори
Rrr преди 2 години
Вам лучше учить турецкий - пригодится. Да и Султану будет приятно
421
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Западният свят нехае за проблемите на България. Ние не сме в техния дневен ред. На нас гледат като на инструмент за постигане на определени цели. Русия е част от нашата история, имаме кръвна връзка. Но да уважаваме хора , които дори не ни познават, не знаят къде се намира страната ни, означава да не уважаваш себе си и миналото на своя род. Руската култура е богата и е част от световната култура.
420
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руският език е в образователната ни система, който има желание може да го учи, за разлика от преди 40 г. когато и тези дет не искаха трябваше.
419
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държавата трябва да проучи възможност да се учат максимално много езици в България... да имаме кадри с всякакви езици и да правим бизнес с всички държави. Като отиде делегация някъде да имаме едни 20 човека, ... да докарат пари в България във формата на инвестиции, работни места, култура, възможности и нови перспективи. __________________ Така е. Сега в училище вкл. университет, учебните планове и програми са: англ., немски, френски, испански, италиански, руски, китайски, арабски, балканските.
418
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама бил се изучавал като един от останалите чужди езици! А като какъв да се изучава? Майчин или бащин? Хората имат избор и е видно какви езици се предпочитат. А лелката иска да върне съветските времена, когато ни задължаваха.
417
4
 
7
 
! Отговори
Мирослав преди 2 години
Руският език отдавна е част от българската образователна система.