Прошков: Топлофикация работи на едни цени на газа, а купува на много по-високи

Според него дружеството е в регулаторен капан
26 окт 2021 22:30, Нели Христова
27

"20 дни да преговаряме с държавата за някакъв компенсация за цената, която в момента е двойна на цента на газа, с която е калкулирана цената на парното и ще расте тепърва в следващите три-четири месеца, може би и повече. В този критичен момент ние не получихме никаква обратна връзка и се наложи да бъдем малко по-резки. Днес колегите от политическите групи са били в Министерството на икономиката и е поет ангажимент за такъв компенсаторен механизъм", съобщи председателят на Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране в СОС Прошко Прошков в предаването "Денят ON AIR" .

Той подчерта, че първата задача винаги е била да остане социалната функция на "Топлофикация".

"Да е поносима цената за хората. Това е чудовищно важно при тази тежка зима, която предстои и инфлацията, която ще бъде в другите стоки", каза Прошков в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Това, което поставяме като въпрос особено в окото на кризата е, че не може "Топлофикация" да е единственият буфер за социалната цена, която се плаща от потребителя. Трябва да има такава регулация. Регулаторът трябва да брани потребителите, но не за сметка само на едно дружество", обясни той.

Прошков добави, че днес е поет ангажимент от министъра на икономиката, че другата седмица ще има среща, на която директно да се предложи вариант за механизъм съвместно с Министерството на енергетиката и финансите.

Той заяви, че разчитат това да се случи, за да не се влиза в допълнителна задлъжнялост и дългова спирала, която е безсмислена.

"В момента "Топлофикация" е в регулаторен капан. Работи на едни цени на газа, а купува на съвсем други много по-високи. От тази дългова спирала не само че не може да се излезе на печалба, ами не може да се инвестира в подобряване на ефективността на дружеството, което е задачата всъщност", обърна внимание Прошков.

Според него регулаторната рамка, в която работи това дружество, предопределя постоянна загуба - необслужване на задълженията и никакви пари за инвестиции.

"Тук пътят е подобряване на ефикасността на дружеството, повишаване на когенерационните мощности, изграждане на нови такива, увеличено производство на ток", поясни Прошков.

"Нека да получим компенсации, така както получава частният бизнес по отношение на електроенергията. Тук не става дума за някакъв проблем в мениджмънта. В момента "Топлофикация" дава пари само за газ и за заплатите си, така че системата да функционира. Гарантираме, че тази зима няма да има проблеми", разясни той.

"Това, което трябва да предложи Министерството на икономиката е механизъм. Една идея би била да се компенсира разликата между регулираната цена, на която  е кулкулирана сметките за парно и реалната цена на газа, поне до утихване на истерията в края на зимата", смята Прошков.

Според него има и други механизми, които могат да се прилагат и те са на държавно ниво.

Той подчерта, че сега е моментът да се помисли за регулаторния момент и договора с обществения доставчик.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
1
 
! Отговори
хАх преди 2 години
Само бърз фалит ще ви оправи
20
2
 
1
 
! Отговори
Как се сети преди 2 години
Много си *** бе Прошкоф.
19
2
 
1
 
! Отговори
Ванга преди 2 години
Народният съд ще ви спаси
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А в предните години,когато беше обратното - мълчеше, а Прошков? А? Ех, Прошков, Прошкоооов...........
17
2
 
4
 
! Отговори
Гост преди 2 години
Къде отиде подаръка от 30 % намаляване цената на метана миналата година? КЕВР щедро подари нашите пари на топлоизолация и на такива като теб. Но явно си си направил сметката да вземеш сега по-голям пай, но няма да се получи и това те вбесява. Стига с тези номера.
16
2
 
4
 
! Отговори
1-н преди 2 години
Аман от прошляци и крадци. Нема друга такава хранилка, която продава принудително на крепостните . Бърз фалит.
15
3
 
4
 
! Отговори
Костов Мангала преди 2 години
Дерзай Прошко!
14
2
 
7
 
! Отговори
Любопитно ми е преди 2 години
Привет Прошко, как стана милионерин без да си работил и един ден в годината в производство?
13
4
 
4
 
! Отговори
Кой не скача преди 2 години
Кой не скача е червен! А сега скачайте! Най-чист и екологичен вид отопление се унищожава от дългата костелива ръка на пазара. Назад към огъня пещерния.
12
2
 
6
 
! Отговори
Спонсор на Топлофика преди 2 години
Нямам парно отопление и топла вода от 2000 г. Изолирах двустайния и на бойлер. И досега плащам като поп. А Топлофикация и ползва тръбите, купени и поставени от баща ми безплатно вече половин век. Капитализъм браточка щ, от най-дивите.
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Време е да я закриват топлофикацията, най-неефективното възможно отопление
10
2
 
5
 
! Отговори
Мдааа преди 2 години
Ей, Прошко за каква социална топлоизолация говориш бе джанам, нима да се греят софиянци е единствената криза с цените на горивата?!? А на останалите милиони българи кой им плаща топлото? Знаеш ли с колко пари разполагат хората, по останалата част от България? Знаеш ли, че умират български граждани от премръзване в България, знаеш ли, че гладуват? А ти ореваваш топлофикация София и социалната (?!?)и функция? Я се засрами поне малко, усмири си наглостта!
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Естествено, че трябва всички българи да плащаме парното на софиянци, те са в нужда, а в другите градове, примерно Варна, хората са богати и плащат на лошия частник Веолия без държавни помощи.
8
4
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Ахахахахахахаха.....направете си локално парно като мен и няма да имате работа с душмани. Работи на газ и си го пускаш когато пожелаеш. С добра дограма, петкамерна като моята и изолация почти не се налага :)))) Ай наздраве
7
3
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Партията така ли ще остане бе,кой ще я финансира,а?
6
4
 
10
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Топлофикация-София е в ГЕРБаджийски капан и докато не се счупи,проблема няма да се реши.
5
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цялата ни държава е в руския газов капан, а не само Топлофикация. Хората дойдоха на крака да ни покажат че имаме достатъчно шистов газ за половин Европа, а ние ги изгонихме по заповед на Москва. Сега ще си сърбаме руската попара и ще се вайкаме каквото сме правили през последните 77 години.
4
4
 
18
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Цената на парното в същност няма нищо общо с действителността и е крайно неприемлива. Очевидно някой краде, барабар с няколко едри кърлежи т.нар. Топлинни счетоводители. В крайна сметка се получава някакъв масов садо-мазохизъм, който не е съвместим с пазарна икономика, нито с ясни правила и ценообразуване, освен всичко е в разрез с поне няколко директиви на ЕС - особено тази потребителя да плаща точно това, което получава.
3
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прошков, не ти искам мърлявата Топлофикакция, сградна инсталация и дялово разпределение. Не съм печатница за пари на някакво мърляво дружество от соц време с вертикални тръби, дето ми минават през частната собсртвеност. прошков, не ползвам мърлявото партно, не ми пука за цените на газа, защото имам климатик, законите трябва да се сменят, за да нямам отношения с мърлявата Топлофикация. ЧУ ЛИ?
2
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е,добро утро. Но ни уверяват, че Топлофикация нямало да отреже потребителите. Да не са луди - ние сме им златна мина.