Докога така? Връщаме стрелките на часовника с час назад в неделя

Така ще сме отново по зимното, което е астрономическото време
29 окт 2021 14:28, Елка Василева
92
Докога така? Връщаме стрелките на часовника с час назад в неделя
Снимка: архив, БГНЕС

В 4 часа през нощта на събота срещу неделя - 31 октомври, се връщаме към зимното часово време.

Тогава ще преместим стрелките с час назад.

През 2018 година Европейската комисия проведе онлайн допитване, в което се включиха 4,6 милиона участници. Повечето поискаха смяната на времето да бъде прекратена. Между държавите в ЕС обаче и до днес не е постигнат консенсус кое часово време да бъде въведено - лятното или зимното.

Още по темата
84% от европейците не желаят да превъртат стрелките два пъти в година, стана ясно от изследване през 2018 г. Някои държави от ЕС обаче предпочитат да запазят астрономическото часово време, което е зимното, докато други залагат на лятното.

Тогавашният председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви, че ще препоръча на страните членки на ЕС да не се сменя часовото време през пролетта и есента с един час, като се запази лятното време.

Предложението бе подкрепено от Европейския парламент, но то трябва да бъде прието и от еврочленките.

"Топката е в полето на страните от ЕС, които трябва да стигнат до обща позиция в Съвета", коментира по-рано този месец говорител на ЕК.

Така ще въртим стрелките на часовника до дупка, защото преговорите между държавите членки на ЕС зациклиха.

"Към момента темата е замразена. Държавите в ЕС не могат да се договорят помежду си", каза по-рано евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев.

Няколко европейски държави вече са се отказали от смяната на времето. Исландия например за последно мести стрелките на часовника през 1968 година. За страните в арктическите региони смяната на времето всъщност няма особен смисъл, тъй като в пика на лятото и зимата трудно може да се говори за ден и нощ.

Беларус също не сменя времето от 2011 година, а Русия - от 2014 година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
9
 
14
 
! Отговори
До Анонимен 43 преди 2 години
Айде стига с тези гл**ости! При дълги полети се минава през 3-4 часови зони. Някой да мрънка за това? Два пъти в годината да върнеш или бутнеш напред стрелките е нищо...
46
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Върне времето както си беше, педерасииииииии!!! И никога вече не го сменяйте!!!
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 43, "светлина има навсякъде" светлина ама каква - от лед лампи ли? хахаха
44
4
 
8
 
! Отговори
До Анонимен 40 преди 2 години
Със зимно време се съмва около 4:30 през лятото! Това на кой върши работа? Или както казваш да ставаме по това време? Така е било преди 2000 г, да го върнем?
43
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сменяй и не обръщай внимание на дървените философи. Стресът от смяната на времето е нулев. Все едно през седмицата, като се загледа човек в някой по-дълъг филм и си легне в 12 вместо в 11, да се стресира за цяла седмица и да хълца от ужас, докато се съвземе. Смешки.
42
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълна глупост е тази смяна на времето. Толкова изкуствено живеем, светлина има навсякъде, ще сменяме плюс минус един час като ***. Даже и в миналото да бяхме, пак е по-разумно да не се сменя времето. Стресът, който предизвиква такава смяна на организмът е огромен, нищо че не се усеща. ЕС и ЕК и ЕП и всичките дето почват с "Европа" нямат т*пки отново, за поредното нещо.
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
T.e. ше спиме по-малко или повече?
40
2
 
16
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Час напред, час назад, все тая, дрeме ми. Важното е да спим по тъмно и да работим по светло. Аз нямам стрес от това. Другото са лигaвщини и мърморене
39
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимени що да е ****тщина, щото евро*ейците така са казали ли?Хората са ставали с изгрева и лягали със залеза (грубо казано), по този начин плавно тялото се адаптира от еднпото време към другото. С масовото навлизане на часовниците - за да се използва максимално по-светлата част от деня, решили стрелките да се местят, което е същото, като горното, но прехода е "шоков". Са мрънкате, че било стрес, после ще мрънкате, че сте депресирани. Тялото има нужда от дневна светлина.
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кл. о. а. ката Европа дава тон и акъл на цялата ни слънчева, система как, кога и колко да се движи.
37
4
 
10
 
! Отговори
Картофчо преди 2 години
На мен пък така ми харесва повече! Не харесвам да ставам посред нощ през зимата или когато е почти вече обяд през лятото, в зависимост как се избере да се застопори!
36
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая ***.щина докога?
35
4
 
7
 
! Отговори
Очевидно преди 2 години
Това е най-големият проблем на лелка костадинова и българската журналистика. Това че България изгуби за една година повече доктори отколкото във всички войни които е водила е нещо маловажно.
34
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
кой още ползва часовник със стрелки..
33
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе честно дреме ми на дедовия за стрелките. Проблем ми е че хляба гони 2лв, бензина гони 3лв. Скоро ще е по евтино да си взема антибиотици да ям от колкото хляб. Хора инфлацията ще ни види сметката, няма да е КОВИД, пък за стрелките ми е все тая.
32
7
 
3
 
! Отговори
Qwerty преди 2 години
Антиваксър= само лятно време=80% на проф. Христов
31
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докогато ЕК ни каже! Понеже ние и до тоалетната не ходим, без от "Европа" да ни наредят!
30
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато на власт тука са долнопробни слуги които слушат и изпълняват всичко което им кажат извратеняците в Брюксел , тука нищо добро няма да се случи ,погледнете какво постоянно се иска от нас - затворете тецове и мини ,нямате право да субсидирате селското стопанство,няма да правите АЕЦ, няма ,няма,няма... и всичко в наш ущърб !
29
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Брюксел са заети със Зелената сделка и спасяването на планетата. Населението трябва да се нанали с 80%, селскостопанските площи да се изкоренят,горите да се изсекат и всичко да се покрие със солатни панели и вятърни мелници за да има ток за останалите 20% и Русия да фалира като спрем да купуваме газ и нефт и като минем на електрически коли през 2025 година.
28
2
 
23
 
! Отговори
ваксър преди 2 години
А който има зелен сертификат ще сменя ли времето?