Докога ще сменяме времето? В ЕС няма консенсус кое да се избере - лятно или зимно

Европейски държави вече се отказаха от местенето на стрелките
27 мар 2021 17:31, Анисия Иванова
85
Докога ще сменяме времето? В ЕС няма консенсус кое да се избере - лятно или зимно
Снимка: Pixabay

През 2018-а година Европейската комисия проведе онлайн допитване, в което се включиха 4,6 милиона участници. Повечето поискаха смяната на времето да бъде прекратена. Между държавите в ЕС обаче и до днес не е постигнат консенсус кое часово време да бъде въведено - лятното или зимното.

Няколко европейски държави вече са се отказали от смяната на времето. Исландия например за последно мести стрелките на часовника през 1968-а година. За страните в арктическите региони смяната на времето всъщност няма особен смисъл, тъй като в пика на лятото и зимата трудно може да се говори за ден и нощ. Беларус също не сменя времето от 2011-а година, а Русия - от 2014-а, пише "Дойче веле".

Още по темата

В САЩ следват свои собствени правила. Лятното часово време там вече започна, стрелките на часовника бяха преместени още на 14-и март. Така ще остане до седми ноември, т.е. лятното време ще приключи седмица по-късно от това в Европа.

Промяната крие рискове за здравето

Преминаването от зимно към лятно часово време отнема един час от съня ни. То се отразява не само на часовниците ни, но и на нашия ежедневен ритъм и на здравето. След смяната от зимно към лятно часове време сутрин ще е тъмно по-дълго, а вечер ще е светло до по-късно. При тези обстоятелства някои хора, особено децата и по-възрастните, често се оплакват от безсъние и загуба на апетит. Но има ли наистина подобна връзка, пита "Франкфуртер Рундшау"? Проучване на института "Форса" показва, че 24 процента от над 1000 анкетирани са имали здравословни проблеми заради смяната на времето.

Най-често съобщаваните симптоми са умора и изтощение (85 процента). Това е последвано от проблеми със заспиването (70 на сто) и затруднена концентрация (48 процента). Дванайсет на сто от тези, които са имали здравословни проблеми заради смяната на времето, заявяват, че са изпадали в депресивни състояния.

Светлината - индикатор за организма

Едно от обясненията за тези ефекти е в промените в светлината. Хормонът на съня мелатонин играе много важна роля, а неговото производство се насърчава от тъмнината. Ако вечер се стъмва по-късно, нивото на мелатонин в кръвта се повишава по-късно. По същите причини за много хора е по-трудно да се разсънят сутрин, когато по-дълго е тъмно.

Но колко време е необходимо на тялото, за да свикне със смяната на времето и променената светлина? Това е различно при всеки. Обикновено отнема ден-два. Но особено при децата, юношите, по-възрастните и хората, страдащи от проблеми със съня - това може да отнеме до една седмица, пише "Шпигел". Регулираният ритъм на съня е особено важен за тези хора. Поради смяната на времето обаче те няма как стриктно да се придържат към часовете за заспиване и събуждане.

Експертите съветват хората с подобни проблеми да прекарват повече време на свеж въздух, който ускорява обмяната на веществата и може да помогне за по-лесното заспиване. Също така е възможно няколко дни по-рано да започне подготовка за смяната на времето: например адаптирането чрез ставане с 10-15 минути по-рано в продължение на няколко сутрини преди стрелките на часовника да бъдат преместени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
1
 
1
 
! Отговори
Анонимна преди 3 години
Само сас стачка може да се опрви и да се варне астрономическото време!!! Майка на 3 деца сам и подкрепа от всички!!!
74
2
 
2
 
! Отговори
Строител преди 3 години
Ако остане зимното ще е супер:Тъкмо през лятото към 5:00 ще може да се почва работа.Само на чиновниците започващи от 9 не знам как ще им се отрази
73
1
 
6
 
! Отговори
Барба Ганьо преди 3 години
Сбърканяците да си се оправят !!!! В България винаги е имало едно време - АСТРОНОМИЧЕСКОТО , докато и тук не въведоха сбърканото време !!!! Стига сте се ебавали със здравето на хората , да си остане АСТРОНОМИЧЕСКОТО ВРЕМЕ !!!!
72
0
 
9
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 3 години
Не бягайте от природните закони. Останете си както ГОСПОД е подредил природата !!!
71
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спрете да сменяте времето!Какво не ви е яснооооооооо?????????
70
0
 
4
 
! Отговори
гинеколог преди 3 години
До МичетоТова е добре, значи ще имаш време да се измиваш добре отдолу, че се усеща когато не го правиш.
69
1
 
4
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Времето е мое. Нито гледам кога лягам, нито кога ставам. Често ми се случва след як запой отварям очи и гледам през прозорците някаква небесна дрезгавина. И се чудя: абе сега утро ли е или вечер? И гледам часовника - 6 часа. Да де, ама сутрин 6 или вечер 18? Та ми се налага да погледна в компа или телефона :))))
68
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
трябва да се спре със смяната на времето
67
1
 
1
 
! Отговори
българин преди 3 години
Хора, вие сериозно ли???Сега е 1h ( един часът) по старото време, утре все едно съм два часа сутринта и още не съм си изял десерта от вечерята! Утре ще стана в 9. По новото време.
66
2
 
5
 
! Отговори
Гошо преди 3 години
До Анонимен69Тия до Екватора не си сменяват времето Там така или иначе ден и нощ са си от 6 до 6
65
8
 
14
 
! Отговори
Qwerty преди 3 години
Има астрономическо време, лятното е въведено в последствие. На който му е тъмно или светло да си става и да си ляга когато го устройва, но не ни насаждайте безсмислени дискусии.
64
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лятното часово време е въведено с цел да се пести енергия. Широко прието е още от Първата Световна Война за пестене на въглища. Лятно часово време в наши дни предпочитат единствено страните близо до Екватора. Това е така поради факта, че при тях пестенето на енергия отпада като необходимост.Прочети още на: https://dnes.bg/stranata/2021/03/27/dokoga-shte-smeniame-vremeto-v-es-niama-konsensus-koe-da-se-izbere-liatno-ili-zimno.484813
63
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората масово пътуват през няколко часови зони и не им е проблем, смяната на времето с един час два пъти годишно не могат да го преживеят.Ейййй, думи немам
62
16
 
15
 
! Отговори
Родриго Дутерте преди 3 години
90% от населението на България е за лятното часово време!!!
61
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко проблеми си създадохме с една простотийка въведена преди няма и 50г.!
60
7
 
14
 
! Отговори
факт преди 3 години
В книгата , Бай *** казва, че са ни направили на майм уни, маскари смаскари... Изобщо, всичко е политика. Тормоз над бедните и слабите хора.
59
3
 
19
 
! Отговори
posi преди 3 години
Ако чакаме ЕС да се намъдри, това ще стане след100 год.
58
4
 
29
 
! Отговори
дедо от село преди 3 години
В природата няма такива понятия като зимно и лятно часово време! Има само едно -астрономическо според положението на нашата звезда-Слънцето!
57
3
 
20
 
! Отговори
шмatka преди 3 години
Защо някой друг все трябва да ни казва как да живеем? Тези които опоскаха света и унищожаваха с векове народи, култури и материална собственост ще се правят на Господ за такива като нас и ще ни определят стандарти? Крайно време е да отидат там където им е мястото-и това скоро ще стане!
56
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно време е било само т.н. зимно време ама са си лягали в 19.00 и са ставали най-късно 5.00-5.30. Сега що не си лягате в 19.00.