Какви изисквания за умения има към младите, за да започнат работа?

Нуждаят се на първо място от дигитални умения
Обновена: 8 ное 2021 09:19 | 8 ное 2021 09:19, Ния Христова
124
Спад от близо 9% на младежката заетост е отчетен вследствие на пандемията. 
 
"Тенденцията е тревожна и в последните месеци, за съжаление, нашето внимание основно е концентрирано в справяне на Ковид криза, здравния проблем, икономическия проблем, цените на тока, политическата криза. Независимо от добрите икономически показатели, които България имаше преди кризата, виждаме, че младежите са най-засегнати", посочи председателят на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Много хора загубиха работа, много бизнеси бяха затворени и все още голяма част от младежите нямат достатъчно допълнителни умения, които ще им дадат възможност лесно след това да си намерят работа", обясни Русинова.
 
Зам.-председателят на Асоциацията на младите учени Иван Станков подчерта, че дигиталните умения са най-търсени сред младите.
 
"Голяма част от младите хора учат от вкъщи и е много важно те да развият своите дигитални умения. Наред с тези знания, според нас, е много важно младите да са запалени с наука и научни изследвания. Науката и технологиите са в основата на световния прогрес и за да може една икономика да върви напред, науката трябва да едно от основните места", категорично каза Станков.
 
Освен твърди умения, според Русинова младите се нуждаят и от меки като отговорност и способност за работа в екип. Затова "максимално бързо трябва да се помага на фирмите и младите хора да срещнат интересите си ".
 
"Лека полека трябва да започне трансформиране на начина, по който работи цялата система на пазара на труда, защото не фирмата търси човек, а по-скоро самата работа. Уменията, които има човек, са предпоставка той да бъде успешен в това, което прави", завърши Русинова.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
РАБОТА НЯМА! ПАРИ НЯМА И НИКОГА НЕ Е ИМАЛО ПОДОБАВАЩО ЗАПЛАЩАНЕ НА ТРУДА НА ЧОВЕКА В БЪЛГАРИЯ!РАБОТА ЗА ВИСШИСТИ НЯМА !!ИМА САМО ЗА ВРЪЗКАРИ НАВСЯКЪДЕ СЛАГАТ СВОИ ХОРА!ИМА САМО КОВИД ПАНДЕМИЯ ИЗМАМА ОТНЕМАНЕ НА ПРАВА СВОБОДА НА ЖИВОТ И ЛЪЖА ЕДНА ЛЪЖА САЗДАДЕНА ОТ ТЕЗИ КОИТО ИСКАТ ДА УПРАВЛЯВАТ СВЕТА! БОГ Е ТОЗИ КОТО Е СЪЗДАТЕЛ И ТОВОРЕЦ ТОЙ РЕШАВА ТОЙ ДАВА ТОЙ Е НАВСЯКЪДЕ И Е СЪЗДАЛ ДУШАТА ВЕЧНА И НАПЪЛНО ЗДРАВА ТЯЛОТО Е ОТГОВОРНОСТ НА ЧОВЕКА ВЪВ ЧОВЕШКОТО МУ СЪЗНАНИЕ НА ЗЕМЯТА ВЪВ ВСЕКИ ЖИВОТ
102
1
 
1
 
! Отговори
противен преди 2 години
Това се отнася за госпожицата която води листата на Кирчо и Кокорко за Враца
101
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На интервю за работа.-Госпижице, смятате ли, че сте подготвена за позицията "генерален директор"?-Оффф! Тате, стига пита глупости!
100
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А, с тази емиграция на млади хора, скоро ще е достатъчно да можеш да си пишеш името без грешки.
99
0
 
3
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 2 години
Доскоро членство в ГЕРБ отваряше път за кариерно развитие.В момента страх е сковал настанените по този начин хиляди ,което дава отговор защо Борисов още е на мода.Тези същите тайно се надяват пак да няма правителство за да продължат да живуркат .Ка ще се развият събитията ,предстои да видим.
98
1
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
сега:..-"Параграф 22" в действие..Специално за младите искат да имат някакъв опит за да бъдат назначени на дадената позиция, но ЗА ДА НАТРУПАТ ИСКАНИЯ опит,ТРЯБВА да ги наемат все пак ,за да трупат необходимия опит....?!?!..Е?....Това е все едно да наложат следното изискване:..-За да започнеш шофьорски курс ,трябва да имаш свидетелство за правоуправление...И това е поне в ЕС,за света като цяло не знам..
97
0
 
6
 
! Отговори
Анонимeн преди 2 години
На Управителен съвет: Млади господине, Ви е сте токова образован и натчетен, толкова бързо, само за три месеца се издигнахте от най ниското ниво в нашата фирма, до заместник управител. Браво! Можете ли да ни кажете как го постигнахте? - Ми не знам какво да кажа тате! :-)
96
1
 
9
 
! Отговори
някой преди 2 години
НЕКАДЪРНИТЕ СА С ВРЪЗКИ И ЯДАТ ХЛЯБА НА КАДЪРНИТЕ, НЕ ГИ МИСЛЕТЕ.
95
3
 
13
 
! Отговори
Ще Ви кажа... преди 2 години
...понеже съм потърпевш! Искат 10 години стаж по специалността. Искат референции от преходен!!!! работодател ( на 25 годишен, излязъл от уни ), искат и сертификати за заслуги. И аз направих както всички нормални хора - отидох да си работя в Германия. И не съжалявам за което -> отношението, макар и за чужда държава е в пъти по-нормално...
94
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Младите работници трябва да са до 30г., да имат висше образование с два езика, да бъдат обучени по всичко, за да не се харчат за тях пари и време за обучение,да не мърморят за голяма заплата и да не искат да им се заплаща извънаредния труд, да не се женят и да нямат деца, да са на разположение по телефон 24ч. в денонощието и всичко това, за да могат работодателите им да си купят коли за 100-200 000 лв. и да почиват на другия край на света.
93
3
 
8
 
! Отговори
БЕЗПРИСТРАСТЕН преди 2 години
Сп.Просвета-1935г.Петър Мутафчиев:"Най-малко за 3/4 от всички грамотни хора у нас простото писане си остава най-сложното измежду всички изксуства.Обикновеният грамотен българин не може сносно да напише дори няколко реда.Затова,въпреки грамадното количество"интелигентни",с каквито е претоварен животът ни,толкова малко са българите,които могат да мислят правилно и да излагат на книга мислите си.Но това тържество на полуграмотността е израз нат.нар.полуинтелигенция. И сега е така.
92
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Maйкоу, тази кифла, която повтаря клишета, които всички вече знаем, явно си мисли, че работа има само в бизнес парка и разни офиси в София. Млякото за нея идва като напишеш някакъв джава скрипт. А държават има огромна нужда от работници с технически умения, които не се притесняват да полагат труд извън топлия офис и достъпа до фейсбук . Като ти се повреди асансьорът някой с меки умения ли ще чакаш?
91
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Основно изискване е да имат - вуйчо-владика. :)Всички останали са второстепенни изисквания.Все пак те отиват , за да започнат работа, не - за да работят.А за започване на работа и получаване на заплата ти трябва вуйчо.Малдите са достатъчно интелигентни , за да го знаят и единици са тези , които минават по цялата стълбица и със сериозен труд се издигат след време.За парашутистите е по-лесно. И затова всеки търси парашут.Ама кога ли не е било така.
90
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изисквания-да имат сертификат. Иначе и да са гении, никой не ги важи без сертификат за коронавирус. да.
89
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моите изисквания са непосилни за огромна част от т.н. млади: грамотност - поне две изречения да могат да напишат без грешки; математика - поне за таблицата за умножние да не им трябва калкулатор;
88
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
абе Тиквата или *** кви умения имат, или евролъвицата?
87
2
 
20
 
! Отговори
Handel преди 2 години
Да знаят по три чужди езика, да имат по 10 години стаж и да не искат заплата.
86
1
 
18
 
! Отговори
До Наскачахте ли се? преди 2 години
Бъркаш се нещо. Тези които чакат на държавата не са ставали частници, ами стояха в Кремиковци до последно. Сега който не е пенсионер е пак на държавна работа някъде. Предприемачите никога не са чакали на държавата и единственото, което искат от нея е да не пречи, а тя ги мачка със свръхрегулация и бюрокрация на всяка крачка. Тези, които са на субсидии пък нямат нищо общо с бизнеса, те са мафията, а всякаква форма на субсидиране е изключително вредна за икономиката.
85
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който няма работа да яде банани :) Идва банановден .
84
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига плачене, стегнете се българи! Избирайте правилно, но се информирайте преди това! Възраждане без коментар!