Обмислят да има двустепенна тарифа за вода за битови нужди

Цената до 3 куб. м ще е една, а за повече потребление по-висока
39
Обмислят да има двустепенна тарифа за вода за битови нужди
Снимка: БГНЕС

Обмисля се въвеждане на диференцирана цена на ВиК услугите. Потребителите, които ползват до 3 куб. м вода месечно за един човек, каквато е общоприетата норма, ще плащат по една тарифа, а потребеното по-голямо количество ще се заплаща на различна, по-висока цена.

Това стана ясно на среща на министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова с председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, съобщиха от МРРБ.

Работим по проекта на Закон за ВиК и други нормативни актове с цел да осигурим на българските граждани вода, която е национално благо и стратегически отрасъл, на ниска, социално поносима цена, каза министър Комитова. Промяната на законопроекта е ключова за изпълнението на проектите в отрасъл ВиК, които очакват финансиране от Националния план за възстановяване и устойчивост, подчерта регионалният министър.

Първата ни задача е насочена към защита на обществения интерес. Подкрепяме всяка такава идея, заяви Иван Иванов.

Предстои провеждане на разговори на експертно ниво, на които ще бъдат дискутирани конкретни предложения за по-добра регулация на ВиК отрасъла.

По време на срещата стана ясно, че дружеството, което ще доставя електроенергия за ВиК холдинга и за ВиК оператори, вече е регистрирано по реда на Търговския закон и предстои да кандидатства пред КЕВР за лиценз.

В разговора участваха също заместник-министър Валентин Граматиков, Цветелина Лазарова – началник на кабинета на регионалния министър, съветникът Атанас Паскалев, представители на „Български ВиК холдинг“ ЕАД, експерти от ведомството, както и Димитър Кочков – член на КЕВР, и директорът на дирекция ВиК в комисията Ивайло Касчиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: МРРБцена на водата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
16
 
! Отговори
Miko преди 2 години
По-добре първо сменете тръбите, включително и по селата, за да може водата все пак да стига до домакинствата.Щото то и 5 лева да е м3, като има всеки ден аварии сметката не е работеща.
13
1
 
23
 
! Отговори
Баси... преди 2 години
Плащаш толкова ,колкото си изхарчил.Това е .Просто и ясно.Ама много крадете ей.Та не ви стига и постоянно увеличавате.А,младите хора през крив макарон,ще ги гледате как се завръщат тук
12
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересна идея, а нещо за загубите над 50% от водата по мрежата на ВиК?
11
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че тя винаги е била двустепенна тарифа, за бели и за цветнокожи, нищо ново под слънцето...
10
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето я ПРОМЯНАТА! Да ВИ е честита!
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, ок, че се чипкаме у банянятя в Банкя. Може и на чешмите отвън, да се закаляваме. Че си носим сапунче и гъбка и шампоанче.
8
1
 
19
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
Какъв е Смикълът, като Разлика от Общ Водомер е повече от реалното потребление на всеки Абонат?! Пак дране!!
7
1
 
10
 
! Отговори
Селски тарикати! преди 2 години
ще събирате дъждовна вода да се обръснете.И да, ще мви бръснат с високите сметки на СУХО !!
6
0
 
24
 
! Отговори
nekoj преди 2 години
Мен по ме интересува - кога ще намалят загубите по ВИК мрежата които са от 60 до 80% !!! Нали и те са ми включени в сметката??? Ако ги намалят - няма да има нужда от двойни тарифи! И още нещо - защо в сметката ми има и сума за 'отпадна вода' (или нещо такова бе) - след като в наше село няма канализация, пречиствателна станция и така нататък? За ВИК - разходите са НУЛА - а за мен не?
5
4
 
20
 
! Отговори
Ай Сиктир преди 2 години
Почват тънките комунистически номерца по увеличаване на цени и данъци. Изненадани? Със сигурност ще има. Честита промяна!
4
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
После ходете им гласувайте.
3
1
 
31
 
! Отговори
ДртПрч преди 2 години
Пак ли ще плащаме за 80% загубо по трасето? Тази вода, която изтича пре пробитите тръби и подкопава улиците по коя тарифа е?
2
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хм, водата е 2 лева кубика. Значи ако ползвам 3 кубика, няма да платя 6 лева, ами 5.50? И това го мъдрят колко човека? С какви заплати? Мисля че ще има по-голям икономически ефект ако уволним ненужната администрация от ВиК-тата.
1
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То и сега има двустепенна тарифа. Такава за нормални хора и такава за бойковия електорат, с нулева ставка за тях,но заплащана от нормалните потребители.

Спонсорирани публикации