Отбелязваме Световния ден на недоносените деца на България

Събитието се провежда за десета поредна година
17 ное 2021 08:10, Петя Славова
9
Отбелязваме Световния ден на недоносените деца на България
Снимка: БГНЕС

На 17 ноември отбелязваме за десета поредна година Световния ден на недоносените деца в България, по инициатива на Фондация "Нашите недоносени деца".

На 17 ноември Фондацията стартира емоционална инициатива насочена към връзката между родителите и техните недоносени бебета и новородени, които се нуждаят от болнично лечение. В сянката пандемичната криза, през последните две години, достъпът на семействата до неонатологичните звена е силно ограничен, а бебетата им се възстановяват без възможност за контакт със своите родители. Инициативата, озаглавена #БезРаздяла | “Гласът лекува”, насърчава семействата да изпратят аудио послание до техните бебета, чрез което да ги накарат да усетят обичта и топлината в думите на своите родители, което ще се реализира със съдействието на медицинските екипи.

Световният ден на недоносеността е ден, в който вниманието да бъде насочено към тези най-мънички и борбени деца, голяма част от които въпреки всички трудности, с които се сблъскват все пак оцеляват и нещо повече – израстват като здрави деца. Но за да се намали броят на преждевременните раждания, за да се намали броят на смъртността сред недоносените бебета, и да се намали процентът на уврежданията сред недоносените, е необходимо да се говори за проблемите и хората, както и специалистите да бъдат възможно най-информирани, пре.

Над 15 млн. бебета се раждат преждевременно всяка година (по данни от 2012 година), а само в Европа те са около 500 000. Над 1 млн бебета умират всяка година в следствие на преждевременно раждане, поради усложнения. В България статистиката също е тревожна – над 6 хил. бебета годишно се раждат твърде рано. Недоносените бебета представляват най-голямата група пациенти сред децата, а броят им продължава да нараства. Още по-тревожно е, че това се случва на фона на тенденцията към намаляване на общия брой раждания. Непрекъснато се увеличава и броят на недоносените с екстремно ниско тегло – под 1000 гр. Грижата за най-малките и крехки пациенти възлиза на повече от 26 милиарда евро годишно. В България грижата за едно недоносено бебе може да достигне 1000-2000 лв на ден.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Радка Илиева преди 5 месеца
Статистиката сочи, че се увеличава броя на недоносените деца. Това е следствие на липсата на минерали и витамини в храната. Имаме колежка, която разказа за китайка, която по време на бременността е приемала гъбите рейши и спирулина и е родила 4 кг бебе. Бебето е не само физичеки, но и умствено по-развито в сравнение с неговите връстници.
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някои експерт може ли да ми каже колко бебета са родени в българия от български произход колко е съотношението на пенсионерите с пълнолетните над 18 годишна възраст и колко хора са починали от пандемията да видиме дали се стопяваме като общество и дали има демографски срив
6
2
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ЧОВЕШКАТА ПРОСТО-ТИЯ ГРАНИЦИ НЕ ЗНАЕ! ДЕН НА ИЗНОСЕНИТЕ, ДЕН НА НЕИЗНОСЕНИТЕ И ДЕН НА ПРЕНЕСЕНИТЕ ДЕЦА! ТОВА САМО ПЪЛЕН ОЛИ-ГОФРЕН МОЖЕ ДА ГО ИЗМИСЛИ И ДА ГО ОТЧИТА! НАЙ-ВЕРОЯТНО ИМА ФОНДАЦИЯ КОЯТО СЪБИРА ПАРИ ЗА ТОВА, ВИНАГИ ИМА НЯКОЙ ХИТЪР КОЙТО ДА ОБЕРЕ БУНАЦИТЕ
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що трябва за всичко да има "световен ден"?? Утре е световният ден на кривите краставици, между другото.
4
2
 
0
 
! Отговори
Nqma Bg kalviatura преди 2 години
Deevigoo turgna u umreliq praznik veeeee, az praznuvam az padaneto na gerb
3
1
 
1
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Ми да събираме капачки, докато управляващите трупат пачки ...
2
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Недоносените деца са кофти. Пълни света с кофти м'трял.
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кривоглавия слухтящ неандерталец, отличника на помощното училище във Вършец, енергийният вампир, шестапартаментният с чакрите и енергията днес имал празник. Да си жив и здрав ухо.

Спонсорирани публикации