Цените летят нагоре, инфлацията ще се ускорява

Инструментите за овладяването ѝ са ограничени, каза Георги Вулджев
Обновена: 19 ное 2021 17:01 | 19 ное 2021 17:00, Анисия Иванова
99


"Инструментите на българските политици за овладяване на инфлацията са ограничени. Тази инфлация, която виждаме, е предизвикана от глобални тенденции, които по никакъв начин не зависят от България. Говорим за това колко петрол добиват държавите в ОПЕК, какви са отношенията на ЕС с Русия, както и какви са политиките на големите централни банки по света", посочи Георги Вулджев от Експертния клуб за икономика и политика в ефира на "България сутрин".

За първи път от 12 години цените на стоките и услуги растат толкова бързо. В момента инфлацията е около 6%, като очакванията са тя да се ускорява през следващите 5 месеца, изтъкна икономистът.

Хората трябва да бъдат подготвени. По отношение на производителите - има проблеми заради цените на енергетиката. Служебното правителството обяви в края на миналия месец леко сваляне на цените, но за крайните потребители все още няма такива мерки", посочи Вулджев.

Икономистът коментира и възможността за евентуална бъдеща финансова криза.

"Рано е да се каже на този етап дали ще има финансова криза. Рисковете са завишени. Ситуацията,  в която се намират правителствата и централните банки, е много по-рискова, отколкото преди две години", уточни събеседникът на Bulgaria ON AIR.

Според него в момента централните банки са изправени пред парадоксална ситуация.

"Ако не ограничат отпечатването на пари, не вдигнат лихвите, то инфлацията ще продължава да се ускорява. Ако вдигнат лихвите, рискуват да се случи рязко свиване на икономическата активност и да има криза", смята Вулджев.

Икономистът каза още, че златото е най-сигурният актив за защита от инфлация и икономическа криза.

"По-голямата част от българите се защитават от инфлация с инвестиция в имоти, но при тези цени това може да е по-скоро рисково", подчерта той.

По думите му, колкото и добро да е правителството, то само по себе си няма да осуети инфлацията изцяло. "Може да се помисли за реформа в ДДС и акцизите, тъй като това са данъци, които пряко влияят на всички стоки", смята Вулджев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
0
 
! Отговори
Да преди 2 години
ЕС е в терминален стадий, колкото искат могат да пребиват, арестуват, локдауни, принудителни ваксини, печатница за евро без покритие не работи повече. До една година ЕС се разпада, всека държава ще трябва да си върне старата валута, нормално е че балона трябва да издише, което означава по не четири цифрена инфлация. Изтока няма да ни робува повече, ако искаме нещо, ще ни трябват истински пари да го купим -юани, рубли или стокообмен.
71
4
 
2
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Отново само общи приказки - колко петрол произвеждали, какви били отношенията на ЕС и Русия..бла, бла, бла..Подготвят ни активно за новите кражби и загуби от неефективно управление...БСП и СИЕ ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА! Сега протестирали, че Нинова щели да я махат толкова късно, искат това да стане по-скоро внушавайки ни, че Нинова като си отиде те ще направят магията и всичко ще тръгне надобре..Ха-ха-ха!..Те не могат да се оправят в партията си, ще се оправят с проблемите на държавата! Да се махат!
70
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Толкова гейберастки *** тук,Свърши се вашето - само екс.кременти за вас от тук нататък
69
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички като В. трябва да бъдат пратеник на Сатурн
68
5
 
7
 
! Отговори
В. преди 2 години
Съд, присъда, разстрел за всички участници в ковид кампанията, кампанията за дигиталните технологии, за зелената сделка, за гей браковете, с които само отклоняваха вниманието на обществото за огромните кражби на обществени и природни ресурси. Съд, присъда, разстрел...
67
2
 
9
 
! Отговори
Това са БАНКЕРИТЕ преди 2 години
ТОВА ЗЛО дело е на БАНКЕРИ, Финансисти и едрият голем Бизнес въртят нещата тъпчат и мачкат цели народи и цели държави. Който не го е разбрал да го разбере още преди да е умрял през следващите месеци.
66
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Юмручето...юмручето ....дигна юмруче , дигна и цени и инфлация .....ама нека , на тъъъъпия болгар хак да му йе...
65
22
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе, когато ББ беше на власт 2014г. и цените на тока и горивата леко се повишиха(бензин/дизел 2.30 лв). имаше стачки,протести и си подаде оставката.При РР вече седем месеца цените на всичко летят нагоре, но не е виновен РР,виновни са ЕС и американците.Нищо, че 90% от петрола и газта е от Русия.
64
7
 
11
 
! Отговори
Ахмед преди 2 години
Май на пишещите под тази статия не им е ясно, че кризата идва отвън, има външни фактори, а *** като БГ , които изкореняват изгодни за икономиката ни и под чуждо давление и интереси предпиятия, заводи, ел.централи водят до проблеми.
63
19
 
15
 
! Отговори
ИМА СИ ПРИЧИНА! преди 2 години
Всички пишат колко е лошо и още колко по-лошо ще става, но никой не си задава въпроса защо това се случва.Никой ли досега не разбра, че глада и мизерията винаги идват в България, веднага, когато политически неграмотното селско, турско и ци.ганско население вкарва комунистите в парламента, нещо от което най-потърпевши са политически грамотните хора у нас. Оказа се че мизерията ни ще продължи дотогава, докато Империята на злото ,която още живее в крепостния феодализъм от 19-ти век не изчезне в ада
62
3
 
11
 
! Отговори
да, ама преди 2 години
Ще трябва ли възрастните ми родители да умрат само и само да не са гладни на зима. И после кой ще плаща данъци на тези ***?
61
6
 
4
 
! Отговори
Шефа преди 2 години
69-ти. Скрий се с тия конспирации. Градивно мислене се търси. Не такива телета като теб.
60
9
 
29
 
! Отговори
Игри на глада преди 2 години
Радев неговата банда даже си вярват. Спомняте ли си че на предишните избори се беше наредил и Жан Виденов? После и те ще ни обясняват как гадните империалисти са им скроили номер.
59
14
 
15
 
! Отговори
Шефа преди 2 години
До 65ти. Няма мама и тати мойто момче. Сами си плащаме всичко с жената. Ама сте много смешни с тва черногледство. Голямо реване. Като искаш напредък защо гласуваш за чалгаря. Какво ви беше виновен Бойко. Че пиеш като смок ама ваксината страшна. Слушате оная Корнелия и сега попарата. Всички държави се ваксинираха хората, само вие в България сте специалисти и се дърпате като магарета. Яжте си попарата. И ербап не е българска дума. Марш в турските ширини като не искаш да говориш на български.
58
4
 
18
 
! Отговори
Лопе преди 2 години
Ще кажа само че ако бнб последва примера на чешката, унгарската и руската банка да вдигне лихвите то инфлацията ще бъде овладена, но пък ще настъпи краи с лапачката от кредитите и имотите, та се съмнявам да стане това. Но рано или късно ще трябва да се вдигнат лихвите и тогава ще настане армагедон
57
10
 
15
 
! Отговори
боци преди 2 години
Неблагодарници , направих толкова за вас , а вие ме оплюхте . Сега ще си пия бирата и ще ви гледам сеира !
56
13
 
23
 
! Отговори
ФОНР преди 2 години
Гарантирано от Радев и ПП.
55
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Шефа, многознайко, хората се плашат първо, защото процентите са много повече от официално обявеното и всички сме наясно с това, и второ, защото тенденцията е притеснителна. Но на тебе явно ти пазаруват мама и татко и нямаш представа колко много се промени ситуацията на касата в магазина. Ама иначе да обиждаш хората си ербап...
54
8
 
17
 
! Отговори
SS преди 2 години
Очаквайте при харвардците, минималната заплата да стане пет бона и мин.пенсия два бона. И по Коледа и Нова год по още една бакшиш !!!! ТАКЪВ ГЛАД НИ ЧАКА......!
53
11
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Марионетките на Чорапа казаха, че като махнат Гешев и всичко в България ще се нареди и оправи... Затова сега има инфлация.... Гешев все още им пречи. Ха-ха-ха!