Цените летят нагоре, инфлацията ще се ускорява

Инструментите за овладяването ѝ са ограничени, каза Георги Вулджев
Обновена: 19 ное 2021 17:01 | 19 ное 2021 17:00, Анисия Иванова
99


"Инструментите на българските политици за овладяване на инфлацията са ограничени. Тази инфлация, която виждаме, е предизвикана от глобални тенденции, които по никакъв начин не зависят от България. Говорим за това колко петрол добиват държавите в ОПЕК, какви са отношенията на ЕС с Русия, както и какви са политиките на големите централни банки по света", посочи Георги Вулджев от Експертния клуб за икономика и политика в ефира на "България сутрин".

За първи път от 12 години цените на стоките и услуги растат толкова бързо. В момента инфлацията е около 6%, като очакванията са тя да се ускорява през следващите 5 месеца, изтъкна икономистът.

Хората трябва да бъдат подготвени. По отношение на производителите - има проблеми заради цените на енергетиката. Служебното правителството обяви в края на миналия месец леко сваляне на цените, но за крайните потребители все още няма такива мерки", посочи Вулджев.

Икономистът коментира и възможността за евентуална бъдеща финансова криза.

"Рано е да се каже на този етап дали ще има финансова криза. Рисковете са завишени. Ситуацията,  в която се намират правителствата и централните банки, е много по-рискова, отколкото преди две години", уточни събеседникът на Bulgaria ON AIR.

Според него в момента централните банки са изправени пред парадоксална ситуация.

"Ако не ограничат отпечатването на пари, не вдигнат лихвите, то инфлацията ще продължава да се ускорява. Ако вдигнат лихвите, рискуват да се случи рязко свиване на икономическата активност и да има криза", смята Вулджев.

Икономистът каза още, че златото е най-сигурният актив за защита от инфлация и икономическа криза.

"По-голямата част от българите се защитават от инфлация с инвестиция в имоти, но при тези цени това може да е по-скоро рисково", подчерта той.

По думите му, колкото и добро да е правителството, то само по себе си няма да осуети инфлацията изцяло. "Може да се помисли за реформа в ДДС и акцизите, тъй като това са данъци, които пряко влияят на всички стоки", смята Вулджев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До пияница мистик Заслужават си го , щото са мало ум ници .
51
18
 
8
 
! Отговори
Шефа преди 2 години
Какво тъпо племе сте тия в коментарите. Инфлацията така или иначе е между 3-5 % ... ама нека да правим трагедия за 6%. Четете новини ама сте неуки и пишете глупости. Заслужавате си положението. Идете на работа вместо цял ден да драскате тук и да си броите плюсчетата.
50
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми те протестърчетата са си щастливи. Няма цени, няма инфлация гладни ше седят обаче ПП ще управляват и Радев ще им е президент. Кеф отвсесъде. И кал по гърбо.
49
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 1 а предишното правителство какво донесе?????За 12 години управление най накрая когато им изтичаше мандата увеличиха минималната пенсия и заплата експресно за да не страда народа.....Безбожници....
48
0
 
13
 
! Отговори
отново комунисти преди 2 години
само пандемията ще ги порази!
47
0
 
16
 
! Отговори
нагоре! преди 2 години
До Киро и Асен КЪМ КОМУНИСТИЧЕСКОТО НИ НЕБЕСНОТО ЦАРСТВО ОТ КОМУНИСТИ
46
6
 
40
 
! Отговори
Свиквайте ! преди 2 години
Иде Радевата Зима !
45
5
 
31
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Когато левицата управлява,винаги се стига до катастрофа.
44
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
какви цени, важно е да махнем Гешев! Ваши Харвардци, Бойкикев, Чалгоров и въртоглавите, както и Васо Божков и Прокопов
43
16
 
14
 
! Отговори
факти преди 2 години
Къде е Теменужка Петкова ? Спомняте ли си как излезе по национална медия и каза , че излизаме на свободен пазар и това ще доведе до по- ниски цени на тока. Има архиви може да се извади пусне отново и да се престане с това защо тока расте. Това е заложена бомба като КТБ .Като расте тока и горивата всичко тръгва нагоре това са подготвяли тези дето 12 години крадоха европейски пари
42
1
 
12
 
! Отговори
Дедо Пижо преди 2 години
Аз само да питам при най-евтин газ и ток в целият ЕС кво правите вие бе момчета,а стига фокуси народа е беден.
41
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Запасявайте се, докато цените са окей!
40
3
 
23
 
! Отговори
Киро и Асен преди 2 години
Продължаваме разрухата. Промяната.
39
1
 
10
 
! Отговори
Госин Вулджев преди 2 години
Не ее баш така,не се оправдавайте с енергетиката след като газта е 93 лева сами го писахте а тока от АЕЦ 2,5 стотинки най-евтини цени в ЕС за останалите ви номера обяснете вие.Какво правите до потребителя??????
38
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много хора ще преминат през тежък и дълбок катарзис в близките месеци, но те не са виновни, проблемът е в генетиния материал, получен от родителите им.
37
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според мен инфлацията няма да се ускорява. Но (псевдо)експертите са на друго мнение. Важното е паника да има... КУПУВАЙТЕ БРАТЯ, КУПУВАЙТЕ!!! НИЩО НЕ ОСТАНА!
36
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само с лицеви опори няма да стане, трябва и по 5 коремни поне!
35
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Чубака: Долу ГЕРБ!
34
5
 
23
 
! Отговори
Поздрави от Банкя преди 2 години
Приятна зима с 2000$ цена на газ, 3.5 милиарда нов дълг, 50% инфлация и две хубави умни и интелигентни българчета от чужбина с харвардски акцент. ГЕРБ е в опозиция.
33
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще се успокои тогава,когато излишните пари се "стопят"до паритет със стоките произведени и натрупани преди пандемията.Сега се произвежда всичко което"обслужва"пандемията и което дефакто унищожава ускорено излишните пари.За да се"изравни"баланса,ще трябва и някои Банки да фалират,за да не се задълбочи кризата и да се получат дисбаланси на различни места по света.Борбата за оцеляване на банки и банкери ще е голяма и ще"хвърчат"депозити на"bokлyka"т.е.ще ги занулят.А балона с имотите ще се спука.