Желязната завеса е в миналото, но над България се спусна Ковид завеса

Ще има последици за целия ЕС
21 ное 2021 11:13, Александър Попов
218
Желязната завеса е в миналото, но над България се спусна Ковид завеса
Снимка: Pixabay

Защо в България и останалите страни, в които думата навремето имаше СССР, хората масово не искат да се ваксинират? Две международни издания се спират на този въпрос и стигат до един ужасяващ извод, пише "Дойче Веле". Ето някои цитати.

Виждаме Ковид-завеса, която минава точно там, където минаваше и Желязната завеса

Историята предопределя отношението към ваксините в Източна Европа - под това заглавие германският "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ) представя част от коментар в италианския вестник "Кориере дела Сера":

"Ако разположи статистиката за ваксинациите срещу Ковид-19 върху географската карта, човек направо ще си каже, че Съветският съюз не е умрял през 1991 година", отбелязва италианското издание и помества данни за огромния брой на заразените и починалите от пандемията в Русия, като припомня, че само 34% от хората там са ваксинирани.

Верноподаничество, но и враждебност към държавата

Ето какво още четем там: "Страната преживява катастрофа, след като и преди пандемията демографските показатели вече се влошаваха. В бившите съветски републики числата не са особено благонадеждни, но положението там навярно е дори по-лошо. (…) На територията на бившия Варшавски договор и на СИВ, в страните от някогашната съветска империя, някои от които в момента дори членуват в ЕС или НАТО, наблюдаваме сходни феномени. Това важи най-вече за Румъния (само 24,9% ваксинирани) и България (22%), които като част от Запада не са принудени да разчитат на руската ваксина Спутник V.

Политолозите и социолозите и без това вече са убедени, че не става дума за качеството на ваксината или за нейната ефикасност. В онези части от света, където някога думата имаше СССР, по исторически причини има много повече противници на ваксините - деца и внуци на една съветска, а преди това царистка култура, където верноподаничеството беше задължително, но в същото време навред се ширеше абсолютно недоверие и враждебност към държавата“, отбелязва италианското издание.

На същата тема е посветен и част от анализа на Оливер Грим в австрийския "Ди Пресе", озаглавен "Дезинформираните ваксинационни мързеливци от Източна Европа". Обширната статия е илюстрирана със снимка от антиваксърски протести в София на 24 октомври, а в началото ѝ четем:

"В нито една от бившите комунистически страни, които сега членуват в ЕС, ваксинираните не са повече от 60%. В Румъния ваксиниран е едва всеки трети, а в България дори всеки четвърти. Това е резултат от липсата на сериозни медии и от тежката дезинформационна кампания, водена от Русия и Китай, срещу която ЕС може да направи твърде малко."

По-нататък авторът припомня как през март тогавашният австрийски канцлер Себастиан Курц е повтарял, че снабдяването на България с ваксини несправедливо изостава, и продължава: "Да, беше очевидно че България, Румъния и други източноевропейски страни явно страдат от огромен дефицит на ваксини. Днес обаче проблемът е точно обратният. И в България, и в Румъния, и в другите държави от източната част на ЕС няма дефицит на ваксини. Във всички посткомунистически страни има най-вече дефицит на желаещи да се ваксинират."

Последици за целия ЕС

Оливер Грим също цитира числата, онагледяващи ниския брой ваксинирани и стига до следния извод: „За ЕС това създава няколко проблема. Първо, защото надигащата се четвърта вълна (а някъде може би и пета?) отново може да раздуха отровния дебат за граничния контрол, ако не и за затваряне на граници вътре в Шенгенската зона. Второ, защото може сериозно да попари сегашните доста розови стопански прогнози за 2022 година, ако производството отново спре за седмици, което ще вкара в изкуствена кома тъкмо посвестилите се национални икономики в Европа“.

Според автора от тази ситуация за ЕС възникват и още две неблагоприятни тенденции. Евросъюзът ще бъде принуден да остави на заден план най-важните си дългосрочни цели като опазването на климата и отказа от фосилни горива, а освен това Брюксел на практика не може да накара националните правителства да ваксинират повече граждани, защото здравеопазването е в компетенциите на отделните държави, четем още в статията.

Но защо всъщност в Средна и в Източна Европа има такава съпротива срещу ваксинирането? – пита се авторът и разказва накратко за дебата в Европейския парламент по тази тема, в който е ставало дума най-вече за дезинформация и за конспиративни теории.

„Така стигаме до ужасяващия извод, че редица източноевропейски държави от ЕС изцяло са покорени от целенасочената дезинформация, идваща от Китай и Русия. Най-важният източник на информация за пандемията в Сърбия например е RT Serbia, печално известният руски пропаганден канал. Тази телевизия доказуемо разпространява извън границите на Русия дезинформации и фалшиви новини за западните ваксини и за опасността от пандемията“, пише Оливер Грим.

Нова Желязна завеса

Той цитира латвийската външна министърка Сандра Калниете с думите: „Определено виждаме спусналата се насред Европа Ковид-завеса, която минава точно там, където минаваше и Желязната завеса“. Австрийския вестник цитира и политоложката Катарина Клингова от Братислава, според която в много от тези страни няма сериозни медии.

„Много хора, които вярват в теориите на заговора, всъщност имат и чувството, че техният глас не се брои за нищо“, казва Клингова. Авторът Оливер Грим подробно информира за мненията на различни експерти в европейската дискусия около антиваксърството и търси отговор на въпроса за възможните контрамерки: „На политическо равнище обаче в момента не виждам особени надежди. Вероятно най-важното ще бъде Румъния, България, а и Чехия скоро да сформират сериозни и стабилни нови правителства,“ констатира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още по темата: коронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
5
 
8
 
! Отговори
Руски шпион преди 2 години
Ние сме на всеки километър-от тук до края на света
129
4
 
19
 
! Отговори
<><> преди 2 години
Ваксинирва се целия свят на 100% .....след 2 месеца отново много заболели много жертви ...защо ? Ааааа навлезе 5-та вълна и ваксините до сега са безсилни ...трябва нови ваксинации ......
128
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що за глупости? Аз съм ваксиниран, децата ми също. Това, че не искам нещо неизпитано и неодобрено за ваксина, не ме прави антиваксър. Преболедувах, явно имам имунитет, но разни политици настояват да ме бодат от грижа за мен? Професори и лекари отрекоха това, което са учили и говорили от години, и трябва да им вярваме? Изкарват ме самоубиец, който не се ваксинира, за да заразява?
127
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При нас никой не вярва в институциите. Защо да вярваме? Излизат клипчета с премиера и нищо! Няма разследване - нищо. Сега сменяме властта и Рашков взел да разледва университети в седмицата, когато един от кандидатите е част от единия университет. При нас се наблюдава цикличност - "промяна" след "промяна", а системата е същата. Вярвам единствено, че отново ще сме губещи!
126
4
 
32
 
! Отговори
ХХХ преди 2 години
Нидерландия като са 86% ваксинирани ...защо са в пълен Локдаун и има размирици , мерки пак ....много болни и не само там ? В Сомалия дали има един ваксиниран и пандемия има ли ? Ваксинирани по 2-3 пъти пак им искат ПСР-и ...маски и т.н. Адже ба защо ? Нещо логиката и цифрите се губят някъде ......за това и хората които мислят по свободно ги е страх да се ваксинират ....онези роботизираните само да им кажат и вибратор ще си пъхнат ....щом е за доброто на човечеството !
125
5
 
39
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 2 години
В демократична Нидерландия онази вечер застреляха двама, които отказваха да бъдат "спасени" от страшната хрема. Е, те никога вече няма да се разболеят от ковид. Дилемата "ваксина или куршум" не ме кара да вярвам в светлото бъдеще.
124
4
 
40
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 2 години
С тази статия напълно се потвърждава становището, че благодарение на социализма и в частност СССР в страните от Източна Европа и най-вече България хората останаха с акъла си, вместо да се превърнат в плужеста маса тип западноевропеец !
123
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тук разпознаваме диктатурата още в зародиш. Просто вие на запад още сладко си спинкате.
122
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми от Източния блок знаят за какво става на въпрос, докато западняците не знаят кога ще ги излъжат :))) Тъй че Дойчето малко да се замисли над това НЕЩО :)))
121
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Просто казваш, че не искаш да се ваксинираш и медийната машина започва да те сравнява със СССР и да говори за железни завеси. Това не е нормално.
120
4
 
32
 
! Отговори
Т.Шак преди 2 години
Източноевропеецът е видял и две, и двеста. Много добре различава фалша и имитацията на загриженост на политиците, които са решили да го излашкат за още нещо. Източноевропеецът не вярва на пропаганда, нито от изток, нито от запад и е принуден да мисли с главата си, което западноевропеецът със залинял политически усет и закърняло светоусещане не разбира.
119
3
 
12
 
! Отговори
Чудя се преди 2 години
Кой е този Оливер Грим , който цитират ? Всеки под псевдоним може да казва каквото му скимне.
118
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Демократичния" запад иска насила да ни боцка, така както навремето ни правеха на 100 процента комсомолци! Само че боцкането е доста по-рисково от формалното членство в някакво безсмислено ДКМС!
117
2
 
25
 
! Отговори
Хичо преди 2 години
В началото искат да уплашат хората,когато започнат да се страхуват от вируса,чрез постоянно облъчване от медиите,статистики на смърт ,болни в интензивни отделения,болни от трипер и подагра....После идват добрите самаряни с безплатните ваксини,които всъщност всички ние плащаме от държавния бюджет.После ще дойдат втори дози,бустерни инжекции,четвърти дози,дози през шест месеца,но веме платени?И за какво?От страх?Цял живот ,изживян в страх?
116
1
 
32
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 2 години
Явно протестите на мислещи хора във Виена, Ротердам, Женева и др. са поддавлението на неваксинираните от Румънияи България ! И Кремъл, разбира се !
115
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А вие в швестерия като се ваксате що вчера имате 70 000 заразени за ден? ЕС стана по-зле от СССР и ще завърши по идентичен начин, ако извратеняците не се осъзнаят навреме!!! Разрушиха семейството, религията и всички морални ценности за нормалния човек, това даже комунистите не можаха за 70 години!!!
114
2
 
25
 
! Отговори
чудна работа преди 2 години
Западна Европа 30 години ни пробутва второ качество храна и продукти, сега - кой ми ср@ в гащите!
113
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не мислете, че обидите ще накарат хората да побягнат към първия ваксинационен пункт!!!
112
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Положението в Германия, която доскоро беше една от най-стабилните страни в ЕС, се влошава с всеки изминал ден. Властите, виждайки ситуацията, започнаха бавно да подготвят германците за още по-лошо положение.
111
2
 
10
 
! Отговори
бедна Русия преди 2 години
Това е четвъртата и последна криза на запада. Повече кризи няма да има. Моделът приключи и илюзии вече по този повод няма. Това не значи, че ще дойде краят на света. Просто всички ще продължават да обедняват драстично, ще има локдаун, и на всеки ще бъде дадена свободата да се ваксинира на две седмици. На запад няма толкова ресурси и енергия, че да стигне за всеки.