България - предпоследна в ЕС по социален прогрес за 2021 г.

Само Румъния е след нас
22 ное 2021 22:38, Нели Христова
39
България - предпоследна в ЕС по социален прогрес за 2021 г.
Снимка: БГНЕС

България се нарежда на 43 място от 168 държави в Индекса за социален прогрес през 2021 г., който анализира качеството на живот и социалното благополучие, предаде БГНЕС.

Страната ни се намира на предпоследно място в Европейския съюз, изпреварвайки единствено Румъния, която е на 44 място. България регистрира 77,81 точки от 100 в класацията, която е съставена от неправителствената организация Social Progress Imperative с подкрепата на Deloitte.

Индексът на социалния прогрес (SPI) измерва качеството на живот и социалното благополучие на гражданите от 168 държави, въз основа на анализа на три основни категории. Тези категории са следните:

a) основни човешки потребности – храна и основни медицински грижи, вода и канализация, подслон и лична сигурност;

b) благополучие – достъп до основни знания, достъп до информация и комуникации, здраве и благополучие, качество на околната среда;

c) възможности – лични права, лична свобода и избор, приобщаване, достъп до качествено образование;

Въз основа на резултата държавите са класирани в шест групи, подредени в низходящ ред.

В глобалната класация България е в първите 50 страни в две от категориите: основни човешки потребности (38 място) и възможности (41 място). Отстъпление е регистрирано единствено в категорията благополучие, където сме класирани 62.

Норвегия продължава да е на първо място в света с резултат от 92.63. В тройката влизат също така Финландия и Дания. На последно място са ЧАД, ЦАР и Южен Судан.

Сред държавите-членки на ЕС най-високо са оценени Финландия и Дания, а Швеция е седма.

Сред страните от Централна и Източна Европа най-добро място заема Естония (21), следвана от Чехия (22), Словения (26), Литва (27), Словакия (33), Латвия (34), Полша ( 35), Хърватия (36), Унгария (42), България (43) и Румъния (44).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ХАХАХАХ социален прогрес колко тежко звучи всякаш българинът знае истинският смисъл на социално подпомагане. В държавата мащеха това са само думички изричения празни от какъвто и да е смисъл. Не, последни в ЕС назад сме от много северно африкански държави Тунис, Мароко, Алжир. При нас социално подпомагане е заменено с далавера, да изкараме едни пари да свършим там нещичко. Срамота е, че въобще сме в този съюз там думата социално носи пълният си смисъл и найстина помага на хора крайно нуждаещи.
28
3
 
2
 
! Отговори
|| преди 2 години
И за какво сме в НАТО и ЕС? Да могат способни те да избяга и да бъдат използвани за ефтина работна ръка във всички сектори. Във валутен борд сме и Германия прави кинти от нас както и Румъния е в борд с Франция. НАТО от какво ни пази? Или сс23 не ни пазеха, но 300 ракети нарязани щото само Мурика трябва да има а ние сме никои и трябва да слушаме. България и Румъния са както Афганистан за Америка, след 20 години трилионии за тяхна употреба и прах в очите на недоразвити те.
27
1
 
3
 
! Отговори
|| преди 2 години
Това е абсолютен цирк с Източно Европейските държави. Особенно България която си е управлявана от комунистите и ДС и никога не е спирала да се управлява от тях. Бохо, шоко, царя, доган , местан и на *** н са си тяхно агенти със цел и позиция. Наивниците скачаха по площади и си мислих че правят нещо. А Запада така се интересува от нашата псевдо демокрация че чак плаче с крокодилски сълзи за България.
26
0
 
5
 
! Отговори
хахахахааааа.... преди 2 години
Най-важното е България в ЕС и НАТО....
25
1
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Гарантирано от ГЕРБ.Видими резултати след 12 год. управление.
24
4
 
3
 
! Отговори
Германец преди 2 години
Какъв е проблемът? Защо не сте последни? Обикновено сте....
23
5
 
5
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Днес имало ужасно много починали . Да, хората разбрали какво ги чака с новата власт и президент , и се отказали от живота ! Защото живот няма да има ! Ще има мъка , другаре !
22
1
 
7
 
! Отговори
Резултат преди 2 години
Като станем последни , ще завършим "промяната" ! Скоро ще е !
21
1
 
4
 
! Отговори
Споко ! преди 2 години
Споко , другаре ! Съвсем скоро ще сме последни....отново !
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 26 "Няма потенциал, няма ресурси, няма образование!" Това не е салам да ти отрежат, за да "има". Изисква се да си седнеш на д-то и да БАЧКАШ И ДА МИСЛИШ. НЕ СТАВА с ходене по кръчмите, дребни тарикатлъци, напразни надежди за чудеса и т.н. НЕ става и с "яваш, яваш". Когато ги разберете тези неща ВИЕ ЛИЧНО ще се оправите.
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На базата на какво да има социален прогрес в тази държава?! Няма потенциал, няма ресурси, няма образование!
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До wseki "идващи от вражески настроени елементи" Страшно е да се чете какви невероятни глупости пишат уж възрастни индивиди. Изказването ти е буквално извадено от "Наръчника на младия комунист". Страшно е.
17
3
 
1
 
! Отговори
wseki преди 2 години
И защо трябва да обръщаме внимание на подобни оценки, идващи от вражески настроени елементи - обърмете внимание на източника, "неправителствена" организация, по свои съображения прави изводи нас.
16
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ниско образовани и крайнодясно мислене са комбинираната причина за липсата на социален напредък. И двата компонента предполагат висока степен на нарцистичен егоцентризъм.
15
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещата в държавата вървят към катастрофа от времето на Жан Виденов. Може и да няма прогрес но важното е че има трима оптимиста в държавата Кирчо, Кокорчо и Радев които си въобразяват че управляват регреса.
14
1
 
4
 
! Отговори
от Германия преди 2 години
До Анонимен 9 "Да опъна германеца да живее с български доходи 30 години и да видим класацията...ако не е изчезнал де........." Германеца никога няма да се остави с такива доходи: просто прекалено много работи и мисли, за да стои с години в тинята, камо ли десетилетия. Това само Г---аньо го може: постоянно да се занулява САМ и да не му пука. Даже се хвали какъв голям оцеляващ е.
13
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както сме се хързулнали по бобслея мисля че след няколко месеца Радев ще стане пишман че вдигаше юмрука и благодарение на тази геройска поза взе властта.
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 13 Пич, ти си нямаш абсолютна никаква идея какви ги говориш. "Анализа" ти е буквално за кошчето. Толкова глупости в толкова малко изречения рядко се срещат.
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За какъв социален прогрес може да става въпрос при ръст на цените 50-70% от пролетта до сега.
10
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Там и ще си останем!

Спонсорирани публикации