Евтините пари поддържат високите цени и търсенето на имоти

Големи апартаменти и крайградските къщи продължават да са най-търсени
23 ное 2021 23:45, Анисия Иванова
32
Евтините пари поддържат високите цени и търсенето на имоти
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Рекордно ниските лихви по ипотечните кредити и повишаващата се инфлацията са основна причина за ръста на сделките с недвижими имоти в България. Сделките с имоти през третото тримесечие отбелязват ръст от 19% на годишна база за страната, а в София – 25%. 9.1% е ръстът на цените на годишна база, но има забавяне на ръста до 0.3% спрямо предходното тримесечие. Това са основните моменти от доклада за имотния пазар на Arco Real Estate, който бе коментиран от Камен Каменов, Mениджър Инвестиционни проекти в Arco Real Estate, е вфира на предаването "В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

"Хората се замислят, че имотите са скъпи, а парите са евтини. Българите традиционно инвестират в активи, които могат да пипне – имоти и злато“, каза Каменов и допълни, че имотите минимум запазват стойността си в дългосрочен план.

Големите натрупани спестявания на българите подкрепят ръста на цените на имотите. Цените на новото строителство се повишават и заради поскъпналите суровини, докато дефицитите в предлагането са основен фактор на вторичния пазар, където търсенето се води предимно от локацията и чиста жилищна площ, коментира Каменов.

„Трендът при старото строителство винаги е бил нагоре“, каза Каменов и добави, че много продавачи не излизат на пазара, тъй като нямат конкретна идея къде да инвестират средствата.

Темпът на нарастване на цените е оправдан, смята Каменов. „Масово се спекулира със спукване на балона, но ситуацията няма нищо общо с 2008 г. Тогава беше финансова криза..., а в момента финансова криза няма.“

Заплатите изостават от ръста на инфлацията и това може да окаже влияние на цените в бъдеще, предположи гостът.

"Много зависи с каква цел се купуват жилища. Ако е с инвестиционна цел, трябва да се прецени дали да се влиза в спекулативни сделки, дали се търси пасивен доход.“, каза още той.

Тристайните и по-големи апартаменти, както и крайградските къщи, продължават да бъдат най-търсени, което се обуславя от пандемичната ситуация. Новото строителство успява да отговори на новите трендове като площ, качество и промяната към по-просторни жилища едва ли ще се обърне, смята Каменов. При крайградските къщи търсенето продължава да задминава предлагането, като се наблюдава и търсене на площи за строеж. Има и засилен интерес към закупуването на ваканционни жилища, особено по Черноморието.

Сделките в големите градове обикновено се сключват до един месец от публикуването на обявата, каза Каменов.

Прогнозите са за стабилен пазар по сегменти, особено към 3- и 4-стайните жилища, с голям интерес към къщите, докато малките апартаменти ще останат предпочитани за инвестиционна цел.

Запитан за бъдещето на панелното и ЕПК строителство Каменов заяви, че банките „гледат на ЕПК като на тухлата“, а животът на панелните и ЕПК сгради може значително да бъде удължен с добра поддръжка и саниране.

В коментар как купувачите да си закупят жилища в сграда в строеж, които в момента се изкупуват от големи компании, Каменов посъветва да се използва добър професионален консултант, който ще има достъп до подобни оферти.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Лопе преди 2 години
Рискът от корекции на цените се е увеличил на някои пазари на недвижими имоти и финансови пазари. Уязвимостта на пазарите на жилищни имоти е нараснала, особено в страни с оценки, които вече са били повишени преди пандемията. По-рисковите сегменти на глобалните финансови пазари вече изпитаха нарастващо търсене на инвеститори, като интересът към нови видове активи като крипто активи се увеличи.
26
0
 
1
 
! Отговори
Лопе преди 2 години
dir.bgdir.bg назадЖилищни балони, разтегнати стойности на крипто активи: предупрежденията на ЕЦБСнимка: Getty Images/ Guliver PhotosЖилищни балони, разтегнати стойности на крипто активи: предупрежденията на ЕЦБИнвеститори могат да претърпят сериозни загуби, увеличавайки експозицията си към корпоративен дълг с по-нисък рейтинг, отбеляза Европейската централна банка16:07 | 17 ноември 2021 | Редактор: Виктор Стефанов 28 7446 Европейската централна банка (ЕЦБ) предупреди за разтегнати оценки на много пазари на активи, тъй като регионът продължава да се възстановява от пандемия
25
0
 
2
 
! Отговори
Лопе преди 2 години
Членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Изабел Шнабел каза във вторник, че "централните банки трябва да обърнат повече внимание на цените на жилищата, както от гледна точка на ценова стабилност, така и от гледна точка на финансовата стабилност", съобщава Ройтерс.Тя обясни, че ЕЦБ смята, че цените на жилищата в еврозоната "понастоящем са надценени спрямо основните показатели, което ги прави уязвими за бъдещи корекции на цените".Членът на Изпълнителния съвет на Европе
24
0
 
11
 
! Отговори
хаха преди 2 години
Пак ли бе? Нали вчера имаше статия за същото? Всеки ден ще пускате по една статия та дано някой будала се излъже... Жалки сте...
23
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В момента покупката на жилище е като да си купиш огромна гъба НАПОЕНА обилно с ИНФЛАЦИЯ,тоест огромна загуба.Всичко това се вижда с просто око на пазара на жилища.И какъв е този пазар дето се крепи на едни евтини пари?Я вижте изявленията на Централните банки..всички са нервни до краен предел заради инфлацията и една по една започват да преминават в режим на по високи лихви и затягане на евтините пари цитирани в статията...
22
2
 
12
 
! Отговори
?!? преди 2 години
Скритата истина! Рекордната смъртност в България даже и днес от 154 човека само от Ковид определя активността на пазара на имоти. А именно 90% от починалите са хора работили и спечелили имоти през комунизма. Тези имоти са вадят на пазара от техните наследници, който от своя страна с кредит или собствени средства купуват друг имот. И колкото да се прави внушения, че евтините пари в банките са в основата това не е вярно. Хората са бедни и времената са несигурни, а банките са душмани.
21
0
 
1
 
! Отговори
Млад и женствен преди 2 години
Ох, искам този от снимката да ми е шега дедито
20
11
 
3
 
! Отговори
До 19 преди 2 години
Хахаха През 2012 взехме двустаен, нов, тухла за 45 евро, с ремонт и обзавеждане 55000. От тогава 30000 евро наем и преди 2 месеца наемателите ми предложиха 130000 да го купят. Та общо 160 х. Е. И тогава и сега заплатата ми си е 2000 лв. Може и да се е вдигнала 200-300 лв
19
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
20-на бедни кокошки са се разкрякали отдолу, щото нямат пари да си купят! В момента търсенето надвишава предлагането 3-4 пъти и съм пуснал една тристайна панелка в люлин 8 за 110 х. Е и идват хора ДА Я ГЛЕДАТ
18
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако имаш пари и и ще влагаш пари за да печелиш от имот или да ги пазиш от инфлация е пробита кауза. Имот се купува когато имаш нужда от него. А ако на истина искаш хем да се кефиш на инвестицията си хем след години със сигурност да спечелиш ако решиш да продаваш са така наречените трофейни имоти в всеки град ги има-големи къщи с градини с уникална архитектура със страхотни локации. Но това са имоти за ценители и с възможности..
17
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
София се напълни със селян дури. Те заедно с ром ляните избраха Фандъкова, последната крепост на ГРОБ.
16
5
 
14
 
! Отговори
Ооооооо анонимнико15 преди 2 години
Ела у провинцията, да ти пръснеме халката софийска, вмирисан ***, бог знае и ти от коя дупка си изпълзял, ама ей го на .... софиянец си станал, другите са провинционалисти?! Докато мишкуват подобни сюртуци като теб по панелките, хората в провинцията си сцепват зад...те от работа, за да има кво да клюпаш от магазина, наясно ли си с този факт столичен мърцеливецо?! Наясно ли си с мизерията на обикновения човечец, а мършляко?! А Факултето, Филиповци, Хр.Ботев, Миленков в София ли са, баймангау?!
15
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има една максима във финансовата търговия и тя е Купувай евтино и продавай скъпо. Работата е там че малко имат интелекта да оценят кога нещо е евтино и кога е скъпо. Българите определено не са от знаещите. Купувай народе, аз съм проЦт и вие сте проЦти.
14
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Провинциалистите залагат колибите по родните места и вземат кредити за апартаментчета 3то качество в София. Ето това е истината. НО как се спасяваш от инфлацията когато купуваш имот на тройна цена?!?! Така плащаш инфлацията за 20г напред бе глупендериии!!!
13
8
 
10
 
! Отговори
Воцег преди 2 години
Няма смисъл да бъдат ограмотявани хората четящи във форума.Всеки нормален човек знае че едно евро (лев долар и т н.)имат различна покупателна способност във времето и поради инфлацията тя непрекъснано спада.Цените на имотите ще растът което не означава да се копува каквото ни попадне.Само разумно вложените пари ще ни спасят от обезценката на парите.
12
12
 
9
 
! Отговори
ПорЦелан преди 2 години
Ако някой се надява цените да паднат, това няма как да се случи. Цената на строителството се качва всеки ден заради материалите - цимент, дървен материал, тухли, в по-малка степен на труда.
11
3
 
5
 
! Отговори
До haahhahahaha преди 2 години
Така е ... Купи си апартамент ... Сега ...
10
13
 
9
 
! Отговори
haahhahahaha преди 2 години
Масово се спекулира със спукване на балона, но ситуацията няма нищо общо с 2008 г. Тогава беше финансова криза, а в момента финансова криза няма.
9
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Тогава беше финансова криза..., а в момента финансова криза няма." Всеки икономист, финансист и инвеститор, коитострува повече от 2 лева ми казва едно и също - Криза идва и колкото повече се отлага, толкова по-страшна ще е.
8
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕК няма да гдържи лихвите близо или под нулата завинаги.