Оцелелите в катастрофата на "Струма": Баща успял да спаси шест души, но не и сина си

Годеници оцеляват като по чудо в ужасяващата катастрофа с македонския автобус
Обновена: 24 ное 2021 11:36 | 24 ное 2021 09:28, Нели Христова
158
Оцелелите в катастрофата на "Струма": Баща успял да спаси шест души, но не и сина си
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Годеници оцеляват като по чудо в ужасяващата катастрофа с македонския автобус, в който загинаха 45 души. Заради късният час повечето от пътниците са били заспали.

Лулезим Сюлеймани и годеницата му Медин са от две села в района на Куманово. Двойката била на задната седалка. Медин спи, но за щастие Лулезим е буден, когато се случва най-лошото.

Още по темата

Пред телевизия "Алсат" той разказва как е осъзнал какво се случва и е успял да счупи страничния прозорец с аварийния чук. След това той издърпал Медин, която е с два счупени крака и не е можела да ходи.

"Докато автобусът вървеше , той се удари в тротоара от дясната страна, гумите на автобуса се спукаха и започна да избухва пожар, имаше много дим. Тогава автобусът се премести 20 метра вляво и спря сам. Хората започнаха да кашлят да повръщат, да крещят като във филми на ужасите ", разказва той. "Извадих годеницата си и още петима души."

Двамата станали свидетели как автобусът изгаря напълно. Сега те са настанени в "Пирогов".

"Не знам, спях и изведнъж чух пътниците да плачат и викат. Лулезим счупи стъклото и не знам как се измъкнах. Когато видях, че е отворено стъклото зад главата ми, скочих бързо. Черният дим беше като взрив на бомба. Всички спахме, беше около два през нощта. Чух деца да плачат, имаше много деца", спомня си Медина.

Друг оцелял в катастрофата е Орхан Алити. Заедно с Лулезим, той чупи задното стъкло и помага на другите шестима души да спасят живота си.

Малко след фаталния инцидент Орхан се обажда на съпругата си в Белгия.

"Той съобщи, че автобусът се е запалил, докато самият той с голяма трудност е успял да счупи задните стъкла на автобуса и да излезе оттам", разказва брат му Самет Алити пред Tetova1.

След като скача на земята, Орхан чупи единия си крак. В автобуса все още е синът му, Висар. Той започва да му крещи: "Скочи, Висар, скочи." За жалост обаче момчето изчезва в пламъците.

Сега състоянието на Орхан е стабилно. Той все още не знае, че Висар е сред жертвите.

Разказът на Орхан разкрива и още един интересен детайл - в момента, когато е излязъл от горящия автобус, за малко не бил пометен от преминаваща по магистралата кола, която не спряла, въпреки очевидната трагедия, разиграваща се в този миг.   

В трагедията оцелява и 16-годишната Зулейха. Баща й Аднан Яшаровски разказва пред BBC, че дъщеря му се е обадила да му съобщи, че е оцеляла след зверската катастрофа. Сега той е в София за да я посети в болницата.

"Тя плачеше. Ръцете й бяха изгорени, но иначе добре", каза той пред болницата. "Не каза много, плачеше и беше в шок."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Люкът може да се отвори от удара
15
11
 
28
 
! Отговори
... преди 2 години
В белите държави, тоя дето е провучал покрай горящ автобус, без да спира и помага, го хващат и направо на съд, наказание до 3 години затвор. Не мога да повярвам, какви темерути и непокисти сме станали. То за това за 30 години от 9млн. останахме 6. И по турско не е било толкова страшно. Заслужаваме си съдбата.
14
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Момо E, и? По кой закон е длъжен да отговаря? Мой приятел стана свидетел преди време на нападение с нож и се обади. После години наред го влачиха по следствия и съдилища за свидетел, а с него самия се държаха като с престъпник. В БГ е най-добре не знам, не чух, не видях!
13
2
 
9
 
! Отговори
Лаик преди 2 години
Кога и кой пръв ще попита нещо за отворения люк на багажното отделение - третия отдясно,вижда се дори на нощните снимки???Едва ли някой е слязъл, отворил го е и се е качил обратно в автобуса............ Дано намерят покой душите на загиналите !!!!!!!
12
0
 
15
 
! Отговори
българин преди 2 години
Трагедия ! Бог да прости загиналите !
11
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 7 очевидно хората са спели след удара са били натрошени изподавени, което им е попречило да излязат бързо преди да изгорят живи. Какво има да гори в автобуса ли освен тубите с гориво? Ами багажа на пътниците седалки текстил, гума, кабели..
10
6
 
24
 
! Отговори
Как и защо? преди 2 години
Гледам и така и не мога да разбера какво се е случило? Автобуса е отнесъл 50м мантинела, но не се е преобърнал? Как се е запалил толкова бързо и защо останалите хора не са строшили страничните стъкла/аварийни изходи/? Какво се е случило с шофьора за да не отключи вратите и отново защо никой не е използвал аварийната ръчка за отваряне?Относно колата която не е спряла - много хора не биха понесли да бъдат свидетели на такова бедствие и биха били напълно безполезни в такава ситуация за съжаление
9
5
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По закон си длъжен да спреш и да окажеш помощ. Този е пълен ***. Понякога една троха помощ може да спаси човешки живот.
8
21
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да си луд ,за да свидетелстваш за каквото и да е в тази уродлива милиционерщина. Ще се влачиш години наред,къде ли не,вшсе едно си им длъжен. Много ясно че не е спрял човека.
7
7
 
34
 
! Отговори
бг преди 2 години
Странно какво толкова има да гори в един автобус че хората да не могат да излезат и да изгорят живи.Говжрш си чи някои пътници са несели два пъти по-евтин купен бензин от турция. Дизелът с който кара автобусът трудно се пали и не може да направи такъв пожар.
6
6
 
48
 
! Отговори
Момо преди 2 години
Това с преминаващата кола е интересно. Полицията веднага да прегледа камерите и да намери среднощния тарикат!
5
7
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"в момента, когато е излязъл от горящия автобус, за малко не бил пометен от преминаваща по магистралата кола, която не спряла, въпреки очевидната трагедия, разиграваща се в този миг." "Състрадателния" алеков герой, който всяка коледа пуска СМС, говори за "ближния" когато е на маса и много обича "кампаниите". "Я, там някакъв автобус гори! Нищо, те ще се оправят, сега и да спирам ли трябва. Така удобно съм се настанил в колата".
4
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голяма трагедия. Бог да ги прости хората, дано да на по добро място !
3
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ujas!
2
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега работиме по версията чу се нещо бау.
1
4
 
33
 
! Отговори
БУРГАЗЛИЯ преди 2 години
СЛЕДВАЩАТА ГОЛЯМА ТРАГЕДИЯ ЩЕ БЪДЕ В СЛЕДСТВИЕ НА БРУТАЛНОТО БЕЗХАБЕРИЕ ,БЕЗОЧИЕ И БЕЗДЕЙСТВИЕ НА ОБИЩАН БУРГАС!!!НА ВХОДА ЗА К-С М.РУДНИК,ТОЧНО СЛЕД ПЕРАЛНЯ "БЕЛИНА ЕКО" ОТ ЦЕЛИ 2 ГОДИНИ ИМА ОГРОООМНО СВЛАЧИЩЕ, КОЕТО ВЕЧЕ Е ПОГЪЛНАЛО ЦЕЛИЯ ТРОТОАР И Е НА КОСЪМ ДА ПОГЪЛНЕ ЦЯЛОТОТО НАТОВАРЕНО ПЪТНО ПЛАТНО!!!НА КОСЪМ!!!ОБЩИНА БУРГАС СИ РОВЯТ В НОСА ЦЕЛИ 2 ГОДИНИ И НЕ ПРАВЯТ АБСОЛЮТНО НИЩОО!!! ПРИЗОВАВАМ ЖУРНАЛИСТИ ДА ОТИДАТ И ДА ВИДЯТ С ОЧИТЕ СИ ЦЪКАЩАТА "БОМБА СЪС ЗАКЪСНИТЕЛ"!!!