Сарафов: Категорично отхвърляме версията за терористичен акт на "Струма"

Няма свидетели на инцидента
Обновена: 25 ное 2021 14:26 | 25 ное 2021 11:22,
84
Сарафов: Категорично отхвърляме версията за терористичен акт на "Струма"
Снимка: БГНЕС

"Версията за терористичен акт е коректно изследвана от нас. Категорично я отхвърляме", заяви по време на брифинг заместник-главният прокурор Борислав Сарафов.

Той даде подробности от разследването на тежката катастрофа на магистрала "Струма".

По думите му по-голямата част от починалите в автобуса са загинали от задушаване. Направена е аутопсия на труповете им.

Още по темата
"В медийното пространство се тиражират много спекулации относно инцидента на АМ "Струма". По делото няма нито един очевидец, а в медиите вече има над 20", обясни Сарафов.

"Разпитани са двама от пътуващите в автобуса. Те са били будни и дават изключително обективна информация. Показанията им се припокриват напълно и ние ги приемаме за напълно достоверни и коректно изложени. Разпитват се още двама пътници, които са в „Пирогов”. Те могат да дадат показанията си в рамките на днешния ден", посочи още заместник-главният прокурор.

Категорично отхвърлена версията за превозвано гориво в изгорелия автобус. По думите на Сарафов откритите на мястото на инцидента тела са 44.

Разпитан е оцелял пътник от автобуса, който твърди, че спасените от пожара са 8, а не 7. Предполага се, че осмият човек се е качил в друго превозно средство.

Български следовател и прокурор заминават утре за Скопие. „Те ще занесат молбата ни за правна помощ и вероятно още утре ще получат ДНК профилите на роднините на жертвите. Ще ги сравняваме с ДНК профилите на загиналите, изготвени от нашите медици”, добави Сарафов.

И уточни, че в молбата за правна помощ се иска информация за това дали автобусът е имал право да напуска РСМ.

Водещият следовател по случая разкри още, че на мястото на инцидента има спирачни следи - и преди, и след мантинелата. Назначената авто-техническа експертиза пък трябва да установи с каква скорост се е движел автобусът непосредствено преди катастрофата.

Основната версия остава човешка грешка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди да отхвърляте категорично версията за превоз на гориво,вървете се разходете до Турция и поискайте записи от камерите на пограничните бензиностанции там и тогава друга песен ще запеете!
27
3
 
7
 
! Отговори
Петър Младенов преди 2 години
Налеем ли вода в антибългарската мелница с лъжи и свободни интерпретации са качеството на пътната настилка, адекватността на знаци, маркировка и т.н. още утре Скопие ще заведе дела в Страсбург и държавата ни ще трябва да плаща милиони евро обезщетения на близките на загиналите за години напред! Много добре знаете че съденето на България в Страсбург е национален спорт за северномакедонците. Твърдо против съм и прекаленото изразяване на съпричастност. РСМ води активна враждебна политика спрямо нас
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 10 "Аутопсия на въглен може ли да се направи?Айде стига сте писали глупости." ---- Очевидно: "По думите му по-голямата част от починалите в автобуса са загинали от задушаване. Направена е аутопсия на труповете им."
25
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И как тогава е изгорял като на факла за отрицателно време въпросният автобус,след като "Категорично"отхвърляте превозът на контрабандно гориво?
24
4
 
6
 
! Отговори
8k8 преди 2 години
Бил ли е ваксиниран шофьорът?За един приятел питам.
23
2
 
14
 
! Отговори
Петър Младенов преди 2 години
Трябва незабавно да млъкнат НПО-тата и разни жадни за слава самонабедили се експерти, които от сутрин до вечер са по медиите и развиват всякакви конспиративни теории! Не трябва да им се дава поле за изява, защото в момента в Скопие се развихря поредната антибългарска кампания и за трагедията се обвинява "окаяната" пътна инфраструктура в България. Катастрофа е причинена само и единствено от човешкия фактор зад волана! До вчера по този път са минавали хиляди автобуси без да се ударят в мантинелата
22
2
 
6
 
! Отговори
Фил преди 2 години
Взимаш книжка и се озоваваш с единия крак в затвора с другия в гроба!
21
6
 
3
 
! Отговори
до 2 преди 2 години
До Изненадан много хляб има да изядат мюсюлманите докато избият толкова народ,колкото са избили християните,милиарди души са избити за 2000 год. християнско робство,чети малко,промит мозък такъв.
20
3
 
1
 
! Отговори
ДО 16 преди 2 години
До До 14 - ДО 16 ЗАЩО??? НЕ МОЖЕ ЛИ ДА ПОЧИВА??????? а АКО Е УСЕТИЛ ЧЕ ИМА НЕЩО НЕРЕДНО И Е ИСКАЛ ДА СПРЕ ЗА ПРОВЕРКА
19
1
 
4
 
! Отговори
БАИ ШИЛЕ преди 2 години
ТОВА Е ДЕЛО НА АМЕРИКАНЦИТЕ ЗА ДА СДОБРЯТ МАКЕДОНЦИ И БЪЛГАРИ ЗА ДА ВЛЯЗАТ МАКЕТАТА В ЕВРОСАЮЗА
18
4
 
4
 
! Отговори
Абе преди 2 години
Абе, къде е Кунчев?
17
12
 
7
 
! Отговори
САРАФОВ, преди 2 години
АРЕСТУВАЙТЕ РАШКОВ... КВИ СА ТЕЗИ 19 ИМОТА..?.... Я ВИЖТЕ НЕГОВ КОЛЕГА СЪС СЪЩОТО ЗАПЛАЩАНЕ- ОЩЕ ЖИВЕЕ ПОД НАЕМ.... КОРУПЦИЯТА СЕ ВЪРНА НА ВЛАСТ..!!... КИРЧОООО - ЩЕ ИМА ЛИ ПРОМЯНА НА КОРУМПИРАНИТЕ....??
16
10
 
8
 
! Отговори
Евала преди 2 години
Бойко е виновен и за катастрофата!А за маркировката няма ли да питат оная Комитова, дето спря парите за текущи ремонти на пътищата, вкл. и подновяване на маркировките?Или не, в служебното правителство са само честни експерти, свещени крави и те не се питат за нищо.Бойко е виновен и за път от 2007 година.
15
4
 
8
 
! Отговори
До 10 преди 2 години
Аутопсия на въглен може ли да се направи?Айде стига сте писали глупости.
14
2
 
10
 
! Отговори
dogan преди 2 години
И аз не вярвам, че е имало терористичен акт. Само че от опит знам, че тоя винаги лъже!
13
2
 
5
 
! Отговори
Мнение преди 2 години
Сарафов, арестувай Гешев и направи самопризнания, за нищо друго не ставаш
12
2
 
3
 
! Отговори
До 14 преди 2 години
Глупости.За каква проверка говориш,като преди това е карал 4 часа?
11
3
 
13
 
! Отговори
До 11 преди 2 години
Това е български закон и се отнася за нашите превозвачи.Освен това тези деца са били с родителите си,а не са само деца.Проблема по-скоро е,защо хората се съгласяват да пътуват нощно време,когато шофьорите в много случаи са уморени и понякога заспиват зад волана.Дори и за секунди,това може да се окаже фатално.Пътувал съм с един такъв.За малко не ни обърна на пътя.
10
4
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
за мен шофьора е навлязъл в тази лента за почивка, за да спре автобуса за проверка
9
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Автобуса е бил с проблеми,щом не му е даден лиценз.Т.е. пътувал е незаконно.Чиста случайност е,че трагедията е станала в България.Можеше и да е в Македония,ако автобуса е бил неизправен.