Хората предпочитат заем за жилище, а не пари на депозит

Лихвите по жилищните кредити през октомври намаляват до 2,67%
26 ное 2021 08:08, Анисия Иванова
45
Хората предпочитат заем за жилище, а не пари на депозит
Снимка: БГНЕС

Лихвите по жилищните кредити през октомври намаляват до нова рекордна стойност от 2,67%, обявиха от БНБ. Като добавим всички такси и комисионни на банките годишният процент на разходите (ГПР) по жилищните заеми става средно 2,94%.

Хората взимат все повече ипотечни кредити. През октомври домакинствата са взели заеми за покупка на къщи и апартаменти в размер на 466,9 млн. лв., показват данните на БНБ. Това е с 31,4% повече спрямо същия месец на миналата година. А спрямо предходния месец ръстът на жилищното кредитиране е с 8,4%. Това показва нарастващият интерес на хората към покупка на имоти. Причините за това са както желанието им да живеят в по-хубав дом, така и да защитя парите си от високата инфлация.

Годишният процент на разходите по потребителските заеми за домакинствата е средно 8,72%. През октомври отпуснатите от банките потребителски кредити са в размер на 574,1 млн. лв. Това е увеличение с 18,9% на годишна база и с над 10% спрямо предходния месец, пише "Труд".

Оказва се, че с повишаването на инфлацията нарастват хората, които предпочитат да имат заеми, отколкото да държат пари в банките при нулеви или дори отрицателни лихви. Докато при кредитите има съществен ръст, спестените пари в трезорите намаляват. През октомври левовите депозити на гражданите са нараснали със 117,3 млн. лв. Но това е с над 65% по-малко от спестените пари през октомври миналата година, когато депозитите са нараснали с 342 млн. лв. Евровите влогове на домакинствата през октомври са се увеличили със 123,8 млн. лв., но това е с близо 52% по-малко от вкараните в банките пари година по-рано.

Същата е и ситуацията при влоговете на фирмите. През октомври левовите депозити на бизнеса са нараснали с 86 млн. лв., а тези в евро - с 93 млн. лв. Но това е съответно с 54% и 22% по-малко от същия месец на миналата година.


45
Още по темата: жилищеБНБпокупказаем
Още от Общество
Газът у нас поскъпва с повече от предвидените 3%
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Балонджията се е развихрил. Сега пък плаши с война. И чака цените катастрофално да паднат, та той да си купи 4-стаен на цена 10 хилки при заплати 2-3 хиляди лева.
37
1
 
9
 
! Отговори
само питам преди 1 седмица
Мога ли да купя няколко от фалшивите жилища които продавате срещу фалшиви пари?
36
0
 
4
 
! Отговори
запознат преди 1 седмица
Няма как да купя каквото и да е в БГ! Като се има впредвид качеството и инфраструктурата - просто трагедия! Само си предстваете какво ще стане с тока когато ви въведат ел автомобилите. Едно зареждане е 200 киловата за 1 час. Колко ток ще трябва за 2000 автомобила, ами за 2 000 000? За жилищните квартали в София ток няма да има за да има за електоромобилите.
35
3
 
0
 
! Отговори
моето мнение преди 1 седмица
Трябва човек да е луд за да си купи имот в ***, освен ако не е от турския етнос. При евентуална окупация от страна на Турция само на етническите турци няма да им секвестират жилищата.
34
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Когато ни връхлетя чудовищната инфлация през 90-те години на миналия век, имаше и една положителна последица - хората, които бяха теглили кредит за жилище по времето на социализма, си изплатиха тези заеми с обезценените пари" - Положително, за тези с кредити. Иначе, това само засили кризата, а и до ден днешен остана идеята, че жилището е нещо лесно достъпно и едва ли не е даденост на всеки, дето може да сервира кафе.
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"аз категорично предпочитам парите ми да са вън от банката, във валута" - Освен ако нямаш негативни лихви и не притежаваш над 100 000 евро, не разбирам защо. Селска гордост, може би?
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
При 0.8% лихва ... какви депозити?
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Това ще доведе догодина до драстичен спад на реколтата от зърно в Европа, Америка, Австралия и Аржентина, което означава глад за всички." - Означава глад за теб. Китай не са единствените, които имат запаси.
30
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 27 - Да, има. Където има работа, дори и да има демографски срив, не значи, че раздават жилища безплатно. Какво предлагаш? Да опъна палатка? Или да живея с цена си, бъдещото си дете, майка си, баща ми, малкият ми брат и вуйчо ми, които макар да не живее на адреса, всеки ден прекарва поне 5 часа в млакият и тристаен апартамент? О да - и е само на 30 км от работата ми.
29
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Само балък може да се върже на тази лъжлива статия? А те точно такива търсят.
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не искам да живея в комунистическа България където цените надминаха западноевропейските. След една седица се изнасям от ***.
27
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Има ли млади хора в България които да теглят кредити за жилища при този този демографски срив и намаляване на населението?
26
4
 
4
 
! Отговори
реалист преди 1 седмица
В Европа се очаква ядрена война между САЩ и Русия, затова купуването на жилище в София сега е все едно да си купиш жилище в Хирошима през 1942 г. Хора ако искате да преживеете задаващата се ядрена война се огледайте за жилище в Аржентина, Уругвай или Чили. Там валутите сега падат и е изгодно човек да си купи имот. Уви в Австралия и Нова Зеландия за българите е трудно да се купи жилище по различни причини.
25
0
 
12
 
! Отговори
Не вярвам на брокери преди 1 седмица
Този сайт е под една шапка с имот бг.. много ясно, че има такива статии. Но пък няма кой да им се върже на лъжите вече. Броя на безработните млади расте, няма кой да ги изплаща тия кредити.
24
6
 
5
 
! Отговори
1 преди 1 седмица
И накрая при една война, която е неизбежна в момента, всичко ще стане купчина тухли и бетон. Китай трескаво се запасява със зърно и суровини, спря износа на определи стоки, включително торове за селското стопанство. Това ще доведе догодина до драстичен спад на реколтата от зърно в Европа, Америка, Австралия и Аржентина, което означава глад за всички. Откъдето и да го погледнеш всичко това е подготовка за война от страна на китайците.
23
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
е те за това 30% от апартаментите са празни и като минеш вечер по улицата тук там свети някой прозорец. Улиците тъмни, градовете празни, апартаменти празни и има над 2.5 млн българи зад граница. Това е обезкостяването от Герб вече 12г. Сега ще им сърбате попарата и ще купувате апартаменти по 1600 евро на квадрат.
22
7
 
3
 
! Отговори
запознат преди 1 седмица
Така както ви въведоха задължителното ваксиниране с джендърската ваксина, така еврочиновниците ще уеднаквят данъчното облагане в еврозоната и всички ще се изравним по Германия. Това за нас ще бъде истинско данъчно цунами. Вижте само колко бързо всички и ние на първо място се съгласихме с Байдън за въвеждане на минимален корпоративен данък от 15 %.
21
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
преди 4 г.продадох тристаен апартамент за 47 000 евро Варна.сега същият за 75 000евро.така ме е яд.да си го бях оставила.
20
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Какви са тези глупотевини? Никой не предпочита да се загроби с кредит! Колкото и ниски да са лихвите това е заем, който трябва да се връща, независимо дали си здрав, безработен или обеднял. И то за 20 години напред, при тези несигурни времена. И да всеки предпочита да има депозит пред кредит. Поне всеки нормален човек.
19
1
 
20
 
! Отговори
Напротив... преди 1 седмица
...аз категорично предпочитам парите ми да са вън от банката, във валута и да НЕ се загробвам с кредити. Жил. кредит, който да не може да се изпрати за срок максимално до 10 години, за жилище до ключ, не си заслужава. По-добре бягай надалеч, в друг континент, много по-на топло.