Румен Йовчев: Трябва да се провери дали няма излишни знаци на АМ „Струма“

"За мен е необяснимо желанието на доста хора да се опитат да обяснят случката с проблеми в пътя", коментира той
Обновена: 26 ное 2021 22:16 | 26 ное 2021 21:54,
60

Трябва да се провери дали няма излишни пътни знаци на места по магистрала „Струма“, заяви в ефира на Bulgaria ON AIR бившият председател на УС на Българската браншова камара „Пътища“ Румен Йовчев.

"За мен е необяснимо желанието на доста хора да се опитат да обяснят случката с проблеми в пътя. Той е проектиран, съгласно нормите, които сме работили тези години. Проектът е от 1998 година, няма такова нещо, че сме строили по съветски норми. 20 години работим с еврокодове, а преди това сме работили с правилници, които са базирани на немските правилници", коментира той

Йончев подчерта, че пътят е проектиран като магистрала с тази скорост.

"Това е скоростен път, защото не е приет с акт 16. А той не е приет, не защото не е качествен, а защото не е завършила отчуждителната процедура. А тези процедури винаги са били с проблеми. И с новите правила това нещо вече е решено, така че може да се съобщава строителство, без да са завършили отчуждителни процедури. Този участък е направен с доста добро качество от македонската фирма "Гранит" и контролът е бил от Луи Берже", допълни експертът.

Още по темата
По думите му всичко е изпълнено така, както трябва.

"Има важна подробност - там няма коловози, както има масово по повечето пътища. Защото основата е много добра. Не може да обвиним само строителя на Лот 1, в Лот 2 започнаха същите проблеми. Лот 3, където гръцка фирма строи", подчерта експертът.

Попитан дали ако мантинелата е отговаряла на европейските изисквания, хората са щели да останат живи, той отговори: "Не съм убеден, въпреки че не съм следовател. Представете си че върху тази шина на еластичната ограда се сложи още една шина. Височината щеше да стане с още 40,50 см. по-висока и автобусът щеше да се разреже на две. Този силен пламък не може да се получи от нафта. Безспорно пожарът е възникнал от искрите, след като е бил върху еластичната ограда".

Той припомни, че от догодина ще имаме 1,5 млрд. лв. за пътища. А това според него е сериозна сума.

"През последните години в Русенско бяха ремонтирани около 140-150 км. при 500 км. пътна мрежа в тази област. Това означава около 15% на година - прекрасно. Има пари - пътищата се оправят. Ако продължим с този темп, след 3 години в Русенска област пътищата ще бъдат прекрасни, така че парите са много важни", категоричен е Румен Йовчев.

"Винаги сме работили с банкова гаранция, за да може да бъде спокоен инвеститорът, че има откъде да си прибере парите, ако се случи нещо неприятно. Всичко, което се прави, трябва да се прави с проект и да се контролира. Преди няколко години стана едно масово асфалтиране на АМ "Тракия". Само че това се извърши без проект. За да ремонтираш автомагистрала, трябва да става с проект. Но обяснението е, че е трябвало да стане много бързо", заключи Йовчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
4
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Мантинелата е сложена,за да предпазва спрелите за почивка на отбивката.Ако няма мантинела и подобен автобус връхлети върху спрелите за почивка,ще се получи подобна трагедия.Мантинелата трябва спешно да се възстанови.
30
0
 
3
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
до 33. Опитай се да преминеш през пътен възел с ограничение 40 км. Карай с 40 и после сподели с нас дали не е опасно. Защото моите наблюдения са, че такива знаци ако ги спазваш са супер опасни.
29
0
 
2
 
! Отговори
До Съсипахте я преди 2 години
Сега глупости ли ще си говорим - щели да направят не знам кво си на някой, който сигнализира, и т.н... ама ти изобщо чуваш ли се какви ги говориш !
28
1
 
7
 
! Отговори
До Гиб Мелсън преди 2 години
Идеята е не да се премахват ограниченията на скоростта, а да се сигнализира за опасна настилка, пропадания, липса или лошо състояние на знаци и маркировка, и т.н ! Относно ограниченията, на места те също са прекалено строги и неадекватни, но не са проблем за сигурността !
27
1
 
1
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
до Абе Хора 23. Точно в десятката. Точно от това има нужда държавата. Звучи елементарно, но знаем че за Винету и неговата администрация дори елементарните неща са непостижими. Надявам се сега като имаме по образовани министри завършили в Харвърд да направят поне това. Днес един турски тир ми се залепи като минавах през пътен възел с ограничение. Турчина взе да ми бибитка, пресвятка. Ако имаше такъв сайт веднага бих подал сигнал да премахнат ограничението за скорост за да не изпадам в ситуация
26
1
 
4
 
! Отговори
Съсипахте я преди 2 години
На хартия звучи добре, а как ще успокоите хората да не се страхуват от милиционерски натиск. Който си отвори устата или направи нещо смислено, го заплашват в най-добрия случай. А в по-лошите случаи го пребиват под колоните на МС. В най-лошите случаи го убиват. Как гарантираш ти сигурност на хората? Айде стига миене на очи. Никой вече не вярва на мили очи. Дори мaнгaлите.
25
0
 
4
 
! Отговори
До Глупчо преди 2 години
Ами точно заради такива като теб ни е на такова дередже Държавата ! И докато не си променят мисленето в посока на това, което казвам, ако не всички, то поне повечето, все същото ще е, но заслугата за това е ваша лична, не на държавата !
24
0
 
4
 
! Отговори
До Съсипахте я преди 2 години
Точно дистанцирането от проблемите на Държавата, непукизмът, и очакването все тя да прави нещо, за нас, а ние просто да си плащаме данъците, без да ни интересува нищо друго - това е "спасение поединично", а в едно здраво общество всеки мисли за всички останали, както и за държавата като нещо, което ни обединява !
23
0
 
0
 
! Отговори
Глупчо преди 2 години
До До Съсипахте я - може, добре. Мога да повярвам в тая идея (но най-много за 2 години).
22
0
 
3
 
! Отговори
До Съсипахте я преди 2 години
Тук не става въпрос за контрол бе глпчо, а за взаимодействие ! Всички сме Държавата, и това трябва да се проумее и да се знае винаги, а не да гледаме на нея като на нещо отделно и различно от нас !
21
1
 
2
 
! Отговори
Раздрънкана Карета преди 2 години
Тази водеща все по-рошава става. Май алкохола и нощния живот започват да си казват думата. Много го играха тоя мач - винаги губещ е.
20
3
 
2
 
! Отговори
Съсипахте я преди 2 години
До Абе хора - за какво ни е държава, ако се налага гражданите да я контролират по тоя начин? По твоята логика, по-добре е да не плащаме данъци и всички да се спасяваме по еденично. До там ли я докарахме?
19
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази версия с огромно удоволствие се поде и от македонската страна и в края на краищата ще резултира в искове за милиони към българската пътна агенция и оттам към бюджета. ----///---- И правилно. Пътищарите ни са головодници и трябва да бъдат тричани, докато влязат в пътя.
18
0
 
5
 
! Отговори
Абе хора преди 2 години
Това, което трябва да направите, е да създадете една телефонна линия или уеб-страница (или най-добре и двете), където самите шофьори да сигнализират за опасности и нередности по пътищата !
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До gogo - колко народ измря в катастрофи? Какво ти е отношението по тоя въпрос османецо? Ти знаеш ли че като разбрах за тоя ад, помислих че поредните българи са погинали. Оказаха се други. Това не значи, че няма да се случи на някой от нас. Може да се случи дори на теб - гербаджията. Не ти го пожелавам! Това ме прави твой брат и българин. Ако не ти харесвам, може да емигрираш. Ако ти харесва мнението ми, с удоволствие ще те поканя на гости у нас и ще поспорим бурно до зори! Защото си мой брат!
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чуйте! Една кола, или автобус, се управлява от шофьор. Той може да я управлява по магистрали, пътища с маркировки, без маркировки, по черни пътища. Той затова е там, да контролира колата съобразно пътя.
15
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те тия винаги са продавали България. На СССР-то, сега и на македонците, само и само да оплюват магистралите на Бойко. То пък, тази не била на Бойко даже! Ама карай, да се плюе по ГЕРБ, това е важно. Нещастници!
14
3
 
5
 
! Отговори
gogo преди 2 години
Български майцепродавци веднага след катастрофата с изгорелия автобус в един глас обиняват ежедневно инфраструктурата и състоянието на пътищата. Тази версия с огромно удоволствие се поде и от македонската страна и в края на краищата ще резултира в искове за милиони към българската пътна агенция и оттам към бюджета.
13
1
 
0
 
! Отговори
пирамиди преди 2 години
ВЪЗРАЖДАНЕ ще ви изостави, така както БУЦИ ще ви изостави и КОСТОВ вече ви изостави
12
0
 
0
 
! Отговори
stavri преди 2 години
защо го бавите .