Пенсиите за 2022 г. са гарантирани и без бюджет, вдигат ги още тази година

Най-ниската пенсия става 370, а най-високата 1500 лв. от 25 декември
78
Пенсиите за 2022 г. са гарантирани и без бюджет, вдигат ги още тази година
Снимка: БГНЕС

От 25 декември тази година минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст се увеличава от 300 лв. на 370 лв., а максималният й размер се повишава от 1440 лв. на 1500 лв. Това припомнят от МТСП.

Решението за увеличението е на 46-то Народно събрание.

От същата дата тежестта на всяка година осигурителен стаж без превръщане ще се увеличи от 1,2 на 1,35 на сто. За да има равнопоставеност с по-високата тежест на осигурителния стаж ще бъдат преизчислени всички отпуснати преди 25 декември 2021 г. пенсии.

Промените са трайно регламентирани в Кодекса за социално осигуряване чрез направената актуализация в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г.

Изплащането на увеличените размери на пенсиите през цялата 2022 г. е гарантирано. Кодексът за социално осигуряване регламентира, че в случай, че бюджетът на държавното обществено осигуряване (ДОО) не бъде приет от Народното събрание до началото на бюджетната година, осигурителните приходи се събират и осигурителните разходи се извършват съобразно действащите нормативни актове.

Това гарантира изплащането на всички пенсии и други социално осигурителни плащания в определените размери, независимо че бюджетът на ДОО за съответната година не е приет. В този случай за издръжка на органите на Националния осигурителен институт се разходва месечно до една дванадесета част от разходите, предвидени в бюджета за предходната година, уточняват още от социалното министерство.

 


78
Още по темата: МТСПпенсии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
0
 
! Отговори
Бебчо преди 1 месец
Аз кога ше живея добре? Защо някои хора искат да съм изравнен със земята ?
69
0
 
1
 
! Отговори
Кел-файда... преди 1 месец
.....храните се вдигат с 20-30%....парното с 50%.......ШЕ ГЛЕДАМЕ ПАК , СЕИРИ..!
68
1
 
7
 
! Отговори
П.К. инк. преди 1 месец
Моля, изразявайте се точно. Че пенсиите сигурно се преизчисляват - това разбрахме. Но кажете достоверно какво става след преизчисляването: получаваните от хората новите пари повече ли ли са от преди, или по-малко? И, което е също много важно - тези суми преодоляват ли вихрещата се по всички сектори непрекъсната инфлация? Моля за точен и публичен отговор.
67
2
 
8
 
! Отговори
Диана преди 1 месец
Там е лицемерието на БСП, че не променя всички пенсии, а само тези с осигурителен стаж + възраст, а много хора у нас нямат нужния осигурителен стаж поради сивата икономика, която съществува и до днес. Именно тук са най-ниските пенсии, както и при инвалидите, разбира се! Инвалидите се нуждаят от един постоянен нормален доход за да организират живота си, а не да разчитат на соц.помощи, които може да получат, а може и да не стигат до тях..Никой не говори за сивата икономика, а това говори лошо..
66
3
 
10
 
! Отговори
123 преди 1 месец
честито на всички пенсионери НАМАЛЕНИЕТО на пенсиите
65
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия увеличения не могат да компенсират дори само вдигащите се цени от последния месец, да не говорим за идващите сметки! Честита промяна на Радев!
64
0
 
10
 
! Отговори
Втори пенсионер преди 1 месец
А нали Кико канадеца каза , че 600 чужди инвеститори чакат на границата с тирове с пари , които да наливат в нашата икономика? е, щом започва такъв цъфтеж на икономиката ни, зашо не повишим и заплати , и пенсии , та да станат като в Германия ??? Защо ???
63
1
 
6
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 месец
Чакате , бе ! Нали Кокорчо каза , че всяка година не били събирани 10 милиарда лева, а той щял да ги събере ??? Е, Защо само по 70 лв. ще дават отгоре на пенсиите ??? Тези 10 милиарда на Коморчо дават възможност за много повече пенсия !!!
62
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво, добра новина.
61
8
 
12
 
! Отговори
Обищина Белица преди 1 месец
Вервайте на Радев. Може да свири на китара успокояващи песни. Манджа нема да ви требе.
60
2
 
11
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 1 месец
Медията на КНСБ и Подкрепа има Контра новина от вчера - Пенсиите се Замразяват ???На КОИ да ВЯРВАМЕ ?
59
16
 
10
 
! Отговори
БАИКО преди 1 месец
50 лева на боико трябва6е да бъдат 120 но тои открадна и тия 70 за времето до 4егъртането.немам думи за наглите им кражби на г е р ббб.
58
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На мен още сега пенсията ми трябва да е 2223 лева, но ... 1440, таван имало. Като ми преизчислят размера на пенсията с новия коефициент за трудов стаж пенсията ми ще стане 2501 лева, но ... таван от 1500 лева.
57
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Засега и тези 120 лева остават, а при Бойко Борисов бяха само 50 лева допълнително заради епидемията и извънредната епидемиологична обстановка.
56
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Парите за пандемията обаче ги спирате. И ли с други думи качвате със 70 лева и сваляте със 120. Големи мошеници комуня--гите.
55
8
 
4
 
! Отговори
Маските или ОСТАВКА2 преди 1 месец
Министрите са сложени за да ни ПАЗЯТ от ВИРУСИ и чужденци- Нашественици.. Щом има Епидемия от Китайски ВИРУС, министрите трябва да ИЗГОНЯТ всякакви китайци от България и да ЗАТВОРЯТ китайските ресторанти и китайските магазини... След като ги ИЗГОНИМ, Стоките на китайците може да останат за нас, българите.
54
2
 
9
 
! Отговори
До 54 преди 1 месец
И след някоя година ще му купите златен ковчег! Ако се полакомите може да цунете една панелна гарсионерка в Младост 4
53
4
 
13
 
! Отговори
Хахаха преди 1 месец
Малииии, при Киро и Асан забогатя народа. Кво нещо е да те управляват плиткоумни *** ло ум ни ци
52
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Моят дядо живее с 1500 лв. пенсия! Щото е бил бивш началник в мините и за 4 г. партиен секретар! Пенсионирал се на 50 г. В момента е на 93 г. 43 години висока пенсия братче! Пести яко, нищо не харчи!
51
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мика Зайкова,която винаги е твърдяла,че работещите и пенсионерите са с ниски доходи и винаги е призовавала за тяхното увеличение,от което и да е правителство,оня ден в събота постави на мястото и Емилия Масларова с думите: Еми,чакай малко,това е бюджета на България,а не на САЩ!