Хората искат повече деца, но нещо им пречи - какви са причините?

Магдалена Костова: Възрастните ще са все повече при тези тенденции
256
Хората искат повече деца, но нещо им пречи - какви са причините?
Снимка: БГНЕС

Населението в България застарява и намалява, почти 22% от хората в страната са на възраст 65 и повече години.

Този дял ще се увеличава, ако се запазят текущите демографски тенденции. Това е проблем, от една страна, от друга - трябва да има подходящи инициативи, които да управляват този процес и да превърнат проблема в полза за обществото. Възрастните хора да бъдат включени в социалния живот и пазара на труда и да им бъдат осигурени достойни условия за живот, каза Магдалена Костова, директор на дирекция "Демографска и социална статистика" в НСИ пред БНР.

Същото може да се каже и за раждаемостта - да, ниска е в България, но проучвания показват, че репродуктивните нагласи на населението са по-високи. Хората искат да имат две и три деца, но нещо им пречи да осъществят нагласите си и те имат по едно. Необходимо е да се проучи в дълбочина какви са причините за това и да се повлияе на този процес, посочи още тя.

По думите й не само ние, а всички европейски страни имат демографски проблеми - застаряване и ниска раждаемост, но те са обратими и биха могли да се решат с подходящи политики и мерки.

"България има изключително висока смъртност. Covid-19 повлия на този процес в последните две години и увеличи общата смъртност в страната. Миналата година имахме изключително висока смъртност, особено в седмиците с вълна на Covid. За съжаление тенденцията тази година продължава. Трудно е да се определят факторите, които влияят на това. Освен починалите от Covid, имаме и допълнително увеличение на смъртността. Може би хора, които не успяват да стигнат до болница, не се грижат достатъчно добре за себе си и не смеят от страх да отидат на прегледи", посочи Костова.

В София започва Международна конференция по демографската устойчивост. Във форума, който е под патронажа на държавния глава, ще участва заместник-генералният секретар на Организацията на обединените нации и изпълнителен директор на Фонда на ООН за населението Наталия Канем.

Конференцията ще даде възможност за обмен на опит, за да се намалят отрицателните последици от демографските промени.

За първи път представители на страни от Европа и Централна Азия се събират на министерско ниво под егидата на ООН, за да обсъдят в по-широк план последиците от негативните демографски тенденции и възможностите за преодоляването им.

До края на годината НСИ ще има съвсем предварителни данни, които да обяви пред обществеността за преброяването.

Очакванията ни от електронното преброяване не се сбъднаха. Много беше нисък делът на участващи. Което сега ни поставя в ситуация, че имаме много информация, събрана на хартиени носители и хартиени преброителни карти, която трябва да се въведе. Това са 3 млн. карти, така че ще ни трябва известно време да въведем тази информация, да я валидираме, да я оценим като обхват и точност. Надяваме се след средата на следващата година да започнем да публикуваме вече окончателни резултати от преброяването", обясни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
5
 
7
 
! Отговори
Сакън преди 2 години
На балканските антиваксъри трябва да им е забранено да имат деца изобщо.
84
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фактът, че болшинството зеленчуци (пpocтаци) в България избраха Фигуранта за втори мандат е достатъчно красноречив, че няма нужда от нови поколения с такъв начин да "мислене" .
83
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 101 Аз съм раждан при ксоциализма и съм едно дете. Повечето ми набори и те са 1 дете. Та нищо не са били намерили.
82
3
 
4
 
! Отговори
полюлей преди 2 години
До АнонименОцеляват видовете, дето лесно се происпособяват. За българите най-голямата мечета е да успеят да избягат, само за 3 години след 1989 емигрираха 1 млн човека - 12% от населението. Какви перспективи има такава "държава"?
81
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименНали трябва и жената да е съгласна да живее в кирпичена къщурка, от къде да я намери такава ? Точно това ти обяснява човека и аргументите му 100% базирани на реалноатта в съвремието ни.
80
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 99 Животните процти, пък ти хубав. Знаем те.
79
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само комунистите бяха намерили решение на проблема. Затворени граници, ниски заплати, ергенски данък, жителство, никакъв частен бизнес, ограничени възможности за кариера и развлечения и мн. др. На хората не им оставаше друга възможност за развитие в живота освен да се оженят и да си родят деца. А сега има много възможности, много развлечения и много други начини да си изхарчиш парите. Децата са на заден план. Семейството е бреме.
78
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 94 Как го изчисли?
77
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не може и кучета да си вземем, *** тях глезиме.То са прически всеки месец и тн
76
2
 
12
 
! Отговори
Клоунски Свят преди 2 години
От де да започна по тази тема???От 32-тте години ДЕМОНОКРАЦИЯ? Която торпилира морала на народа направо в друго измерение. От чалгаризирането на народа, специално на жените, които се превърнаха в "девствени" к***и ? От налагането на хазарското отроче ФЕМИ-НАЦИЗЪМ ? Няма да ми стигнат 5000 коментара по 5000 символа ако почна да описвам проблема.
75
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То има много деца бе идете вижте Новозагорска Казанлъшка Сливенска и Ямболска околий все едно си в Индия
74
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България има прекалено много пpocтаци, че да искаме и поколение от тях... Повече от 2 деца не са нужни на едно семейство в сегашната ситуация и състояние на държавата.
73
5
 
15
 
! Отговори
ретривър преди 2 години
За ко са ви деца бе? Вземете си едно-две кучета.
72
2
 
14
 
! Отговори
Тц,тц преди 2 години
Имаше преди години, една социална министърка - Емилия Масларова от БСП. Питайте я, защо не са се случили политиките,които така сладко и благо ни обещаваха! Преди 20 и повече години!!! Понеже пак се е наредила за консултациите за бъдещо правителство. След 20 и повече години?! ПРОМЯНА ЛИ????
71
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От малко на моето дете, ще бъде вменено да си знае място, както се внушаваше на мене.Ще си пипна багажа и айде пак в чужбина с него. Тъй, чеда си знаете от мен на плюс в тая държава няма да сте.
70
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На тези новите партии кой им дава пари, та те са толкова зле и пак не си направиха изводите от последните избори и предпоследните избори. Най-бързия начин да се затрие една партия е като леви седнат на една маса с десни и взаимно си признаят колко допирни точки имат, няма такава политическа перверзия и с право ще са вън от парламента. На всеки един от нас ни е ясно как единствените ви допирни точки за по крадене измами и далавери.
69
6
 
5
 
! Отговори
Държавите са зло преди 2 години
Време е да официализираме нещата. Корпорациите отдавна управляват света неофициално и сега е време вече официално да признаем че корпорациите са по-добри управници от държавите. Държавите само пречат и трябва да се разтурят най-сетне. Дано човечеството осъзнае реалността до 100 години, щото човечеството ще се затрие заради държавите.
68
3
 
9
 
! Отговори
До78 преди 2 години
Ако си платил 50000 хиляди данъци,едва ли си опрял до тия мижави 900 лева данъчно облекчение!
67
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И като родя, какво ще помогне държавата на моето дете. Ще трябва да ходя по чужбина, за да е добре облечено и нахранено. За възпитание от улицата, що ще съм в чужбина
66
11
 
6
 
! Отговори
До 74 преди 2 години
Каквито са причините за бедността : мързел, тъпотия и безотговорност.