Кацаров: МЗ прави всичко възможно да помага на образованието

Има забавяне при доставяне на тестовете за ученици
1 дек 2021 15:55, Нели Христова
30

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Може да има мобилни екипи на лабораториите за тестване в училищата на ученици и учители в училищата". Това заяви пред БНР министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Той подчерта, че Министерството на здравеопазването прави всичко възможно да помага на образователната система със закупуване на тестове за COVID-19.

"Има сключени договори и предоставени 1,5 милиона теста на системата на образованието", посочи служебният министър и добави, че още 600 000 теста е трябвало да бъдат получени до петък (27 ноември):

"Те са задържани от митнически контрол и ще бъдат доставени до края на тази седмица".

Обявена е втора покана за още 2,5 милиона теста за училищата:

"Вчера подписах договори за компаниите, които са спечелили поръчката, за още 2,7 милиона теста, които са със срок на доставка 9 декември. Т.е. общо от 8 ноември досега са доставени 1,5 млн. и очакваме още над 3 млн. теста. Тези 4,5 млн. теста биха били достатъчни за тестване на всички деца до края на 2021-ва".

По думите му проблемът е с доставките:

"Има забавяния в транспорта, има забавяне на митниците, специално за тези щадящи тестове, които са за деца".

Министър Кацаров отново подчерта, че заповедта му е за връщане на учениците в училище, но при безопасна среда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За какво присъствено изобщо се говори, при положение, че новият опасен щам вече се разбра, че атакува предимно младите хора..?! Да учат онлайн, за присъствено е твърде рано и много рисковано!!!!
17
0
 
6
 
! Отговори
Номада преди 2 години
Подай си оставката..Не разбираш от медицина..Ще провалиш децата .Объркваш им светогледа за години наред..*** си..
16
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кацаров, защо задължавате децата във Варна да се връщат присъствено по училищата от утре, без да им осигурите безопасна среда или сте решили масово да разболявате варненци точно преди празниците? Къде са щадящите тестове за децата от 5 до 12 клас? Защо за Варна няма тестове?? Как пускате децата без тестове при положение,че е червена зона и бройката е 520 на 100К?? Давате ли си сметка, че преди празниците масово се връщат хората от чужбина и така вируса ще се пренесе набързо в училищата??
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
подай си оставката, като правиш всичко възможно
14
6
 
3
 
! Отговори
Цеко преди 2 години
Ооо да скъсахте се да помагате. Децата два месеца вече не учат....Чудна помощ няма кво....
13
0
 
8
 
! Отговори
Дядо от другото село преди 2 години
МЕНГЕЛЕ
12
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изобщо не искате да връщате децата в училище, то е ясно, харчите милиони за безмислени тестове. Държавата не може да осигури условия децата да учат в клас, родителите трябва да се справят сами, да осигурят интернет, устройства, отделна стая за всяко дете, учителите си пеят уроците и т.н. Няма никакъв подход, децата спят и блеят по цял ден пред мониторите, опропастихте обучението, учителите не ги интересува, че децата не се справят с материала.
11
7
 
5
 
! Отговори
12345 преди 2 години
"Може да има мобилни екипи на лабораториите за тестване в училищата на ученици и учители в училищата"...... Може , или ще има ?????? До кога ще чакат децата,до кога ще психясват по домовете си, до кога качеството на обучението ще пропада ????? До кога ???
10
10
 
1
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
Най-много би помогнало ако убедите мангъра да си признае ,че греши... хайде нека да не си хвърля дипломата както обеща миналата година ... но поне може да се извини на възрастните хора които подведе и да ги прикани към ваксинация :)
9
0
 
3
 
! Отговори
Коприва преди 2 години
До 12. Със замисъл са снимчиците - започват да ги образоват още от родилния дом. Едното министерство подпомага другото и обратното. Както учителите го дават лаборанти, така и акушерките удрят едно рамо на образовнието. Цирк!
8
1
 
9
 
! Отговори
Абе да питам преди 2 години
писачката и фотографа - к'во общо имат тези 20 и кусур снимки, които сте накичили, с темата на публикацията? Да не би Кацаров да доставя тестове за новородени? Тяма да се научите как се прави журналистика и това е!
7
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се чете накратко. МЗ направи и невъзможното, за да убие образованието.
6
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правите всичко възможно да унищожите и малкото останало образование. Създавате нови изгубени поколения понеже не ни стигат тези от 90-те. Затова България ще продължи да си стои на дъното на ЕС завинаги. Държавата това са хората. Без качествени хора не може да има богата държава. А пък *** народ се управлява най лесно. Въпрос на време е Турция да отхапе парче от България.
5
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този трябва да го изправим пред народен съд и да го накараме да възстанови парите, които похарчи за безполезните тестове, с които я намерят 4-5 заразени, я не!
4
1
 
8
 
! Отговори
Леша преди 2 години
До 4 Нито едното, просто си изигра добре ролята. Ако се казваше Стойчо Хазаров, всичко щеше да си дойде на мястото.
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е всичко възможно ,а това ,което може, то пък е доста ограничено , толкоз е капацитета на ...
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Тези 4,5 млн. теста биха били достатъчни за тестване на всички деца до края на 2021-ва"." Тоест, за още има няма месец. :))))
1
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това беше вицът на деня. За три години държавата ни доказа, че за нея образованието е най-последната ценност. Изобщо не я вълнува поколението, децата, развитието им, социализацията и здравето им. За образованието - да не говорим. Не само защото имахме цар-тиква - за него някак логично бе дане го цени. Но това, което дойде след него, не е по-различно. Натиквата малките тиквички - това сте вие, настоящи министри!